No tak jsem před dvěma týdny zkontaktoval z pozice mé firmy Antlii, s tím že potřebuju pro budoucí projekty nějaké solidní nejlépe 3nm filtry 50x50mm. Odpověď přišla svižně, s nabídkou ceny za 50x50mm 3nm Ha, OIII, SII Pro, jeden kousek za 750 USD, při objednávce nad 5000 USD sleva 15%
Dále nabídku, že pro světelnější (f/3.3) stroje mi vyberou podle měření ze spektráku ty kusy, které mají bandpass vhodně posunutý, aby se maximalizovala transmittance v celém poli. No a rovnou mi do mailu přilítly grafy propustnosti objednaných kusů, jestli se mi to tak bude líbit. No tak jsem objednal dvě kompletní sady LRGB,Ha,OIII,SII. Před týdnem. Dneska přistál balík ve firmě.
Dnes večer jsem to rozbalil, a nasoukal do filtrkola mojí C3-61000 kamery. Pohledem vrstvy dokonalé, bez škrábanců, bez defektů. Ke každému kusu měřící protokol ze spektrografu.
Když se setmělo (až na ten Měsíc) tak jsem udělal nějaké expozice na rozfocené Vrtuli DWB111, a tam kde v OIII byly s Baaderem reflexy jak prase, není s Antlia filtry prostě NIC ! Ani s jedním. Ať stretchuji obraz sebevíc, jeden 10min exponovaný a zbinovaný 4x4 (tady ekvivalent 2.7 hod. expozice). Takže to zatím vypadá velice nadějně. Uvidíme, až zmizí Měsíc z oblohy a nafotím OIII data pro vrtuli a celé sto stacknu a pořádně zalovím. A když tak udělám test i na něčem jasnějším. Také oskenuji ty grafy, a příležitostně otestuji další filtry, jestli jsem měl kliku, nebo i další budou OK.
Tedy počítejte, že se v září, až se vrátím z dovolené, objeví nějaký report.
A pánové od Baadera, Astronomiku (i když to tady asi nikdo z nich logicky nečte). Je to smutné, ale to je tak těžké ty kusy, co prodáváte, prohnat spektrometrem a blbé kusy vyřadit ? Já pak lítám jak blbec s více filtry do laborky a vybírám si podle měření, a ke všemu to nejmenší zlo ze všech

Snad jsem ty čínský sklíčka nepřechválil, a bude to OK i po stacknutí velké hromady snímků (zatím vše nasvědčuje, že jo).