Řasová mlhovina
Re: Řasová mlhovina
Ahoj,
mlhovina je solidní, barevně se mi to líbí. U hvězd bych zkusil trochu ubrat s tím strečnutím, ztrácíš tam myslím zbytečně moc barev tj. jsou dost přepálené i ty menší s střední.
David
mlhovina je solidní, barevně se mi to líbí. U hvězd bych zkusil trochu ubrat s tím strečnutím, ztrácíš tam myslím zbytečně moc barev tj. jsou dost přepálené i ty menší s střední.
David
Newton 200/600, NEXUS kk, ASKAR FRA 300, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF, SW EQ6-R Pro, ASI 2600mm, ASI 290mm, ZWO EFW, Pegasus Falcon Rotator v2, 36mm filtry Astronomik R/G/B,CLS CCD,Ha,OIII,SII 6nm https://www.astrobin.com/users/Daveone/
Díky Davide, s hvězdami budu ještě určitě cvičit, na dnešek jsem zvládnul další 2,5h Pickeringa a 2,5h Vrtule, tak uvidím jestli ještě dnes něco doplním a ve čtvrtek bych snad mohl mít finál.. (Taky díky Milanovi za podnětné připomínky mailem ke všem 3 snímkům co jsem sem teď nedávno dával). 

N300, Vixen R200SS, Takahashi FSQ86 a FC60, FMA180, EQ-HD-II a III, ASI294M, ASI2600M, ASI120MM, 2x AsiAir
Tak jsem to dotáhnul na 2x6h Ha a OIII. Dávám verzi ještě bez RGB hvězd (jen script NBtoRGBstars), ale možná to bude finál protože mi v RGB furt lezou na modré ty halo.. V podstatě jen Blur-X, žádné další doostřování a jen malinké odšumnění - skoro nebylo potřeba.
- Přílohy
-
- NGC6960_BI_SFb.jpg (1.68 MiB) Zobrazeno 979 x
-
- NGC6960_BI_SFa.jpg (1.66 MiB) Zobrazeno 979 x
N300, Vixen R200SS, Takahashi FSQ86 a FC60, FMA180, EQ-HD-II a III, ASI294M, ASI2600M, ASI120MM, 2x AsiAir
Ahoj Martine,
je to pěkné, líbí se mi to včetně hvězd. Dobrá práce.
David
je to pěkné, líbí se mi to včetně hvězd. Dobrá práce.
David
Newton 200/600, NEXUS kk, ASKAR FRA 300, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF, SW EQ6-R Pro, ASI 2600mm, ASI 290mm, ZWO EFW, Pegasus Falcon Rotator v2, 36mm filtry Astronomik R/G/B,CLS CCD,Ha,OIII,SII 6nm https://www.astrobin.com/users/Daveone/
Díky Davide, to potěší..
M.

Tak zas vystavím jednu klasickou odrhovačku.
Snažil jsem se trochu víc zdůraznit ta vlákna a halo vlevo kolem mlhoviny. Minimálně jsem upravoval poměr intenzit Ha a O3, což v jiných případech bývá i několikanásobně. Je to bicolor s hvězdami obarvenými scriptem NB to RGB Star Combination.
Jsou to jen 4h na kanál, protože mlhovina je dost jasná, tak to plně dostačovalo.
Bližší info astrofotky.

Snažil jsem se trochu víc zdůraznit ta vlákna a halo vlevo kolem mlhoviny. Minimálně jsem upravoval poměr intenzit Ha a O3, což v jiných případech bývá i několikanásobně. Je to bicolor s hvězdami obarvenými scriptem NB to RGB Star Combination.
Jsou to jen 4h na kanál, protože mlhovina je dost jasná, tak to plně dostačovalo.
Bližší info astrofotky.

SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Ahoj Milane,
joo, toto už Ti jde a máš to zmáknuté..líbí se mi to barevně, úrovní detailů i šumu. Já jsem nějakou část této mlhoviny taky plánoval tento rok fotit, ale jaksi jsem se zasekl na jiných projektech..no a 38hod Chobotu tomu nápadu dala poslední ránu
Tak třeba příští rok.
David
joo, toto už Ti jde a máš to zmáknuté..líbí se mi to barevně, úrovní detailů i šumu. Já jsem nějakou část této mlhoviny taky plánoval tento rok fotit, ale jaksi jsem se zasekl na jiných projektech..no a 38hod Chobotu tomu nápadu dala poslední ránu

David
Ahoj Davide.
Díky za hodnocení. Jak jsem napsal, tak ta řasa je hodně jasná, tak se to zpracovává celkem dobře.
Milan
Díky za hodnocení. Jak jsem napsal, tak ta řasa je hodně jasná, tak se to zpracovává celkem dobře.
Milan
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Tak po třech letech od prvního světla mé 400-ky, které proběhlo na NGC 6992, sem dávám i druhý oblouk řasové mlhoviny, NGC 6960. Foceno stejnou kamerou i stejným dalekohledem, akorát místo Baader 6nm / 7.5nm filtrů jsou nyní použité 3nm Antlia Pro. Baadery byly také ten důvod, proč jsem druhý oblouk nefotil. Jasná hvězda 52 Cygni s nimi dělala v obraze takovou paseku (hlavně v OIII a B kanálu) že se mi to nechtělo retušovat. Antlia má ale filtry bez reflexů, takže jsem tam při měsíci cvaknul jednu na moje měřítka "rychlovku" (52x10min. H-alfa, 44x10min. OIII, 10x10min RGB). Celkem tedy 21 hodin.
Snímek je mix Ha a OIII s RGB snímkem, hvězdy jsou smíchané půl na půl z RGB a HOO, aby měly kompletní barvy. Ve srovnání s širšími filtry jsou hvězdy daleko více potlačené, a částečně za to může i zpracování. V roce 2022 ještě nebyly zdaleka tak dokonalé algoritmy na zpracování obrazu. Možná si, až bude ošklivo, předělání zaslouží i NGC 6992.
Tak už zbývá jen Pickeringův trojúhelník, a nakonec gigapixelová mozaika celých řas
Na klik verze v plném rozlišení.

Snímek je mix Ha a OIII s RGB snímkem, hvězdy jsou smíchané půl na půl z RGB a HOO, aby měly kompletní barvy. Ve srovnání s širšími filtry jsou hvězdy daleko více potlačené, a částečně za to může i zpracování. V roce 2022 ještě nebyly zdaleka tak dokonalé algoritmy na zpracování obrazu. Možná si, až bude ošklivo, předělání zaslouží i NGC 6992.
Tak už zbývá jen Pickeringův trojúhelník, a nakonec gigapixelová mozaika celých řas

Na klik verze v plném rozlišení.

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Namlsaný 15x300s o pár příspěvků dříve, jsem si říkal, že přidat dalších 100 expozic musí být podstatně vidět. Ale hodně dlouho se mi nedařilo ze snímku o 6x delší expozicí vylovit něco podstatně hlubšího. Ani teď nejsem úplně spokojený a čekal bych víc, ale možná už je to na limitu, co lze dostat z 90mm čočky a barevné OSC kamery ve středoevropské netmě...
Dvakrát větší rozlišení a technicko taktická data na Astrofotkách:

Dvakrát větší rozlišení a technicko taktická data na Astrofotkách:

Pavel Vabrousek
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Martin - to bude parádní mozaika!
Pavle, ubral bych hvězdy, ta mlhovina daleko lépe vynikne. Dat je tam požehnaně.
Pavle, ubral bych hvězdy, ta mlhovina daleko lépe vynikne. Dat je tam požehnaně.
- Přílohy
-
- 1757199557.jpg (356.38 KiB) Zobrazeno 606 x
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Co to je za dual band filtr ? To je fakt široký 35nm a 15nm ? To bude ten limit. Hvězdy vyjdou moc rozlezlé, a ztratí se typický úzkopásmový vzhled snímku.
Zkus s OSC kamerou tyhle 3nm:
http://www.antliafilter.com/pd.jsp?from ... pp=120_571
Já už ho mám doma, čekám až mi moraváci smontují novou C1+46000 barevnou (bude to moje první OSC kamera, vlastně druhá, moje první CCD byla barevná QHY8)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Ja používam filter od Player One, ten sa mi zdá o trochu lepší aspoň čo sa týka hala okolo jasných hviezd, ani Vega nerobila problém, akurát nemajú SII verziu ale len klasiku Ha + OIII. Z minulého roku tu mám riasy cez ten filter.
Planéty: SW 300/1500 Dobson (clona na 290 mm), eq plošina (ovládaná cez AstroEQ), Celestron 3x barlow, ZWO ADC, ASI585MC
DSO: HEQ5 PRO, ZWO ASI2600MC/ Canon 6D, ASIAIR plus, Askar SQA85
DSO: HEQ5 PRO, ZWO ASI2600MC/ Canon 6D, ASIAIR plus, Askar SQA85
Po rokoch som sa tiez vratil k tejto oblude... HW/SW mam uz vyladeny, tak som si trufol na mozaiku dvoch poli, ale aj tak sa mi tam nevosiel ten spodok - kde su velmi pekne tie detaily - co som zistil az pri spracovani.
Ak bude dobre pocasie, skusim pridat.

Hmlovina Riasy - mozaika z dvoch polí, HOO, FSQ106ED + MI C1x61000, 25.8. - 4.9.2025, 43x10m Ha, 36x10m OIII (sum 13h 10m)
pravy klik - full verzia.

Hmlovina Riasy - mozaika z dvoch polí, HOO, FSQ106ED + MI C1x61000, 25.8. - 4.9.2025, 43x10m Ha, 36x10m OIII (sum 13h 10m)
pravy klik - full verzia.