Prosím o radu...................
Re: Prosím o radu...................
Jako... ano, borci tady mají pravdu. Na seriózní astrofoto je to nevyhovující kombinace.
Nicméně i já jsem tak začínal (viz asi prvních 8 fotek v galerii) a šlo v podstatě o náhodu. Na začátku byl N200/F5 na EQ5 bez GoTo na vizuál (teď se do mě jistě někdo pustí), po zkouknutí tohoto fóra a zjištění si možností, jsem přes T2 adaptér připojil starý nemodifikovaný Pentax a začal jsem si hrát. To, že podíl odpadu s delšími expozicemi rostl, mně vynahradila radost z toho, že na fotkách je vidět 'něco', co okem ne.
Líbí se mi příspěvek MMyse. Šel jsem v podstatě touto cestou a postupně se přibližoval tomu, co by pro astrofoto mělo být potřeba. Nebo můžeš zkusit, jak zmiňuje biker.fm, focení samotným foťákem. Určitě se s tím dá něco podniknout.
Nicméně i já jsem tak začínal (viz asi prvních 8 fotek v galerii) a šlo v podstatě o náhodu. Na začátku byl N200/F5 na EQ5 bez GoTo na vizuál (teď se do mě jistě někdo pustí), po zkouknutí tohoto fóra a zjištění si možností, jsem přes T2 adaptér připojil starý nemodifikovaný Pentax a začal jsem si hrát. To, že podíl odpadu s delšími expozicemi rostl, mně vynahradila radost z toho, že na fotkách je vidět 'něco', co okem ne.
Líbí se mi příspěvek MMyse. Šel jsem v podstatě touto cestou a postupně se přibližoval tomu, co by pro astrofoto mělo být potřeba. Nebo můžeš zkusit, jak zmiňuje biker.fm, focení samotným foťákem. Určitě se s tím dá něco podniknout.
Ahojte, snazim sa odladit si zostavu a mam celkom problem s guidingom. Hoci je zostava vonku na balkone posledne tri dni, ustavena od prveho dna rovnako a odvtedy nedotknuta, tak mam viacmenej kazdy den iny priebeh guidingu pocas noci, ale zaroven vzdy s periodickou chybou. Pricom dnesnu noc to vyeskalovalo do uplne nepouzitelneho vysledku pricom po meridian flipe sa ta montaz zblaznila uz uplne.
Pred flipom: Po flipe: Graf z predvcera:
Zostava je:
Teleskop SQA 106
Kamera ASI 2600MC Duo tj s guidovacim cipom v kamere
Montaz AM5N
Cele to ovladam cez asiair.
Mne tam ta chyba pride pomerne periodicka resp ten priebeh podobny. Kable sa mi nikde nezadrhavaju a cela zostava je pocitovo pevna s tym, ze sa nikde nic neklepe.
Ma niekto ideu cim by to mohlo byt?
Pred flipom: Po flipe: Graf z predvcera:
Zostava je:
Teleskop SQA 106
Kamera ASI 2600MC Duo tj s guidovacim cipom v kamere
Montaz AM5N
Cele to ovladam cez asiair.
Mne tam ta chyba pride pomerne periodicka resp ten priebeh podobny. Kable sa mi nikde nezadrhavaju a cela zostava je pocitovo pevna s tym, ze sa nikde nic neklepe.
Ma niekto ideu cim by to mohlo byt?
Tech faktoru muze byt cela rada. Jak mas nastavenou pointaci v asiair? Dej sem nejake screenshoty nastaveni pointace a montaze z asiair.
Milan
Milan
V guidingu mam pri Calibration and correction default hodnoty 500ms Calibration step, 500ms max DEC duration and 500ms max RA duration. Pri guidovani mam expoziciu 2 sekundy and agresivitu mam 75% RA a 60% DEC. Dnes som cital, ze na tychto harmonickych montazach odporucaju niektori nastavit agresivitu super nizko okolo 30%, a max DEC/RA duration pod 200ms tak by som to dnes v noci skusil. Montaz mam v defaultnom nastaveni od asiair, tam som na nic nesahal v nastaveni, prepojenu ju mam sAA+ cez USB.
Je to trochu o experimentovani nebo pouzij PHD2, je tam guiding assistant, ktery ti muze doporucit nejake nastaveni. Nicmene te to dokaze nasmerovat. Asiair pointace sice je zalozena na PHD2, ale zdaleka nema takove moznosti nastaveni. Nejlepsi je si tim projit a snazit se pochopit co ta nastaveni delaji
Zdroju je rekl bych dnes celkem dost... Obecne u harmonickych montazi potrebujes mit frekvenci korekci castejsi, abys zachytil a korigoval nastup chyby. Ta je u harmonickych montazi strmejsi a komplikovana a kazde montaze jina, takze neni univerzalni nastaveni. Jestli je vysledny guiding OK pak zalezi na konktretni sestave se kterou fotis. Jestli dobre pocitam, chyba do 0,7 arcsec by nemela byt u tebe viditelna. Zacal bych s expozici pointace 1s, Max RA/DEC duration zkus nechat jak mas, zkontroluj "guiding rate" v nastaveni montaze, pokud ti korekce prijdou slabe, zvys agresivitu, nebo prodluz Max RA/DEC duration prip. zvys guiding rate. Asi bych to zkusil v tomto poradi. Je to vlastne regulator se zpetnou vazbou, takze se meri chyba (odchylka), vypocita se reakce (zde agresivitou ridis jaka vysledna korekce se posle montazi - 70 % znamena vypoctena korekce * 0.7 bude vysledna korekce odeslana do montaze) a znovu dalsi iterace... Dulezita je take spravna kalibrace, diky ktere pointacni algorimtus spocita, kde by mela hvezda byt, srovna to s vysledkem expozice a vypocita korekci. Kdyz budou korekce prilis agresivni, dostane se pointace do rozkolisaneho stavu. Kdyz bude slaba, nebude to dostacna korekce. U tve kamery muze nastat jeste jeden problem. Mas Duo kameru, pokud rucni rotaci kamery resp. rotatoru si chces zmenit kompozici, mel bys provest novou kalibraci. Urcite bych v tve konfiguraci venoval pozornost filtrum. U uzkopasmovych filtru (u tech 3nm) muzes mit problem s casem expozice pointacni kamery a je potreba na to myslet a overit si to v praxi. Ale je tady spousta zkusenych borcu, kteri toho uz prosli a poradi...
Milan

Milan
Vcera vecer som sa teda skusil hrat s nastavenim guidingu, po asi hodine laborovania som skoncil pri tomto nastaveni:
Expozicia 0.5s (je mi jasne, ze to snima hlavne seeing, ale co uz)
Calibration step 1300ms
MaxDEC Duration 500ms
MaxRA Duration 800ms
Guiding speed 0.75x
Aggr RA 75%
Aggr DEC 35%
Nebolo to dokonale, ale aspon som tam nemal tie pravidelne peaky v RA kazde 4 minuty cez 8". Ked som pouzil nizsiu agresivitu/guiding speed alebo predlzil expoziciu na 1s tak mi to tam hned zacalo skakat do tych obrovskych RA chyb. Ak som zvysil agresivitu, tak mi to zasa robilo vlny z prekompenzovania pohybu.
Dnes rano som si pozrel grafy z noci a vyzeralo to nasledovne:
Po kalibracii do prveho automatickeho preostrenia: Tu je to iste bez korekcii v RA: Kazdopadne zmena (k horsiemu) prisla znova po medianflipe a prekalibrovani: Bez korekcie: A nasledne po dalsom preostreni nastalo toto co uz je samozrejme nepouzitelne: Vcera v noci som mal prave dualband 3nm filter pred kamerou, takze som guidoval s 220mini v 9x50 hladaciku zo skywatcheru, lebo ta mala kamera v 2600mc duo videla pouzitelne hviezdy az pri 2sec expozicii.
Mne to z tych grafov pride, ze pred median flipom by som sa snad este mohol pohrat s nastavenim aby som vyriesil tie peaky k 7-10" ale po median flipe je tam nejaky vacsi problem, mozno nieco mechanicke? Kazdopadne zacinam byt mierne frustrovany
Expozicia 0.5s (je mi jasne, ze to snima hlavne seeing, ale co uz)
Calibration step 1300ms
MaxDEC Duration 500ms
MaxRA Duration 800ms
Guiding speed 0.75x
Aggr RA 75%
Aggr DEC 35%
Nebolo to dokonale, ale aspon som tam nemal tie pravidelne peaky v RA kazde 4 minuty cez 8". Ked som pouzil nizsiu agresivitu/guiding speed alebo predlzil expoziciu na 1s tak mi to tam hned zacalo skakat do tych obrovskych RA chyb. Ak som zvysil agresivitu, tak mi to zasa robilo vlny z prekompenzovania pohybu.
Dnes rano som si pozrel grafy z noci a vyzeralo to nasledovne:
Po kalibracii do prveho automatickeho preostrenia: Tu je to iste bez korekcii v RA: Kazdopadne zmena (k horsiemu) prisla znova po medianflipe a prekalibrovani: Bez korekcie: A nasledne po dalsom preostreni nastalo toto co uz je samozrejme nepouzitelne: Vcera v noci som mal prave dualband 3nm filter pred kamerou, takze som guidoval s 220mini v 9x50 hladaciku zo skywatcheru, lebo ta mala kamera v 2600mc duo videla pouzitelne hviezdy az pri 2sec expozicii.
Mne to z tych grafov pride, ze pred median flipom by som sa snad este mohol pohrat s nastavenim aby som vyriesil tie peaky k 7-10" ale po median flipe je tam nejaky vacsi problem, mozno nieco mechanicke? Kazdopadne zacinam byt mierne frustrovany

- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Mas moznost pouzit jinou montaz ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Určitě bych zkusmo nastavil agresivitu na 100%. Ale asi bych to viděl na mechanický problém. Ještě bych zkusil dát tam provizorně protizávaží.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
...mechanicky problem... Proto jsem dal otazku jestli ma moznost pouzit jinou montaz.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
Mam este HEQ5 pro, mozem zostavu prelozit na tuto montaz. To vlastne aj tak musim urobit ak chcem tu montaz reklamovat. Tie oscilacie bez RA korekcie su vacsie ako 20" v specifikacii od ZWO, takze to je reklamovatelne myslim.
Este mi teraz napadlo pozriet logy z jari, ked som fotil s inym dalekohladom ktory som potom menil ale s touto istou montazou. Tam to vyzera presne tak jak by som od harmonickej montaze cakal, viz priloha. Nastavenie guidingu tam bolo uplne defaultne z AA a na nic som tam nesahal.
Tak teraz neviem kde je problem. Indikuje to skor problem medzi klavesnicou a zemou, ale nie som si vedomy, ze by som urobil nieco tentoraz inak.
Guiding graf na jar:
Bez RA korekcie:
Este mi teraz napadlo pozriet logy z jari, ked som fotil s inym dalekohladom ktory som potom menil ale s touto istou montazou. Tam to vyzera presne tak jak by som od harmonickej montaze cakal, viz priloha. Nastavenie guidingu tam bolo uplne defaultne z AA a na nic som tam nesahal.
Tak teraz neviem kde je problem. Indikuje to skor problem medzi klavesnicou a zemou, ale nie som si vedomy, ze by som urobil nieco tentoraz inak.
Guiding graf na jar:
Bez RA korekcie:
Pokud se podívám na 2. graf v příspěvku č. 2226 = bez pointace v RA ose, tak je zřejmé, že tam jsou takřka pravidelkné píky ve velikosti cca 20", a ty nelze příčíst ani na vliv obsluhy, ani na nastavení PHD-2. Ty souvisí čistě s chodem montáže (jak SW tak HW) a jen tam bych hledal chybu.
lepší rada žádná než špatná
Pokud je tomu tak, pak nektere kusy mely problem s nespravnym vypnutim remenu. Muzes bud reklamovat, nebo se pokusit seridit sam. ZWO na svem foru ma na toto tema celou radu vlaken. V tomto jsou i navody jak remeny u obou os seridit (pro stazeni se musis registrovat a prihlasit):
https://bbs.zwoastro.com/d/17745-am5-er ... backlash/4
Jestli je to oficialni servisni postup beze ztraty zaruky netusim. Asi bych kontaktoval prodejce nebo ZWO podporu.
Milan
https://bbs.zwoastro.com/d/17745-am5-er ... backlash/4
Jestli je to oficialni servisni postup beze ztraty zaruky netusim. Asi bych kontaktoval prodejce nebo ZWO podporu.
Milan
Ok, vdaka za rady, trochu som sa zacital na tom linku co poslal Milan plus nejake dalsie fora na internete a vyzera to, ze je to pomerne bezny hardware problem. Jedine co mi este napadlo, ze som mesiac dozadu updatol AA na 2.4. z 2.3.3, takze som si to downgradol naspat na 2.3.3 a skusim to dnes v noci este raz. Kazdopadne som po tom co som cital skepticky a bude to asi hardware problem, uz som pisal aj tam kde som to kupil, ze to chcem reklamovat.
V montazi sa mi moc hrabat nechce, predsalen je este v zaruke a tiez mam nejak pocit, ze montaz za viac ako 2000 eur by mohla aspon principialne fungovat bez toho aby sa v nej pouzivatel hrabal, plus vacsina veci ktore som sa snazil v zivote opravit to neprezila.
Ivan
V montazi sa mi moc hrabat nechce, predsalen je este v zaruke a tiez mam nejak pocit, ze montaz za viac ako 2000 eur by mohla aspon principialne fungovat bez toho aby sa v nej pouzivatel hrabal, plus vacsina veci ktore som sa snazil v zivote opravit to neprezila.
Ivan
Asi je zbytečné, kvůli tomu zakládat nové vlákno. Ale všiml jsem si, co mám teď nově dva krátkoohniskové okuláry (3 a 4mm), tak při pozorování Měsíce (i s neutrálním filtrem), je docela velký jas Měsíce a při zvětšení 1,5D nebo 2D vidím zároveň s obrazem i pavouky a skrvnky, tedy tzv. zákalky. Při menších zvětšeních <1D je nevidím, nebo si jich nevšimnu. Samozřejmě při pozorování třeba dvojhvězd to v tmavém pozadí také nejsem schopen rozeznat, ale na tom Měsíci to trochu působilo rušivě. Máte to někdo také tak? Vím, že s věkem se ty zákalky objevují, ale jestli je nějaký trik, jak je eliminovat, třeba před pozorováním nějaké kapky do očí, apod.
Díky.
Díky.
SVBONY 70/420 ED (f6), AZ montáž SvBony SV225, okuláry: ES 24mm 68°, Omegon 7mm Super LE 68°, SW Planetary 4mm 58°, Binorum Planetary Deluxe LE 3mm 55°
Ano, mám to také tak. Bohužel daň za věk
U Měsíce mi to nějak nevadí, ale když mi oko systematicky dávalo nějakou žilku před Jupiter, tak mě to opravdu rušilo.