EQ-3

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
LuckySAT

Re: Polární ustavení EQ montáže

Příspěvek od LuckySAT »

Zdravím všechny.Dokázal by mi tu někdo ze všech těch profesionálně vybavených pozorovatelů říci,zda jednoduchá montáž EQ3,dodávaná ke všem těm nabízeným dalekohledům je vůbec k něčemu,či to je jen hračka na hraní a můžuu si jí akorát tak dát do šuplíku?Dají se na ní nastavit souřadnice planet,mlhovin,galaxií,nebo jak jí používat. Koupil jsem si sadu Bresser Pollux 150/750 s EQ3 montáží.Dokoupil jsem si akorát lepší optiku k pozorování.
dex

Příspěvek od dex »

Stará EQ3 je skoro hračka.
Řekněme, že je dobrá na cesty, když chce vézt člověk lehkou montáž a nějaké malé kukátko třeba na Měsíc (C90) nebo hvězdná pole (malokuk).
Na EQ 3-2 už se uvezou i větší maksutovy a krátké refraktory, navíc má možnost nainstalovat hodinový stroj, pohon obou os nebo GoTo (SynScan či OnStep).
Ke staré EQ3, pokud vím, snad jen hodinový stroj. A nemá ani polární hledáček.
Dá se namířit na libovolné místo oblohy, ale neudělá to sama, pokud se nastavením souřadnic objektů myslí toto. GoTo nemá.

Ten Pollux nebude dobrý na větší zvětšení a představoval bych si k němu silnější montáž, minimálně EQ 3-2 či EQ-5.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Montáž se dá namířit kamkoliv, zrovna tak je možmo pomocí stupnic namířit na jakékoliv objekty. Jen to za tebe neudělá taková montáž sama, je potřeba to udělat ručně. K tomu je potřeba znát souřadnice objektu, provést nějaké jednoduché výpočty a použit vhodnou metodu . Takže to určitě předpokládá mít základní znalosti o souřadných systémech, o zeměpisných souřadnicích a času
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět