Ovládání AZ6EQ přes ASIAIR
Re: Ovládání AZ6EQ přes ASIAIR
Dobre ,postupně od začátku,připojím AAP k montáži az6eq,usb kabelem(vyzkouseny 3 kabely)Mimo Synscan i ručku. Z nabidky AAP komunikuje pouze s mozností AZ-GTI, jine vaianty vyzkouseny i se zmenou baudu,bez odezvy.Je pripojeno,spojeni zelena,naskocí ovladací kříz i ostatni udaje o poloze atd.Problem č 1,dalekohled se otáčí opačne,cili zadam do leva jde do prava,zadám nahoru jde dolů.Proč ?? PS tady jsou popsany tri moznosti propojení, z toho zase vyplyva ze pres rucku,u varianty 3 s kabelem eqmod to funguje jen pri nastaveni montaze v EQ .Tak slovy klasika jsem z toho volaaký zmetený !
- Přílohy
-
- Screenshot_20250902_144805_Chrome.jpg (764.15 KiB) Zobrazeno 981 x
- biker.fm
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Vymazat veskere nastaveni co mas v AA, restart a nastavit vse od nuly.
Montaz pripojit pres EQDirect.
Nastavit v profilu pro montaz EQDirect (nevim jak je to v AA pojmenovano, EQMod ?)
9600 nebo 115000
Udelat zarovnani polarni osy na Polarku a pak platesolving na dve hvezdy (vychodni a zapadni).
Jestli se montaz otaci opacnym smerem, projdi si moznosti nastaveni.
Montaz pripojit pres EQDirect.
Nastavit v profilu pro montaz EQDirect (nevim jak je to v AA pojmenovano, EQMod ?)
9600 nebo 115000
Udelat zarovnani polarni osy na Polarku a pak platesolving na dve hvezdy (vychodni a zapadni).
Jestli se montaz otaci opacnym smerem, projdi si moznosti nastaveni.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Ok mam to venku vecer vyzkouším zatim dík. Jo myslis kabelem usb nebo tim eqmod ,ten bych musel objednat,ten nemám.
Udělej to normálním USB A-B kabelem kterým se připojují třeba tiskárny. Máš v AA správně nastavenou polohu? Nemáš tam třeba jižní polokouli?
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
- biker.fm
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
... pokud ma USB konektor na montazi.
Nevim jak to ma AA (ten nemam), u INDI/EKOS se pro EQDirect vybere jiny driver a baut nez pro to pripojeni pres USB konektor co ma montaz. Tak bacha na to.
Nevim jak to ma AA (ten nemam), u INDI/EKOS se pro EQDirect vybere jiny driver a baut nez pro to pripojeni pres USB konektor co ma montaz. Tak bacha na to.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
Tak jsem zase zde a nic.Nastavil jsem tedy na Eq mode-kontakt,dal jsem dalekohled do nulove polohy- cili namiril na sever,dal do vodorovne pozice ,udelal jsem restart a pak synchronizaci,pak jsem najel na polarku,nastavovaci kříz nahoru dolu OK,doprava doleva opacne otaceni.Pak se ma asi nekde potvrdit ta poloha Polarky,kde? No a kdyz z te nulove polohy zadam Polarkku tak to najede do pryc,ale pokazde do stejneho pryč.V priloze posilam foto co to pise za udaje v te nulove poloze.Diky kluci za trpelivost.
P
P
- Přílohy
-
- Screenshot_20250908_204456_ASIAIR.jpg (640.2 KiB) Zobrazeno 851 x
-
- Screenshot_20250908_204602_ASIAIR.jpg (377.72 KiB) Zobrazeno 851 x
-
- Screenshot_20250908_210409_ASIAIR.jpg (717.34 KiB) Zobrazeno 851 x
-
- Screenshot_20250908_210416_ASIAIR.jpg (717.84 KiB) Zobrazeno 851 x
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Funguje ta montáž jen s ovladačem správně?
Mě se stává, že když spustím AsiAir na montáži, nastaví tam pravidelně úplně nesmyslnou polohu pozorovatele, takže když jiný den nastavuju montáž na hvězdy, jezdí úplně mimo nebo hlásí hvězdy pod obzorem. Tedy zkontroluj, jako polohu (GPS) máš nastavenou v Asiair.
Mě se stává, že když spustím AsiAir na montáži, nastaví tam pravidelně úplně nesmyslnou polohu pozorovatele, takže když jiný den nastavuju montáž na hvězdy, jezdí úplně mimo nebo hlásí hvězdy pod obzorem. Tedy zkontroluj, jako polohu (GPS) máš nastavenou v Asiair.
Zemepisna šířka i délka souhlasí
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
A souhlasí i v montáži?
No mel jsem to propojene jen usb kabelem do montaze a nemel jsem pripojenou ani ručku ani wifi modul k Synscanu,kdyz kolegove radili ze se to nema kombinovat a ze se to ma delat jen jednim systemem
Jak se tedy v tom Asiairu ustavuje montaz na hvezdu,kdyz teda z nulove polohy najedu na Polarku tak se to nekde musi potvrdit nebo ne?Mne by to tak prislo logicky ?
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Já ustavuju montáž na hvězdy a nikdy na Polárku, tedy Velký vůz, Pastýř, Orel, Labuť apod. Samozřejmě se vždy musí hvězda potvrdit, že je ve středu zorného pole.
Jasne ale kde se potvrdí,dam priklad najede to jinam a pred potvrzenim to na tu konkretni hvezdu posunu a pak tedy potvrdím ale nevim kde?
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
ASIAIR nemá klasické „two-star alignment“ (ustavení na 2 hvězdy), které používá SynScan ručky. Místo toho používá tzv. plate solving (rozpoznání hvězdného pole). Tady je malý návod:
Pokud chcete montáž ustavit s ASIAIR, neprovádíte ustavení na 2 hvězdy přes ručku.
Místo toho:
Namíříte montáž přibližně na Polárku (EQ režim).
Spustíte Polar Alignment routine v aplikaci ASIAIR (pokud jdete do astrofotografie).
Pak pro přesné srovnání použijete GoTo + plate solving – tím se montáž „sama“ kalibruje na hvězdy, které vyberete.
Pokud chcete montáž ustavit s ASIAIR, neprovádíte ustavení na 2 hvězdy přes ručku.
Místo toho:
Namíříte montáž přibližně na Polárku (EQ režim).
Spustíte Polar Alignment routine v aplikaci ASIAIR (pokud jdete do astrofotografie).
Pak pro přesné srovnání použijete GoTo + plate solving – tím se montáž „sama“ kalibruje na hvězdy, které vyberete.
Já bych se , s dovolenímn, vrátil na úplný začátek-
Koupil sis montáž AZ EQ6.
Ta je udělána tak, že s dodávanou ručkou funguje jak v režimu AZ, tak v režimu EQ.
Ve spojením s PC přes ASCOM a driver EQMOD může fungovat ve spojení před kabel EQ Dir nebo propojením přes ručku a kabel USB nebo dnes i přímo přes kabel USB v režimu PC direct- Jak už z driveru vyplývá, jedná se o připojení v režimu EQ.Žádný tedy režim AZ
Připojení přes WiFi by mělo nahradit jedno ze spojení s PC. Opět přes ASCOM/EQMOD
Připojení přes ASI Air : zde bych si nechal poradit někým, kdo to provozuje v režimu AZ- což tu evidentně, dle odpovědí, nikdo nedělá
Takže jen otázka: proč AZ režim a proč nestandardně a ne tím nejjednodušším způsobem ?
Ty se snažíš přes AA, s navolením EQ mod, ovládat dalekohled v sestavě/nastavení AZ. Je v tom nějaká logika ?
Koupil sis montáž AZ EQ6.
Ta je udělána tak, že s dodávanou ručkou funguje jak v režimu AZ, tak v režimu EQ.
Ve spojením s PC přes ASCOM a driver EQMOD může fungovat ve spojení před kabel EQ Dir nebo propojením přes ručku a kabel USB nebo dnes i přímo přes kabel USB v režimu PC direct- Jak už z driveru vyplývá, jedná se o připojení v režimu EQ.Žádný tedy režim AZ
Připojení přes WiFi by mělo nahradit jedno ze spojení s PC. Opět přes ASCOM/EQMOD
Připojení přes ASI Air : zde bych si nechal poradit někým, kdo to provozuje v režimu AZ- což tu evidentně, dle odpovědí, nikdo nedělá
Takže jen otázka: proč AZ režim a proč nestandardně a ne tím nejjednodušším způsobem ?
Ty se snažíš přes AA, s navolením EQ mod, ovládat dalekohled v sestavě/nastavení AZ. Je v tom nějaká logika ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz