Výběr dalekohledu
Re: Potřebuji nasměrovat - otevřít oči - nákup vybavení
Asi nemam uplne jasno, koliik do toho bude treba investovat, ale vim, ze to s timhle pristupem mohou byt vyssi desitky jako nic. Nechci, aby to vyznelo, ze penize nejsou problem, tak to neni, ale je mi jasne, ze pokud chci komplet vybavu, tak musim do strozoku sahnout:)
- Stanislavxyz
Re: Výběr dalekohledu
Svatá pravda! Není co dodat.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Proč se držet tak při zemi s rozpočtem 20-100 tisíc Kč? Pokud to má být skladné a přenosné, klidně bych začal nějakým pěkným apochromátem 100 nebo 125 mm na AZ montáži. Pokud dobsona, tak už minimálně 200 mm, má to být "i na planety", tedy především na DSO. Každopádně se doporučuji sebrat a zajet do Supra Optika a vyzkoušet vše na místě.
Taky si musíš uvědomit, kolik času tomu chceš věnovat. Ono je fajn mít velké zrcadlo, ale musíš počítat s transportem, temperací zrcadla a tak. Takže než se dostaneš k samotnému pozorování, tak uběhnou desítky minut. V tom je zase výhoda menšího dalekohledu. Pak je otázka, zda Dobson, či dalekohled na nějaké montáži, zda pouze s pohonem, nebo naváděné GoTo. Myslím, že spousta zdejších členů 40+ začínala s malými dalekohledy, co se daly před revolucí a tesně po revoluci postavit nebo různě na hvězdárnách. Já jsem toho za mládí nakoukal docela dost binarem 25x100 a bylo to parádní na seznámení s oblohou. V mládí jsem měl dobson 150/750, pak 250/1250, po hodně letech achromat 90/900 a teď jsem skončil u cestovního prcka 70/420. A třeba ráno jsem vykoukl, čapl jen montáž s dalekohledem, vytáhl před bytovku na trávu a jukl na Venuši, Jupiter a Měsíc. A pak do práce. Což to bych s nějakým větším zrcadlem neudělal, pokud bych ho neměl někde stabilně a už vytemperovaný. Tak si ujasni i to, zda na něj budeš mít i pevné místo, nebo ho budeš mít jako převozní. Teď jsou tu v bazaru pěkné ED refraktory, pro začátek těch 100 nebo 120mm na nějaké AZ montáži by byla dobrá volba. Kdybys chtěl juknout i do malého mazlíka se 70mm ED objektivem, dá se domluvit, ale teď už to nedám, až v září by to šlo.
SVBONY 70/420 ED (f6), AZ montáž SvBony SV225, okuláry: ES 24mm 68°, Omegon 7mm Super LE 68°, SW Planetary 4mm 58°, Binorum Planetary Deluxe LE 3mm 55°
Ťažko sa budeme snažiť nasmerovať, keď nevieme:
- čo sa chce primárne pozorovať (planéty a hmloviny môže byť dosť rozdiel)
- rozpočet
- odkiaľ sa bude pozorovať
- či budú výjazdy za tmou
- či sa s tým chce fotiť
atď.
Bez toho je to ako radiť niekomu na otázku "chci jezdit" - to sa dá i s bicyklom, motorkou, kamiónom...
Aký je dôvod kupovať hneď ultra light 406mm "kamión"?
- čo sa chce primárne pozorovať (planéty a hmloviny môže byť dosť rozdiel)
- rozpočet
- odkiaľ sa bude pozorovať
- či budú výjazdy za tmou
- či sa s tým chce fotiť
atď.
Bez toho je to ako radiť niekomu na otázku "chci jezdit" - to sa dá i s bicyklom, motorkou, kamiónom...
Aký je dôvod kupovať hneď ultra light 406mm "kamión"?
Chci aby malá z toho měla zážitek, proto netuším v jaké cenové relaci se dá pořídit něco dobrého a uživatelsky přívětivého.
Ideálně, aby to umělo i navést na jednotlivé planety a jiné zajímavosti.
M
Ideálně, aby to umělo i navést na jednotlivé planety a jiné zajímavosti.
M
Jak moc malá je malá? Myslím tím výšku
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
- Pepa217
- Věk: 39
Kdybych znovu začínal, jdu zase do SW 8" ale s go-to
http://www.supra-dalekohledy.cz/daleko ... 17728.html
http://www.supra-dalekohledy.cz/daleko ... 17728.html
- Stanislavxyz
Zajeďte se někam podívat- na nějaký astro sraz, k nějakému amatérovi v okolí, či na nějakou menší hvězdárnu. Ať získáte představu, co je (a není) čím vidět. Možná Vás nadchne pohled do zmiňovaného "Dobsona" 150/1200, avšak můžete být zklamaní i z pohledu do opravdu velkého a drahého teleskopu... Napište odkud jste, nebo si to vyplňte do profilu. Astroamatéři jsou poměrně družní, skoro jistě Vás někdo z okolí nechá kouknout svým přístrojem. (Já jsem z Hané, družný příliš nejsem, ale přijet vyzkoušet mé dalekohledy po domluvě můžete.)
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Dejte sem prosím nějaké fotky, co lze vidět v domácím dalekohledu.
Děkuji
Děkuji
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
macabe a macabe1, je to jeden a ten samy uzivatel ?
Jestli dite ma 7 let a kupovat pro nej techniku za desitky tisic s nejistym vysledkem do budoucna ... Tady je lepsi volba zajit nekolikrat na nejakou hvezdarnu nebo na sraz v nejake rozumne dostupne vzdalenosti (staci se podivat do vlaka "Astronomicka setkani" a najit si nejblizsi misto v mem dosahu). To da lepsi informace nez nejake obrazky co je videt jakym dalekohledem. No a kdyby jsem chtel ty obrazky co je cim videt, tech je na internetu docela dost, staci pohledat.
Jestli dite ma 7 let a kupovat pro nej techniku za desitky tisic s nejistym vysledkem do budoucna ... Tady je lepsi volba zajit nekolikrat na nejakou hvezdarnu nebo na sraz v nejake rozumne dostupne vzdalenosti (staci se podivat do vlaka "Astronomicka setkani" a najit si nejblizsi misto v mem dosahu). To da lepsi informace nez nejake obrazky co je videt jakym dalekohledem. No a kdyby jsem chtel ty obrazky co je cim videt, tech je na internetu docela dost, staci pohledat.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Ono taky zalezi v jake lokalite se pozoruje. Plati ze v 8" dobsonu toho uvidim vice na tmave obloze nez napr. v 12" nekde v blizkosti mesta. Takze fotky/obrazky co je jak videt muze byt spise zavadejici pro nekoho co nema ani tucha "o co vlastne jde".
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
biker.fm píše: ↑14. 08. 2025, 14:16 macabe a macabe1, je to jeden a ten samy uzivatel ?
ano stejný uživatel, nešlo se mi přihlásit i když jsem dal obnovit heslo, tak stále to vyhazovalo chybu, že mám špatné heslo.