Sestava ED100+Herschel +bino

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Vlastimil R.
Věk: 40

Sestava ED100+Herschel +bino

Příspěvek od Vlastimil R. »

Zdravím,
moje vize na pozorování Slunce, Měsíce a planet:
ED 100 (buď ts 102/1100, nebo se ed 100/900)
Bino Max bright
Herschel (Lacerta, lunt)
Okulary bych chtěl něco kolem zvětšení <100 (kde se vejde celý kotouč Měsíce a Slunce) a pak na planety (ty dvě pozorovatelné 🙂

Momentálně mám sw 90/900 na eq5 (s pohonem)a chtěl bych Herschel, ale nevím jestli Lacerta, či Lunt (lunt je o dost levnější, takže bych vzal i jeden okular kolem 10mm). ? Solar continuum už mám.

V blízké době by mohl následovat refra a někdy v budoucnu bino.

Děkuji za rady.
SW 90/910, EQ 5 - Orion Skyview PRO, Meade 18mm, Celestron X-CEL 7mm, Hyperion 5mm, SPl. 25mm, Zeiss 8x30
armichael
Věk: 54

Re: Sestava ED100+Herschel +bino

Příspěvek od armichael »

K herschelovmu hranolu:
Mal som Lunt 1.25" vymenil za dvojpalcový Baadera skúšal som Lacertu. V krátkosti: Lunt je výborná ekonomická voľba a kedď už máš solar continuum, tak paráda. choď do toho. To píšem kvôli súčasnému archromátu. práve v ňom bude SCon filter obrovským prínosom.

Lacerta má niekoľko výhod, ale aj naopak nevýhod. Začnem plusmi aj s osobnýámi poznámkami:
+ Brewsterov uhol, kde dochádza k úplnej polarizácii a tak je potom možné použiť polarizačný filter na okulári a jeho otáčaním stmavovať obraz na vhodnú úroveň. Toto umožňuje aj Lunt, akurát to nejde do úplnej tmy, Lacerta umožňuje stmaviť viac. Osobná skúsenosť: úroveň stmavenia v Lunte je dostatočná a možno to ani potrebovať vôbec nebudeš v kombinácii so SolCon filtrom je jas tak akurát. Naviac v lacerte sa pri vyššom stupni stmavenia zjavoval v obraze tmavý kríž. (známy jav z variabilných ND filtrov na fotografiu) Ale zase kto by pozoroval takú tmu, keď chce vidieť Slnko...
+ Lacerta má T2 závity. Vhodné ak chceš fotiť, alebo pripájať rôzne príslušenstvo, Lunt má len klasický tubus a úchyt na okulár. K pozorovaniu stačí.

Mínusy:
- Lacerta je oproti Luntu masívna a to o dosť.
- Má otvorenú konštrukciu, dá sa neopatrne siahnuť na hranol (je to zrejme kvôli lepšiemu odvodu tepla).
- vďaka Brewsterovmu uhlu to nie je pravouhlé. čo v zásade nevadí, ale teraz v lete to znamená trochu menej pohodlnú polohu pri pozorovaní - okolo poludnia budeš pod ďalekohľadom.

Okuláre: ja na pozorovanie Slnka používam okuláre jednoduchých konštrukcií s malým zorným poľom. Ako dosť dobré a nie moc drahé na tento účel hodnotím sériu Baader Classic - Plossl 32mm, Ortho 18, 10, 6. Ver tomu, že sa ti hodia všetky, i to malé zväčšenie. Ale tipujem že máš k tomu achromátu niečo ako plossl 25mm, tak potom vynechajme 32mm, na začiatok kľudne ignoruj i ten 6mm, trochu horšie sa do neho pozerá, ale 18 a 10mm využiješ. Nie vždy je seeing vhodný na vyššie zväčšenia. Lenže časom prídeš na to, že pohľad na celý disk ti nestačí a budeš chcieť skúmať detaily škvŕn. Tak potom 6 alebo 7mm zo série LE planetary (Omegon, WO, a iní) A ten bude skvelý i na planéty a eEsiac.

Dlhý ED refrák bude potom úplná paráda!

...som sa zase rozpísal :-)
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Vlastimil R.

Super, díky za info. Lunt objednám😀 okular mám 18mm meade, 7mm xcel, 5mm hyperion a ten plosl 25mm. Nejhezčí věc co jsem kdy pozoroval s tím co mám byl měsíc s tím 18mm meade, ten mi sedí, ale zvětšení by se hodilo větší než 50x...
SW 90/910, EQ 5 - Orion Skyview PRO, Meade 18mm, Celestron X-CEL 7mm, Hyperion 5mm, SPl. 25mm, Zeiss 8x30
armichael

Příspěvek od armichael »

No vida, tak okulárov máš celkom na výber a ten Xcel by tiež nemusel byť zlý. Mal som kedysi 5mm verziu. NEviem aký Meade to máš, predsa len robili rúzne druhy okulárov, ale ak sa ti s ním pozoruje dobre, tak zostavu doplň nejakým 10mm napr. BCO. Akože sú aj lepšie okuláre než ten Baader, ale dôvod prečo ja osobne uprednostňujem jednoduché v prípade pozorovania Slnka je ten, že sa do takýchto fakt dobre pozerá. cez deň máš zreničku stiahnutú a je vyššie riziko, že okulár bude robiť ten známy kidney bean efekt - a to je pri sofistikovaných a inak kvalitných okulároch potom náročnejší, resp menej pohodlný pohľad. Naviac pri pozorovaní Slnka (pre mňa aj Mesiaca) je malé zorné pole skôr výhodou. Ale to sme zase pri osobných preferenciách, nikomu to nenútim.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

S tím, co napsal Michael se dá souhlasit, ostatně je to zkušený "sluníčkář". BCO jsou dobré okuláry, na ose je kresba velmi dobrá a vzhledem k ceně je to paráda. Jenom u kratších ohnisek než 10 mm je výstupní pupila už velmi blízko a to moc pohodlné není. Ale toto může být individuální.

Pouze masivnost Lacerty já vnímám jako výhodu- více materiálu na absorpci a rozvedení tepla není na škodu. Alespoň se to tak traduje. Proto mám také 2" verzi, i když 1,25" by opticky stačilo (mám 4" achromát f 11). Ale nemám srovnání- variantu 1,25" jsem nikdy neměl. Pochopitelně s masivnějším okulárem je to už páka, takže to chce bytelnější výtah a dlouhou lištu, protože se posunuje těžiště sestavy. Opálení ruky sice u Lacerty lze dosáhnout, ale běžně se to určitě nestává a když náhodou, tak ona neupadne...
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Vlastimil R.

Okular BCO jsem nenašel 😐 asi zkusím ortho 10mm, pupila ještě jde a má pár gramů, tak jestli má dobrou ostrost, lepší tedy než ty, které mám, tak by se v budoucnu hodil v páru do bina.Ten meade 18 je 5000 HD.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Vlastimil R.

Paráda :lol: díky, tak už jsem v obraze 8-) BCO 10mm mi dá zvětšení 90x což je ideál.
Vlastimil R.

Měl bych dotaz ještě k Herschel hranolu, jelikož se běžně udává, že ten 1,25" je do průměru 100mm, ale v manuálu se píše do 150mm? Nakonec jsem se rozhodl ke koupi ED 120/900 tak proto se ptám. Při pozorování s 90/900 se nějak výrazně nezahřívá, ale pozoroval jsem zatím krátce a ten průměr navíc by mohl ukázat třeba granulaci, kterou jsem zatím nezpozoroval.
armichael

Příspěvek od armichael »

Vezmi si to tak, ža priemer slnečného disku v ohniku 1000mm objektívu je cca 9mm. Pred ohniskom je to o niečo viac. Z tohto pohľadu by mal malý herschelov hranol stačiť na všetky bežné refraktory. Potom je tu ešte zahrievanie, resp. odvod tepla. Keďže som mal hranol Lunt 1.25" tak môžem povedať z vlastných skúseností:
- v refraktore 80/560 (najčastejšie použitie) za zahrieval len mierne
- v 102/714 len o málo viac
- v 125/975 som ho tiež občas použil a nebol to žiaden problém. Zadný panel bol na dotyk horúci, ale popáleninu som si nespôsobil a obišlo sa to bez dymových efektov.
Takže v uvedenom ED by si nemal mať problém.

Čo sa granulácie týka, tak v 90/900 by si ju už mohol vidieť. Ale predpokladám, že ide o achromát a tam výrazne pomôže filter Solar Continuum. S ním sa ostatne pozoruje lepšie aj v prípade APO.
Odpovědět