ISS (popř. s dalšími objekty)
Re: ISS (popř. s dalšími objekty)
TIF asi AF nezobrazí (?)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Obrázek se mi stáhl. Super detaily! 

NWT 14", TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, турист-4 10x30, ASI220MM Mini, ASI462MM, ASI662MC, C1-3000, Atik460EXm
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Opravdu povedené. Příště vlož třeba PNG..
.. upravil jsem příspěvek na předchozí straně, foto už jde vidět.
.. upravil jsem příspěvek na předchozí straně, foto už jde vidět.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Snímek je dobrý, ale pokud si ho stáhnu, upravím a zmenším na 1/2, vyzní daleko lépe.
lepší rada žádná než špatná
...takto nejako si to myslel?MilAN píše:Snímek je dobrý, ale pokud si ho stáhnu, upravím a zmenším na 1/2, vyzní daleko lépe.

- Přílohy
-
- 2020-03-30-1902_0-IR_f1923.jpg (5.93 KiB) Zobrazeno 2822 x
Třeba tak, nebo i takhle :
ale je to jen otázka osobního vkusu. Snímek je to povedený !lepší rada žádná než špatná
- pedrosanchez
- Věk: 44
BH to hrozně zvětšil a je to už dost mázlé, Milanova decentnější úprava se mi líbí.
Já ji zvládnu vyfotit zhruba jako John2y92, ale mám ještě ambice.. Zkusím ji tedy nasnímat nějak tou mono kamerkou (asi pomocí SharpCap nebo FireCapture). Myslíte, že si mám hodnoty připravit třeba na Venuši? Vůbec nevím, jak to nastavit.
Pak asi zpustit záznam a minutu honit ISS s laserovým hledáčkem? Nebo to vždy namířit do její trajektorie a tam si počkat až mi proletí?
Se zrcadlovkou se podle mě o moc dále neposunu.
Já ji zvládnu vyfotit zhruba jako John2y92, ale mám ještě ambice.. Zkusím ji tedy nasnímat nějak tou mono kamerkou (asi pomocí SharpCap nebo FireCapture). Myslíte, že si mám hodnoty připravit třeba na Venuši? Vůbec nevím, jak to nastavit.
Pak asi zpustit záznam a minutu honit ISS s laserovým hledáčkem? Nebo to vždy namířit do její trajektorie a tam si počkat až mi proletí?
Se zrcadlovkou se podle mě o moc dále neposunu.
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II, ZWO ASI 224 MC
- pedrosanchez
Tak jsem jí zkusil kamerkou a vypadá to, že ji mám větší, akorát musím nějak správně zaostřit a je mázlá a tmavá, takže asi kratší čas a trochu přidat gain...?
Pak máte tedy video, rozložíte na snímky a jeden nejlepší zpracujete? Tohle přeci nemohu složit v registaxu...
Pak máte tedy video, rozložíte na snímky a jeden nejlepší zpracujete? Tohle přeci nemohu složit v registaxu...
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II, ZWO ASI 224 MC
...ja som to nezväčšoval...to bola pôvodná veľkosť, ako to "vypadlo" zo snímania cez Celestron C14 s kamerou ASI 178MM + Baader IR 685 filter, svetelnosť f11
Mal som to nadstavené takto (FireCapture) : Gain = 120, Shutter = 7.400ms, Gamma = 25 (to je veľmi dôležité, normálna gamma na 50 sa pri ISS nedá použiť s úspechom, lebo sú veľké rozdiely medzi svetlými a tmavými časťami).ISS mala vtedy mag -3...mohol som použiť vyšší čas (shutter) pre lepší obrázok...odhadujem okolo 8 - 8.5ms
Potom musím mať kameru nadstavenú na max rozlíšenie (ROI) a s max výkonom (FPS)..v mojom prípade 60fps/sek
No a potom už mať len "šťastnú ruku" pri ručnom navádzaní...cez red dot finder. V mojom prípade z cca 500 snímkov sú použiteľné max 2-3. Samozrejme predtým treba dobre zaostriť...teraz sa dalo využiť na to Venušu.
Inak je to taká alchýmia...metóda pokusu a omylu. Mne to trvalo min. rok aby som optimalizoval nadstavenie...a stále je čo zlepšovať.
Tak držím palce všetkým čo takto skúšajú...je to challenge...nikdy nevieš, čo z toho "vyleze"...
Nateraz si ale budeme musieť nejaký ten týždeň počkať...až bude ISS zasa lietať v priaznivých výškach v našom regióne.
Mal som to nadstavené takto (FireCapture) : Gain = 120, Shutter = 7.400ms, Gamma = 25 (to je veľmi dôležité, normálna gamma na 50 sa pri ISS nedá použiť s úspechom, lebo sú veľké rozdiely medzi svetlými a tmavými časťami).ISS mala vtedy mag -3...mohol som použiť vyšší čas (shutter) pre lepší obrázok...odhadujem okolo 8 - 8.5ms
Potom musím mať kameru nadstavenú na max rozlíšenie (ROI) a s max výkonom (FPS)..v mojom prípade 60fps/sek
No a potom už mať len "šťastnú ruku" pri ručnom navádzaní...cez red dot finder. V mojom prípade z cca 500 snímkov sú použiteľné max 2-3. Samozrejme predtým treba dobre zaostriť...teraz sa dalo využiť na to Venušu.
Inak je to taká alchýmia...metóda pokusu a omylu. Mne to trvalo min. rok aby som optimalizoval nadstavenie...a stále je čo zlepšovať.
Tak držím palce všetkým čo takto skúšajú...je to challenge...nikdy nevieš, čo z toho "vyleze"...

- pedrosanchez
BH: Aha, moc děkuji za zprávu, zkusím si ty hodnoty nastavit podobně.
Je vidět, že je to náročné. DSLR jsem ji chytil celkem bez problému.
Kamerkou snímám většinou přes SharpCapture nebo FireCapture. Nu, tak jestli teď bude létat nízko, tak si alespoň od ní trochu odpočinu, občas je to frustrující, člověk má pár vteřin...

Kamerkou snímám většinou přes SharpCapture nebo FireCapture. Nu, tak jestli teď bude létat nízko, tak si alespoň od ní trochu odpočinu, občas je to frustrující, člověk má pár vteřin...
- Andrej
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
Dnes som mal šťastie na dva prelety ISS pred Slnko z jedného miesta a keďže ide o moju prvotinu tohto druhu, mal som obrovskú radosť, že sa mi to podarilo zachytiť. Spracovať by sa možno dalo aj lepšie, ale s takýmto typom fotografie (zloženina) nemám moc skúsenosti
Ranný prelet o 8:14 a poobedný prelet, kde bola ISS takmer raz taká väčšia o 13:04

Ranný prelet o 8:14 a poobedný prelet, kde bola ISS takmer raz taká väčšia o 13:04
Lunt LS50THα/B600 | Sky-Watcher N150/750 | Sky-Watcher Evostar 72ED | Celestron SkyMaster 12x60 | ZWO Seestar S50
https://www.astroandy.sk
https://www.astroandy.sk
Pěkná paráda, díky za fotky! 
Odesláno z mého Pixel 8 pomocí Tapatalk

Odesláno z mého Pixel 8 pomocí Tapatalk
SW ED100/f9 Pro, Celestron CG5, EQStarEQ5
Včerejší přelet ISS přes Měsíc v 11:24 SEČL.
Nečekal jsem, že ISS bude mít takový jas, tak je trochu přepálená.
Zmenšeno na 50%.
Nečekal jsem, že ISS bude mít takový jas, tak je trochu přepálená.
Zmenšeno na 50%.