Zdravím,
Objednal jsem azimutální montáž SVBony SV225 bez stojanu. Pár prvních dojmů.
Montáž je celkem robustní, slušné profily. Nejsou tam žádné vůle v jemných pohybech. Měl jsem pár let zpět AZ3 a toto, ač levná montáž, tak je v tuhosti úplně jinde.
Našel jsem toto video: https://youtu.be/ZNQDi46mXRM?si=1WWregOuVIkXwflQ, kde pán pár věcí vylepšuje. V tom šestihranu je opravdu vůle, ale koupil jsem v Bauhausu měděnou pásku, co se používá v elektrikařině na pospojování trubek a přesně tam ten proužek pasuje, ani se nemusí zužovat. Koupil jsem na Bazoši starší Manfrotto 055 trojnožku, ještě si dělám mezikus, dám další reference. Koupil jsem ji tedy na Kaufland.cz, došla za 5 pracovních dnů. Vyšlo to stejně jako z SVBony, když bych k tomu připočetl i poštovné. Cena byla 3600 Kč.
Jinak udávaná nosnost je až 10kg, rozumně bych to viděl na nějaké SC5" nebo 80mm refraktor, apod. Já to mám na 70mm/f6 refraktor.
SvBony SV225 - azimutální montáž s jemnými pohyby
SvBony SV225 - azimutální montáž s jemnými pohyby
SVBONY 70/420 ED (f6), AZ montáž SvBony SV225, okuláry: ES 24mm 68°, Omegon 7mm Super LE 68°, SW Planetary 4mm 58°, Binorum Planetary Deluxe LE 3mm 55°
Re: SvBony SV225 - azimutální montáž s jemnými pohyby
Tak včera jsme s petr74 (zde z fóra) provedli test s jeho refráčkem Bresser 102/600, osazen 90° hledáčkem 8x50, 2" zenitovým zrcátkem a okuláry Hyperiona. Reálná váha kolem 5,5-6kg. Montáž se chovala překvapivě pevně, i při zvětšení 120x velmi rychlé ustálení obrazu po ťuknutí do tubusu. Jemné pohyby fungují také parádně.
SVBONY 70/420 ED (f6), AZ montáž SvBony SV225, okuláry: ES 24mm 68°, Omegon 7mm Super LE 68°, SW Planetary 4mm 58°, Binorum Planetary Deluxe LE 3mm 55°
Děkuji Frantovi za odzkoušení montáže a mohu potvrdit že montáž je z AR 102/600 mm stabilní a ustáleni chvění bylo do 2 vteřin .
zde jde o hodně individuální posouzení, osobně bych dobu ustálení nad 0,3-0,5s považoval za nevyhovující
Tak malá montáž otestována i při zvětšení až 140x. Pro malé EDčko 60-80 mm to bude bezproblémová montáž. Navíc jsem si tam nalepil malou lunetu na srovnání do roviny. Dělené kruhy jsou použitelné, jemné pohyby jsou bez vůlí. Ustálení je velmi rychlé, ta půl vteřina to i bude. Hmotnost neseného dalekohledu, včetně zenitového zrcátka cca 2,8kg.