Rychlý systém pro EAA

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
seestar

Rychlý systém pro EAA

Příspěvek od seestar »

Milovníci EAA mají rádi, když na svém monitoru vidí detailní snímek pozorovaného objektu co nejdříve. Ne každý ale má RASA, nebo HyperStar, přesto existuje cesta jak stvořit relativně levný a rychlý EAA systém. Zatímco myšlenka paraleních zrcadel nasměrovaných do jedné kamery, není v běžných podmínkách realizovatelná, lze snadno použít 2-3 teleskopy shodných parametrů, které uveze vaše montáž, vybavit je shodnými OSC kamerami ( stačí nechlazené), použít vhodný SW který snímky kamer nasměruje do jednoho adresáře a Live stacking , který z tohoto adresáře snínky skládá v reálném čase. Máme-li například 2 x N200/F3 s expozicí 2 minuty, kterou posuneme minutu proti sobě tak, že snímky z jednotlivých kamer chodí po minutě, získáme EAA odpovídajcí systému N200/F2.15 a detailní smímek tak získáme za poloviční dobu. Získáme téměř stejný FOV jako s RASA11 a z hlediska rychlosti skoro stejný výkon za zlomkovou cenu. K ovládání stačí licencovaný SharpCap, který běží na jednom PC ve třech instancích, nebo lze použít 2 x N.I.N.A + Siril (obojí je zdarma). Paralelní zrcadla sice neumíme, ale live stacker v pohodě dorovná odchylky teleskopů, takže vlasně stačí jen jedna kamera navíc, a ta dnes nestojí milion. Reálná je konfigurace 3 x N200/F4, pro movitější s Nexusem na F3, kdy nastavíme expozici 3 minuty a opět posuneme o minutu proti sobě, čímž dosáhneme relativní světelnosti F1.7 při ploše zrcadel odpovídající průměru 346 mm.
Tři 8 kg N200 uveze v pohodě EQ6. Takový systém má malé nároky na kvalitu seeingu ve srovnání s ekvivalentní N350, kterou ovšem s takovou světelností nikdo nevyrobí.
Tato metoda je odzkoušená, funkční a je naprosto skvělá na EAA. Kdyby v tuto chvíli existoval SW, který by uměl skládat ze tří samoastaných adresářů a snímkům přirazovat hodnoty RGB, mohl by s použitím tří mono kamer s filtry RGB vzniknou super rychlý Hi-Res color EAA systém.
Berte to jako námět k zamyšlení a zrakově postižené prosím, aby si odpustili nevhodné komentáře, nebo zásahy do obsahu vlákna. Děkuji.
Naposledy upravil(a) seestar dne 09. 08. 2025, 19:37, celkem upraveno 1 x.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Re: Rychlý systém pro EAA

Příspěvek od MMys »

Pokud by ty kamery byly od Moravských přístrojů, ke kterým mám zmáknutý SDK, tak je z Pythonu dokážu obsluhovat všechny současně jedním SW, a dělat processing (stretch, gamma) a zobrazení i s GPU akcelerací. Zrovna píšu něco pro hvězdárnu ve ValMezu na snímání sluníčka. Pak není třeba několik instancí snímacího SW a další SW pro monitoring a slučování snímků z adresáře. A tím že by toi řídil jeden SW, pohlídám si i fázový posuv snímání.

Škoda jen, že mám málo času. To by byla hezká práce. Ale třeba o delších zimních večerech, až nebude co dělat venku...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
seestar

Příspěvek od seestar »

Už jsem zahájil dialog s autorem StellarMate a toho ta myšlenka přímo nadchla. RPi5 by 3 kamery zvládla v pohodě a SM by tak získal vyšší užitnou hodnotu proti konkurenci, protože tohle nikdo nemá. Otázka je, kdy bude schopen takovou verzi SM vypustit do světa. Kstar 2.7.8 už umí nativně live stacking i bez SM nadstavby, takže možná by cesta mohla vést tudy. Kdybys ty něco takového vytvořil, myslím, že by o to byl velký zájem. EAA dneska frčí a levný rychlý systém byl pro mnoho lidí zajímavý.
Ten koncept by byl zajímavý i na EAA po internetu, kdy se mohou 3-4 lidi domluvit na ukládání snímků do cloudu a z něj to skládat na svých PC. Ona tam žádná sychronizace ani být nemusí. To skládání probíhá tak, že se postupně bere vše, co tam přichází. Chce to jen, aby snímky měly parametry, které vyhoví pro skládání.
V zásadě by to mohlo vést až tak daleko, že my ze severní polokoule zpřístupníme objekty těm na jihu a opačně. Odpadlo by cestování. Zkusím o tom dát řeč s několika vlivnými lidmi, jestli by se takového projektu někdo neujal. Alespoň by ten internet měl trochu smysl. Bylo by to fajn si na serveru EAA vybrat objekt z jihu a zároveň snímat něco "domácího".
seestar

Příspěvek od seestar »

Včera byl první ostrý test na hvězdy s 2 x N200/F4 s reduktory 0.85x a ASI585MC. Vozil jsem to na malé HD montáži, která byla ustavená jen podle kompasu a vodováhy. Docela dlouho trvalo zesouosení obou teleskopů. Není to až taková sranda. Chce to udělat stavitelné uchycení. Nakonec jsme stihli 24 minut mého oblíbeného chobotu, pak přišly mraky. V příloze neupravený stack jak ho vyplivl Siril. Na každém teleskopu byl jiný filtr (úplněk, jak jinak), takže barvy jsou takové všelijaké. Je to bez kalibrace, na to nebyl čas. Jen ořízlé. Kdyby se někdo divil, že tam nejsou kříže, tak obě N200 mají půlkruhového pavouka.
Přílohy
Stacked24_LDN 1098_120.0s_Bin1_gain252_20250810-011116_-14.8C kopie.jpg
Stacked24_LDN 1098_120.0s_Bin1_gain252_20250810-011116_-14.8C kopie.jpg (1.84 MiB) Zobrazeno 299 x
nou
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nou »

KStars/Ekos má podporu pre snímanie viacerými kamerami naraz takže to by malo byť zvládnuteľne už teraz. Siril má teraz tiež podporu skriptovanie takže si viem predstaviť aj EAA SHO pozorovanie s mono kamerami.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
seestar

Příspěvek od seestar »

Já bohužel od počátku používám AsiAir a několikrát jsem se neúspěšně pokusil pracovat se Stellarmate. Widláckej SW sice mám nainstalovanej, ale spíš jen sleduju, jak postupuje vývoj. Že Ekos umí synchronizaci dvou kamer jsem nedávno četl, ale myslel jsem, že je to jen kvůli ditheringu. Nápad s EAA pomocí více teleskopů je hodně čerstvý, takže jsem otestoval základní funkce a včera jsme konečně provedli první test na hvězdy. Bylo to moc narychlo, takže tomu odpovídá i výsledek. Niméně na jednom NUC jely dvě instance SharpCap a stohovíní bylo přes Siril. Nastavoval to všechno kolega, takže ani nevím, jestli to bylo optimální. Já řešil souosost teleskopů a upevnění na montáž. Navíc jsem fotil na druhé montáži se svojí N300/F3, abychom měli něco na porovnání. Do toho Měsíc jak relektor mladých a vysoká oblačnost. Nakonec jsem byl vděčný i za tu jednu sekvenci.
Pokud umíš psát skripty, tak něco vytvoř. Bude víc zábavy.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

U newtonů je z estatického hlediska jeden problém: všichni by museli mít stejně srovnané pavouky proti souřadnému systému oblohy. Jinak vnziknou vícenásobné paprsky nebo vějíře.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
seestar

Příspěvek od seestar »

Tohle jsme už řešili v jiné souvislosti, proto jsme použili Newtony s obloukovým pavoukem, který je bez difrakce. Vyráběl jsem je pro kluka, co s nimi fotí H-a / OIII. V masovém měřítku by to pochopitelně byl problém, ale to asi nehrozí.
Odpovědět