Ovládání AZ6EQ přes ASIAIR
Ovládání AZ6EQ přes ASIAIR
Zdravím prosim o radu mam AZ6EQ,používám v režimu AZ,k ovladani nepoužívam ručku ale wifi modul a tablet.Po připojeni kamery (585pro air) s Asiair a propojeni usb kabelem zacne obraz ujíždět ,i když pak kdyz zadám příkaz synchronizace s montáží.Postup je takovy že prostrenictvim Synscan ustavim dalekohled na dvě hvězdy,vše OK obraz drží,pak usb kabelem připojim tu kameru s Asiair a jak ji treba prostrednictvím toho kříže posunu aby byl obraz ve středu ,pak se to proste rozjede a konec.LAT i LONG.jsou shodne jako na montáži,pro komunikaci byla zadána z nabídky možnost AT-GTI s jinou variantou to nekomunikuje.
Díky za každou radu.P
Díky za každou radu.P
- stmare
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ovládání AZ6EQ přes ASIAIR
Docela špatně se mi popsaný problém čte. Není ten případ takový, že používáš nejprve ručku a asiair spustíš později? Problém si myslím, že je v tom, že se asiair spustí ve chvíli, kdy není montáž již v home pozici. Navíc je dost pravděpodobné, že asisair app tam pošle do indi pokyn, že je zaparkováno a není spuštěn tracking.
Proč tam děláš něco v úvodu pomocí ručky? A pokud již něco pomocí ručky chceš udělat, tak před jejím odpojením vrátit do home pozice
Proč tam děláš něco v úvodu pomocí ručky? A pokud již něco pomocí ručky chceš udělat, tak před jejím odpojením vrátit do home pozice
SW 100ED APO, ATR2600C
https://astro.marencik.cz
https://astro.marencik.cz
Tak ja rucku nepouživam ,jen wifi modul,ale nekde jsem cetl ze se ma nejdřiv dalekohled pomocí Synscan normalne ustavit a pak zapnout Asi air.Ja to mám tři dny takze tenhle system je pro mne španělska vesnice.Před tím jsem měl klasickou nechlazenou kameru a používal jsem Sharpcap.Ted jsem si myslel že si to zjednoduším díky tom že to je 3v jednom ale ted v tomhle silně plavu.Bude vůbec ovladání montáže tím Asiairem v režimu AZ fungovat ?
Ne, nemá. Všechno, co děláš s montáží, musí být už od začátku ovládáno přes AsiAir. K tabletu montáž vůbec nepřipojuj. Montáž připoj k AsiAir a tabletem se pak připoj k AsiAir. Ustavení udělej v AsiAir.
Když to uděláš jak popisuješ, tak se ta informace, kam montáž míří, nemá jak do AsiAir dostat.
Když to uděláš jak popisuješ, tak se ta informace, kam montáž míří, nemá jak do AsiAir dostat.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
AsiAir je jen soucasti kamery takze tady vlastne nelze použít okulár .
Okulár tu nikdo nezmiňoval nebo mi něco uniká?
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Čau,kdyz to udelam takto viz přiloha,zase to ukazuje nesmysly,neco delam blbě,asi zlatej Sharpcap.Cili ted to delam tak ze na ovladani Synscan z notebooku a foto je pres asiair a tablet,brzo mi z toho asi jebne !
- Přílohy
-
- Screenshot_20250901_214434_Chrome.jpg (957.12 KiB) Zobrazeno 1026 x
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Ustavení na 2 hvězdy pomocí kamery, v čem je problém? Stejně tak to lze udělat okem na okuláru.
Možná by stálo za to, napsat , jaké "nesmysly" to dělá. Jinak ti nikdo nemá s čím poradit.
Nevíme, jak jsi ustavil montáž, jak máš zajištěnou výchozí pozici, jak se vybírají a najíždějí ty použité hvězdy .....
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
OK,zapnu montaz ,zapnu Asiair(tedy kameru s asiair AA) na tabletu tam dam tu centrovaci kruznici a pomoci synscan prostrednictvim tedy zas notebooku (ručku nemam rád)zvolim ustaveni na dve hvezdy,Snazim se nasmerovat hvezdu do stredu kruznice potvrdim a montaz najede priblizne k druhe hvezde,tu vystredím a na synscan potvrdím.Na asiair kliknu na synchronizaci s montazi a laicky bych si myslel ze bych mohl mít hotovo.Vsude jsem cetl jaka je to s tim pohoda.Na AA zadam cíl dalekohled se zacina prevracet na zada,zastavi se nekde uplne v pr...,. a hvezdy samozrejme ujizdí.Co je vychozi bod a jak se stanovuje nevim (a v navodu z prekladače je to nejak zvlastne popsane)se Sharcap jsem nic takoveho nepotreboval,tam jsem montaz ovladal pomoci Synscan.Takze zatim funguje tak ze montaz ovladam z notebooku pomoci Synscan a kameru (Asi 585air pro)prakticky jen zisk a exp.cas z tabletu pres ten asiair coz je uplne na nic pak nema smysl ani ta guide kamera umistena v hlavni kamere ani moznost ovladani pres AA
P.
P.
Naposledy upravil(a) Pavel7 dne 02. 09. 2025, 09:47, celkem upraveno 1 x.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Co se podívat na video návod?
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Na jiném foru jsem zachytil tuto odpověď, je to ale skoro 2 roky zpět:
ERHAD, 29. prosince 2023 - 13:59, napsal(a):
Docházím k závěru, že AsiAir NEBUDE fungovat s AZEQ6 v režimu AZ.
Správně jste usoudil, že ASIAir není určen pro montáže AZ.
ERHAD, 29. prosince 2023 - 13:59, napsal(a):
Docházím k závěru, že AsiAir NEBUDE fungovat s AZEQ6 v režimu AZ.
Správně jste usoudil, že ASIAir není určen pro montáže AZ.
Nevim to se mi moc nezdá,na rade diakuzi jsem nasel ze to v rezimu alt az normalne funguje
- Přílohy
-
- Screenshot_20250902_085357_Chrome.jpg (848.88 KiB) Zobrazeno 949 x
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Tenhle návod jsem také zahlédl, ale ne na oficiálních stránkách. V tom návodu se také uvádí: DŮLEŽITÉ pro montáže Alt-Az. Režim DEC musí být nastaven na Auto.
Já bych Asiair využíval v modu plate solving, tedy bych si ustavil samotnou montáž a pak využíval teprve Asiair.
Já bych Asiair využíval v modu plate solving, tedy bych si ustavil samotnou montáž a pak využíval teprve Asiair.
Nevím, zda tu funkci synchronizace na AsiAir používáš správně. Tady bych možná hledal příčinu.
Astrofotky
Astrofotky