Najde sa niekto kdo pozoruje s
Meade LXD75 8.0"/203mm Schmidt-Cassegrain ,ak ano aky je to teleskop oplati sa don investovat??? pepe30
p.s. vo fore pre zaciatocnikov sa toho vela nedozviem!
Pozoruje někdo s MEADE LXD 75 SC 8 ?
Pozoruje niekto s MEADE LXD 75 SC 8 ???
Ahoj,
sice nemám přesně stejný tip dalekohledu, ale stejnou montáž.
Na LXD-75 mám Schmidt-Newtona 200/800 mm a je to na montáž už pořádná zátěž---pokud bych se měl znovu rozhodovat, určitě bych zkusil něco kratšího, jako např. SC 8".
sice nemám přesně stejný tip dalekohledu, ale stejnou montáž.
Na LXD-75 mám Schmidt-Newtona 200/800 mm a je to na montáž už pořádná zátěž---pokud bych se měl znovu rozhodovat, určitě bych zkusil něco kratšího, jako např. SC 8".
Dakujem za nazor,i ja som najprv uvazoval nad Smit-newtonom 8 ale koly velkosti tubusu som sa preorientoval na SC8.Je velmi tazke zistit niekoho kdo vlastni tento teleskop aby sa podelil o dojmi s tohto pristroja.Ale vdaka za nazor i montaz je velmi dolezita.Pepe 30
Peter Jurista
https://astrophotography-jurista.com/
https://astrophotography-jurista.com/
Přeju všem dooobry den 
chci pořídit sc 8" je tady prosím někdo z okolí Berouna, kdo má tento dalekohled? A nechal by do něho kouknout, klidně i ve dne.
chci pořídit sc 8" je tady prosím někdo z okolí Berouna, kdo má tento dalekohled? A nechal by do něho kouknout, klidně i ve dne.
Re: Pozoruje niekto s MEADE LXD 75 SC 8 ???
Též zvažuji nákup SC-8 na LXD 75, jsem úplný začátečník, ale u tohoto se mi líbí jeho univerzálnost (vhodný jak na planety, tak DSO), kompaktnost, automatické zaměření, možnost astrofoto a v neposlední řadě rozumná cena.. takže by případně mohl i udat do budoucna i další můj směr
Na internetu jsem překvapivě moc informací a hlavně zkušeností nedohledal, čili si nechám poradit. Jaká je jinak obecně zkušenost s pozdějšími modely s ACF, jsou provedeny slušně? Četl jsem, že ty starší jsou "poctivější železo", vyrobené ještě v USA... Díky!
Dobson NiteLite 10" https://telescopes.nitelite.eu/cz/dalekohledy.htm
Re: Pozoruje niekto s MEADE LXD 75 SC 8 ???
Na focení nebo vizuál? Paralaktické montáži bych se na vizuál vyhnul. Teď je v bazaru krásný 8" SC od Celestronu na Evolution montáži i včetně Starsense pro automatické ustavení montáže. Mám SC 9.25" na Evolution montáži a jsem plně spokojený (amatér, vizuál).
Celestron SCT 9.25", Evolution montáž, Baader Zeiss hranol 90°, 1.25" okuláry Baader Morpheus 76° a APM 24mm 65°
Re: Pozoruje někdo s MEADE LXD 75 SC 8 ?
Ten vypadá taky pěkně... Zatím hlavně vizuál, ale časem bych klidně zaexperimentoval i s focením, přeci jen to díky delší expozici přináší další možnosti... Diky každopádně za tip!
Dobson NiteLite 10" https://telescopes.nitelite.eu/cz/dalekohledy.htm
Re: Pozoruje někdo s MEADE LXD 75 SC 8 ?
Ahoj ResHacker,
ja mam dlhsiu dobu presne tento komplet (SC8+LXD75), cca 10 rokov.
Kupil som ho tuto na AF, uz ako nejaku jazdenku (...tento model ma [Made in USA]).
Tiez bol moj ciel dostat sa k dalekohladu aj na vizual aj astrofoto s vacsim priemerom.
Islo mi hlavne o motorizovanu montaz ale hlavne vyskusat si konstrukciu SC.
Astrofoto:
s LXD75 mam nafotenych par desiatok hodin. Moja montaz uz nieje v 100pro stave (vek a absencia znalosti udrzby
) no s pointacnym/guide dalekohladom a patricnym software sa da jej beh ustalit na prijatelnu uroven.
Fotenie cez SC8 je narocne, ma uzke FOV a aj s orig reduktormi 0.63x a 0.33x je to stale bieda kvoli silnej vinetacii.
Kazdopadne, zopad dobrych fotiek mi z neho vypadlo, no vacsinou som fotil s SkyWatcher 80ED resp. cez klasicke fotoobjektivy (70-300mm).
Pozn.: nafotit raw data je ta jednoduchsia polovica, potom nastupuje "trapenie" v PC/ntb poskladat to
Vizual:
je to moj primarny dalekohlad na akekolvek pozorovanie, ci uz DSO alebo solar system. Apertura 200mm uz robi svoje, takze v porovnani s SW80 je to pokrok. DSO skoro vsetko okrem galaxii, tie su stale v nasich podmienkah neviditelne (samozzrejme okrem M31 a M33 a pod) ale ostatne su OK, hlavne open/globular clusters , tie su skvele a aj niektore planetarky su super. Co sa tyka planet a moon/sun, tak u mna bezkonkurencne!
Goto montaz je fakt super, ten komfort je na nezaplatenie.
Este na margo kolimacie...zakladna kolimacia "ala user manual" je v pohode. Jednoducho sa nastavuje a je celkom dlhodobo stabilna. Ale ja uz mam nejaky iny problem. Aj napriek tomu ze back/front focus na hviezdu ma sustredne kruznice , tak pri prime focus mi to stale hadze nejake paprsky "do jednej strany" , resp. ked dam velke zvacsenie pri dobrom seeingu, tak airiho kruzky su akokeby v jednom smere jemne deformovane. Pri 99% pozorovani, to nieje ziaden problem, ale ked pozorujem tesne dvojhvezdy, tak tak to uz zda sa problem je
(Pozn.: tipujem, ze to moze byt problem kolimacie primarneho zrkadla, svojho casu som to chcel dat niekomu pozriet a premerat to , no zislo z toho. Ale kazda rada k tomu dobra, vopred dakujem)
Celkovo hodnotim tento pristroj pozitivne.
ja mam dlhsiu dobu presne tento komplet (SC8+LXD75), cca 10 rokov.
Kupil som ho tuto na AF, uz ako nejaku jazdenku (...tento model ma [Made in USA]).
Tiez bol moj ciel dostat sa k dalekohladu aj na vizual aj astrofoto s vacsim priemerom.
Islo mi hlavne o motorizovanu montaz ale hlavne vyskusat si konstrukciu SC.
Astrofoto:
s LXD75 mam nafotenych par desiatok hodin. Moja montaz uz nieje v 100pro stave (vek a absencia znalosti udrzby
Fotenie cez SC8 je narocne, ma uzke FOV a aj s orig reduktormi 0.63x a 0.33x je to stale bieda kvoli silnej vinetacii.
Kazdopadne, zopad dobrych fotiek mi z neho vypadlo, no vacsinou som fotil s SkyWatcher 80ED resp. cez klasicke fotoobjektivy (70-300mm).
Pozn.: nafotit raw data je ta jednoduchsia polovica, potom nastupuje "trapenie" v PC/ntb poskladat to
Vizual:
je to moj primarny dalekohlad na akekolvek pozorovanie, ci uz DSO alebo solar system. Apertura 200mm uz robi svoje, takze v porovnani s SW80 je to pokrok. DSO skoro vsetko okrem galaxii, tie su stale v nasich podmienkah neviditelne (samozzrejme okrem M31 a M33 a pod) ale ostatne su OK, hlavne open/globular clusters , tie su skvele a aj niektore planetarky su super. Co sa tyka planet a moon/sun, tak u mna bezkonkurencne!
Goto montaz je fakt super, ten komfort je na nezaplatenie.
Este na margo kolimacie...zakladna kolimacia "ala user manual" je v pohode. Jednoducho sa nastavuje a je celkom dlhodobo stabilna. Ale ja uz mam nejaky iny problem. Aj napriek tomu ze back/front focus na hviezdu ma sustredne kruznice , tak pri prime focus mi to stale hadze nejake paprsky "do jednej strany" , resp. ked dam velke zvacsenie pri dobrom seeingu, tak airiho kruzky su akokeby v jednom smere jemne deformovane. Pri 99% pozorovani, to nieje ziaden problem, ale ked pozorujem tesne dvojhvezdy, tak tak to uz zda sa problem je
Celkovo hodnotim tento pristroj pozitivne.
SW80ED w Naglers & PST w TVPlossls