Výběr dalekohledu

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Stanislavxyz

Re: Výběr dalekohledu

Příspěvek od Stanislavxyz »

A proto jsem mu doporučoval, zajít se osobně podívat. Dokonce jsem se - já, starý introvert a asociál - nabídl. U jiného astro amatéra, či na srazu se nejen podívá, ale dostane se mu i poučení/vysvětlení, proč vidí/nevidí a co se s tím dá dělat. Pro úplného laika neocenitelné a předejde to plýtvání penězi i zklamání, nebo zavrhnutí tohoto pěkného hobby.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Bloud

Re: Potřebuji nasměrovat - otevřít oči - nákup vybavení

Příspěvek od Bloud »

Jasne, zacinaji padat otazky, ktere jsem cekal, to vitam, snad se zase kousek posuneme. Pozorovani z jednoho hrebene Jizerskych hor, vlastni chalupa v podstate na samote. Cili poriprava muze probihat tak, ze to vynesu ze skladu (ktery mohu klimaticky prizpusobit venkovnim podminkam. Pozorovat od vseho neco, proto pocitam s tim, ze ta vybava musi obsahovat ruzne doplnky. Zatim neuvazuji o foceni. Celkem logicka je otazka na rozpocet. Tak at se nekam posuneme, rekneme, ze by bylo fajn se komplet dostat tak do 150 tis. Je to castka, kterou utratit nemusime, ale zaroven neni limitni.
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Jo, jo - taky jsem o focení nechtěl slyšet, bo jsem o tom prakticky nic nevěděl. Jednoduše zábrany z nevědomosti a neznáma. Dnes prakticky jen fotím a vizuálně leda chromosféru Slunce.
Vlastnit chalupu v takovém místě, tak už se seznamuji s problematikou focení a výběrem k tomu vhodné výbavy :-).
AntonPike
Věk: 40

Příspěvek od AntonPike »

Ahoj,

po několika letech se pomalu vracím k astronomii. Jelikož se mi poměrně razantně změnily pozorovací podmínky, rád bych požádal o doporučení ohledně dalšího dalekohledu, abych se vyhnul zbytečné chybě. Před pár týdny jsem si už domů pořídil něco menšího, abych zjistil, jestli mě to chytne, a po prvním pozorování se ve mně všechno zase probudilo.

Nejdříve bych rád objasnil své pozorovací podmínky. Budu pozorovat (a hlavně fotit) z Bohumína, což znamená, že obloha není ideální (i když ne tak špatná, jak jsem původně předpokládal). Z balkonu mám krásný výhled na celou jižní oblohu, takže se chci primárně zaměřit na planety a Měsíc. Na druhé straně mám výhled na severní oblohu, kde bych možná časem zkusil i nějaké DSO, protože se tato oblast nachází mimo pouliční osvětlení a jsem poměrně vysoko v patře. Jezdit mimo město prakticky nepřichází v úvahu.

Aktuálně mám montáž AZ-GTiX (ke které si dokupuji kvalitnější stativ), kterou prozatím neplánuji měnit. Maximální nosnost druhého ramene je do 6 kg. Nedávno jsem si pořídil i malé ED, do jehož obrazu, možností zvětšení a celkové rychlosti jsem se okamžitě zamiloval (žádné 30minutové čekání na temperaci atd.). Logicky bych ale chtěl něco trochu většího, co se víc hodí na planetární fotografii.

Rozhoduji se mezi delším 100mm ED refraktorem, 6" MAK a 6" SCT. Posledních pár dní procházím nejrůznější fóra, fotografie z Astrobinu a AI rady, ale stále se nemůžu rozhodnout, co bude pro mé potřeby nejlepší, zejména pro planetární focení / vizuál a občasné pozorování dvojhvězd atd. 6" SCT nebo MAK mě láká kvůli většímu průměru, ale všude se dočítám, že ED refraktory mají i přesto lepší obraz, ale chápu úskalí spojená s dlouhým dalekohledem vs nosnost montáže. Jsem limitován hlavně tou nosností (cca 6 kg) a cenou, která by neměla přesáhnout 20 - 25 000 Kč.

Děkuji za jakékoli rady, které mi pomohou se správně rozhodnout.

PS: Jako doplněk si plánuji koupit 10" Dobson. Předpokládám, že to bude zlatá střední cesta z hlediska poměru cena/kvalita/rozměr v bytě :)
AZ-GTiX
Levenhuk R80 ED
MC-127/1900
-------------
EOS600D
ASI662MC
Yarkho
Věk: 43

Příspěvek od Yarkho »

6" SCT je na hranici toho, čo AZ-GTiX odvezie. Lepšie je zostať u 5" SCT.

Čo sa refraktorov týka, 100mm je na túto montáž už skôr za hranou. A menší refraktor sa 5" SCT nevyrovná.
kuceraz
Věk: 29

Příspěvek od kuceraz »

Ohledně toho dobsona - ujisti se, že máš dostatečný prostor, abys tam s ním mohl operovat.
Stejně bych ale přemýšlel o něčem na vyšší montáži - na balkónu se přes zábradlí s klasickým dobsonem nedostaneš na níže položené objekty (třeba ve Střelci), což je škoda.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
AntonPike
Věk: 40

Příspěvek od AntonPike »

S tim dobsonem to je vlastne fakt, kvuli zabradli tam nebude moc prostoru na cokoliv pod 45°.
A nejake opravdu zrejme rozdily mezi makem a sct co se tyce foceni/pozorovani? Par roku zpatky jsem mel doma sct 5" takze tam zhruba vim, ale makem jsem nikdy nekoukal.
AZ-GTiX
Levenhuk R80 ED
MC-127/1900
-------------
EOS600D
ASI662MC
kuceraz
Věk: 29

Příspěvek od kuceraz »

Ten dobson by použitelný byl, ale ne klasický 10", to už je velké.
Použitelný by pravděpodobně byl stolní skládací 6", pokud by se dal na nějakou vyšší podstavu.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Odpovědět