K herschelovmu hranolu:
Mal som Lunt 1.25" vymenil za dvojpalcový Baadera skúšal som Lacertu. V krátkosti: Lunt je výborná ekonomická voľba a kedď už máš solar continuum, tak paráda. choď do toho. To píšem kvôli súčasnému archromátu. práve v ňom bude SCon filter obrovským prínosom.
Lacerta má niekoľko výhod, ale aj naopak nevýhod. Začnem plusmi aj s osobnýámi poznámkami:
+ Brewsterov uhol, kde dochádza k úplnej polarizácii a tak je potom možné použiť polarizačný filter na okulári a jeho otáčaním stmavovať obraz na vhodnú úroveň. Toto umožňuje aj Lunt, akurát to nejde do úplnej tmy, Lacerta umožňuje stmaviť viac. Osobná skúsenosť: úroveň stmavenia v Lunte je dostatočná a možno to ani potrebovať vôbec nebudeš v kombinácii so SolCon filtrom je jas tak akurát. Naviac v lacerte sa pri vyššom stupni stmavenia zjavoval v obraze tmavý kríž. (známy jav z variabilných ND filtrov na fotografiu) Ale zase kto by pozoroval takú tmu, keď chce vidieť Slnko...
+ Lacerta má T2 závity. Vhodné ak chceš fotiť, alebo pripájať rôzne príslušenstvo, Lunt má len klasický tubus a úchyt na okulár. K pozorovaniu stačí.
Mínusy:
- Lacerta je oproti Luntu masívna a to o dosť.
- Má otvorenú konštrukciu, dá sa neopatrne siahnuť na hranol (je to zrejme kvôli lepšiemu odvodu tepla).
- vďaka Brewsterovmu uhlu to nie je pravouhlé. čo v zásade nevadí, ale teraz v lete to znamená trochu menej pohodlnú polohu pri pozorovaní - okolo poludnia budeš pod ďalekohľadom.
Okuláre: ja na pozorovanie Slnka používam okuláre jednoduchých konštrukcií s malým zorným poľom. Ako dosť dobré a nie moc drahé na tento účel hodnotím sériu Baader Classic - Plossl 32mm, Ortho 18, 10, 6. Ver tomu, že sa ti hodia všetky, i to malé zväčšenie. Ale tipujem že máš k tomu achromátu niečo ako plossl 25mm, tak potom vynechajme 32mm, na začiatok kľudne ignoruj i ten 6mm, trochu horšie sa do neho pozerá, ale 18 a 10mm využiješ. Nie vždy je seeing vhodný na vyššie zväčšenia. Lenže časom prídeš na to, že pohľad na celý disk ti nestačí a budeš chcieť skúmať detaily škvŕn. Tak potom 6 alebo 7mm zo série LE planetary (Omegon, WO, a iní) A ten bude skvelý i na planéty a eEsiac.
Dlhý ED refrák bude potom úplná paráda!
...som sa zase rozpísal