Jupiter
- DejvStorm
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jupiter
Jelikož na SV nevidím a počasí předešlé týdny nepřálo, tak jsem se k prvnímu focení Jupitera dostal až dnes ráno. Bohužel mi do výhledu z balkónu zatím stále přichází až za světla, kdy už se seeing často zhoršuje, takže zatím nic moc. I tak je to ale první úlovek nové sezóny, takže spokojenost a další týdny snad přibudou zase postupně o dost lepší snímky
Snad bude i počasí přát O:)

- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Tak předešlá rána na Jupitera dost špatná. Včera jsem si všiml, že při bezvětří a suchém vzduchu se tady vytváří lokální cirkulace, kdy stéká studený vzduch po svahu přeze mě dolů do údolí a bylo vidět jak ty turbulence přesně v tom směru přelétají přes disk Jupitera. Výsledkem byl naprosto tragický seeing. Dnes to bylo o něco malinko lepší, ale i tak mizérie. Snad to bude s dalšími týdny lepší jak se navíc jupík dostane výš nad obzor.
Tady včerejší nej snímek i s GRS. A dnešní s už trochou víc detailů po dost brutálním zpracování.
Tady včerejší nej snímek i s GRS. A dnešní s už trochou víc detailů po dost brutálním zpracování.
Keď už som mal všetko rozbalené tak som po detailoch povrchu Mesiaca skúsil počkať aj na Jupiter. Bola to makačka, lebo mi zavadzalo hrozno, takže som ešte medzi 04:40 a 05:00 robil núdzový radikálny rez (na radosť susedov):

Fotené o 05:14 miestneho času, Vojany, Newton 254/1200, kamera ToupTek G3 585C.
Michal

Fotené o 05:14 miestneho času, Vojany, Newton 254/1200, kamera ToupTek G3 585C.
Michal
mitovka
- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Porát docela bída, ale alespoň tam něco začíná být vidět.
- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Tak další pokus a už je tam vidět i trocha detailů včetně nějakých těch konvektivních systémů, ač seeing nebyl nijak extra. Letošní léto je u mně zatím seeingově značně horší než tomu bylo loni
...snad se to ještě nějak předvede v dobrém během posledních týdnů a nebo pak v říjnu při babím létu.

- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Konečně zase anticyklonální počasí a jasno, tedy skoro 
Přivstal jsem si a zpočátku byl seeing dost proměnlivý, ale se svítáním se výrazně zlepšil a těsně před východem Slunce byl naprosto parádní. Mojí chybou ale bylo to, že jsem si až ke konci snímání všiml, že mi asi lehce ujela kolimace, takže výsledek asi není úplně to nej to, co by z C8 šlo dostat
Následně se od západu nečekaně začal nasouvat bordel v podobě střední oblačnosti, takže plán nafotit ještě Venuši už jsem nestihl. Jupíka ale mám a i s dvojitým tranzitem a jedním ze stínů. Za týden už to bude s oběma stíny najednou, protože nám právě začíná série double-tranzitů stínů Io+Europa

Přivstal jsem si a zpočátku byl seeing dost proměnlivý, ale se svítáním se výrazně zlepšil a těsně před východem Slunce byl naprosto parádní. Mojí chybou ale bylo to, že jsem si až ke konci snímání všiml, že mi asi lehce ujela kolimace, takže výsledek asi není úplně to nej to, co by z C8 šlo dostat

Následně se od západu nečekaně začal nasouvat bordel v podobě střední oblačnosti, takže plán nafotit ještě Venuši už jsem nestihl. Jupíka ale mám a i s dvojitým tranzitem a jedním ze stínů. Za týden už to bude s oběma stíny najednou, protože nám právě začíná série double-tranzitů stínů Io+Europa

- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Tak dnes už lepší seeing hlavně kolem svítání pak. Podařilo se mi zjistit i to, že problém včera ráno nebyl v kolimaci, ale v debilním plasto-látkové rosnici Celestronu, ze které se kvůli suchému zipu oddělil celý chuchvalec podélně visících vláken do poloviny apertury dalekohledu
Po odstranění už bez onoho difrakčního problému.

- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Krásné ráno všem na konci září. Dnes se naskytla zřejmě poslední možnost na zářijové nafocení Jupitera a naštěstí předpověď vyšla fajn a tak bylo jasno a i ojedinělé mlhy v okolí zůstaly v údolích Vltavy, Sázavy a nebo jižně od Prahy v pásech, které jsem vídal nasvícené městem v dálce.
Na Jupiteru se nám mezitím rozběhl další konvektivní outbreak v STB nedaleko GRS, která ráno byla shodou okolností pozorovatelná i s oním outbreakem. Kdybych věděl, že nastane trojité "odlepení se" měsíců od Jupitera, tak bych si ale přivstal o půlhodinku dřív. I tak to byl parádní pohled, bohužel fotograficky jsem ho už nestihl.
Seeing se cca od 5:30 do 6:00 SELČ držel opravdu velmi dobrý a jak vizuálně, tak v náhledu na displeji notebooku bylo vidět parádní detaily i bez zpracování.
Od začátku aktuální pozorovací sezóny Jupitera zatím nejlepší podmínky
A ještě ta mlha a nízká v pásech na J-JZ rychlocvakem z mobilu.
Na Jupiteru se nám mezitím rozběhl další konvektivní outbreak v STB nedaleko GRS, která ráno byla shodou okolností pozorovatelná i s oním outbreakem. Kdybych věděl, že nastane trojité "odlepení se" měsíců od Jupitera, tak bych si ale přivstal o půlhodinku dřív. I tak to byl parádní pohled, bohužel fotograficky jsem ho už nestihl.
Seeing se cca od 5:30 do 6:00 SELČ držel opravdu velmi dobrý a jak vizuálně, tak v náhledu na displeji notebooku bylo vidět parádní detaily i bez zpracování.

- Dobsonaut
- Kontaktovat uživatele:
Fantastické! Na Jupiteru se toho zase hodně děje.
Měsíce jsou také krásně rozlišené.

- midars
- Věk: 70
- Kontaktovat uživatele:
Můj letošní první podzimní Jupiter v 5:55SELČ - C11, UV/IR, ASI678MC, AS4, WaveSharp, ZPX
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové