Protože začala nová "sezona" na pozorování Saturnu, dovolil jsem si založit nové téma. Saturn se nám začal objevovat na ranní obloze a navzdory brzkému rozbřesku se dá již něco odpozorovat. První pozorování Saturna jsem absolvoval již 15.6. před třetí hodinou ranní, kdy jsem se většinu noci věnoval pozorování DSO v Labuti a Střelci. Před svítáním byl Saturn něco kolem 15° nad obzorem, podmínky moc nepřály, obraz se velmi vlnil a v Maku při zvětšení max. 150x jsem jakž takž rozeznal jeho prstenec. Jakékoliv další detaily byly bez šance.
Dnes nad ránem, tentokrát už o něco dříve, mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní, byly podmínky o poznání lepší (planeta byla zase o kousek výš nad obzorem), seeing tentokrát dovolil zvětšení 225x (opět SW Mak). Prstenec byl vidět mnohem lépe a rozeznal jsem i jeho stín na disku planety. Jiné detaily jsem nevykoukal. K ránu se dost ochladilo a na seeingu to bylo znát, obraz se zhoršil. Zatím je prstenec celkem dobře viditelný, od listopadu to pak bude teprve ta správná výzva k pozorování, kdy bude mnohem tenčí a pravděpodobně na hranici vizuálního rozlišení.
Saturn 2025
Saturn 2025
Vizualista Dobson ES 12" f5, SW Skymax 150/1800 f12, EQ5, rysova AZ-dvojmontáž
-----------------------------
Ten pohled nahoru se nikdy neomrzí!
Re: Saturn 2025
Dnes nad ránem výborný seeing a mezi 2. a 4. hodinou jsem se věnoval Saturnu. Nejprve s Makem 150 f12 při zvětšení 225x obraz velmi pěkný, seeing se ustálil i na několik desítek sekund, prstenec krásně viditelný i jako tmavší proužek přes disk planety a dal se rozeznat i pás oblačnosti na planetě. Pak s dobsonem 12" f5 obraz ještě lepší, v kombinaci barlow 2x s okulárem 8mm jsem šel na zv. 375x, prstenec ostrý a pásy oblačnosti rovněž, jejich struktura byla vidět mnohem lépe než předtím s Makem. Rozeznal jsem pět měsíčků - podle Stellaria to byly Titan, Tethys, Rhea, Dione a Iapetus. Určitě zatím nelepší pozorovací podmínky tohoto léta.
Dnes jsem kolem půl třetí ráno koukal na Saturn. Hlavním cílem bylo také otestovat okuláry Omegon Super LE 7mm, 68° a Binorum Planetary Deluxe LE 3 mm 55° na mém mazlíkovi SvBony 70/420 ED. Saturn byl v této pozici.
Při pohledu 7mm okulárem l - zvětšení 60x byl vidět kotouček a prstenec, Saturn se v zorném poli jevil velmi zářivě. O kousek vedle byl Titan a jinak krásně široké přes 1° velké zorné pole.
Při použití 3mm okuláru - zvětšení 140x, zorné pole 0°23', se Saturn jevil jako větší kotouček s náznakem oblačností (kotouček nebyl jednolitě nažloutlý, ale jevil známky struktury). Obraz ztmavl, ale to bylo spíše výhodou, protože Titan byl dobře vidět. Bohužel další měsíce se mi odpozorovat nepodařilo, z důvodu nasunuté oblačnosti, která mi Saturn schovala. A také si myslím, že samotný Saturn je v zorném poli přesvítí. Prstenec byl krásně vidět jako tlustší čárka skoro z profilu.
Při pohledu 7mm okulárem l - zvětšení 60x byl vidět kotouček a prstenec, Saturn se v zorném poli jevil velmi zářivě. O kousek vedle byl Titan a jinak krásně široké přes 1° velké zorné pole.
Při použití 3mm okuláru - zvětšení 140x, zorné pole 0°23', se Saturn jevil jako větší kotouček s náznakem oblačností (kotouček nebyl jednolitě nažloutlý, ale jevil známky struktury). Obraz ztmavl, ale to bylo spíše výhodou, protože Titan byl dobře vidět. Bohužel další měsíce se mi odpozorovat nepodařilo, z důvodu nasunuté oblačnosti, která mi Saturn schovala. A také si myslím, že samotný Saturn je v zorném poli přesvítí. Prstenec byl krásně vidět jako tlustší čárka skoro z profilu.
SVBONY 70/420 ED (f6), AZ montáž SvBony SV225, okuláry: ES 24mm 68°, Omegon 7mm Super LE 68°, SW Planetary 4mm 58°, Binorum Planetary Deluxe LE 3mm 55°
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Vcera, tedy vlastne uz dnes v 00:45, jsem taky koukal na Saturn pro zvetseni 100x (APM 120/90 + Morpheus 6.5) a diky seeingu to byla u mne spise bida a utrpeni. Chvilemi se seeing uklidnil a byl krasne videt prstenec, takova "ziletka" co rozrizne kotoucek na dve pulky. Uz aby Saturn byl vice nakloneny a prtenec ukazal i Cassiniho deleni. To bude hned peknejsi a zajimavejsi podivana.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Tak to by se ti v tom 7mm okuláru mohl společně se Saturnem objevit i Neptun s magnitudou 7.8! Ten se nacházel něco přes 1° severněji od Saturna.Fanda píše: ↑05. 08. 2025, 10:49 Dnes jsem kolem půl třetí ráno koukal na Saturn. Hlavním cílem bylo také otestovat okuláry Omegon Super LE 7mm, 68° a Binorum Planetary Deluxe LE 3 mm 55° na mém mazlíkovi SvBony 70/420 ED. Saturn byl v této pozici.
Screenshot_2025-08-05-10-32-29-459_com.noctuasoftware.stellarium-edit.jpg
Dnes po půlnoci na litoměřicku výborné podmínky, v dobsonu s okulárem 5 mm při zv. 300x klidný obraz téměř bez vlnění. Prstenec ostrý a krásně vykreslený přes disk planety se zřetelnou mezerou, ale třeba Cassiniho dělení jsem vizuálně nerozeznal. Zato dobře viditelné a ostré byly tmavé pásy na severní polokouli planety. Jako bonus bylo opět pět měsíčků - vlevo od planety Titan a Dione, vpravo pak Tethys, Rhea a trošku dále odskočený Iapetus. Postupem času k ránu se obraz pomalu zhoršoval. S výjimkou Marsu jsme s kamarády během noci a rána odpozorovali všechny planety sluneční soustavy.