Dovolená s dalekohledem
Dovolená s dalekohledem
Zdravím všechny příznivce astro akcí. Dovolím si zde na astro fóru přihřát (stejně jako v loni) polívčičku a nabídnout případným zájemcům týden pod slušnou oblohou ve společnosti stejně "postižených" lidí a jejich rodin na Dovolené s dalekohledem 2024.
Termín DsD24 je od 03. do 10. srpna 2024
Místo konání: Rekreační areál Melchiorova Huť
Všechny potřebné informace: https://www.hvr.cz/dovolena-s-dalekohledem/
Případně foto z minulých ročníků: https://www.aldebaran.cz/actions/2022_DsD/
Přihlášky nejlépe zaslat do 29. února.
Za organizátory
Mirek Poláček.
Termín DsD24 je od 03. do 10. srpna 2024
Místo konání: Rekreační areál Melchiorova Huť
Všechny potřebné informace: https://www.hvr.cz/dovolena-s-dalekohledem/
Případně foto z minulých ročníků: https://www.aldebaran.cz/actions/2022_DsD/
Přihlášky nejlépe zaslat do 29. února.
Za organizátory
Mirek Poláček.
Newton 150/750 na HEQ5, TS 127/820. Astrokamera založená na projektu cam8 a cam10.
Re: Dovolená s dalekohledem
Většina účastníků DsD na AF nepřispívá, tak si dovolím napsat krátkou reportáž…
DsD proběhlo opět hladce díky skvělé práci organizátorů a to i přes mnoho problémů s chátrajícím areálem v Melchiorově huti. Naštěstí se příští rok přesouváme jinam.
Počasí bylo hodně oblačné, nicméně aspoň s minimem srážek. Noci z pondělí a úterý byly skvělé a hodně jsme si zapozorovali! Jen byla obloha hodně světlá, i když byla velmi průzračná a vlhkost nás letos moc netrápila… Dle mého to způsobováno airglow.
Ty další noci to bylo už hodně o dírách a trpělivosti s výjimkou poslední noci z pátka na sobotu, která byla opět velmi pěkná.
Děkuji všem účastníkům a organizátorům za skvěle strávený týden (a rojům vos za to, že se do mě ani jednou netrefily)!!
DsD proběhlo opět hladce díky skvělé práci organizátorů a to i přes mnoho problémů s chátrajícím areálem v Melchiorově huti. Naštěstí se příští rok přesouváme jinam.
Počasí bylo hodně oblačné, nicméně aspoň s minimem srážek. Noci z pondělí a úterý byly skvělé a hodně jsme si zapozorovali! Jen byla obloha hodně světlá, i když byla velmi průzračná a vlhkost nás letos moc netrápila… Dle mého to způsobováno airglow.
Ty další noci to bylo už hodně o dírách a trpělivosti s výjimkou poslední noci z pátka na sobotu, která byla opět velmi pěkná.

Děkuji všem účastníkům a organizátorům za skvěle strávený týden (a rojům vos za to, že se do mě ani jednou netrefily)!!

Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Ještě k té pěkné průzračnosti oblohy:
Díky ní se mi během dne podařilo odpozorovat nejen Jupiter a Venuši, ale i Mars a mnoho jasných hvězd…
Takto pěkně jsem Mars ve dne ještě neviděl!!
Díky ní se mi během dne podařilo odpozorovat nejen Jupiter a Venuši, ale i Mars a mnoho jasných hvězd…
Takto pěkně jsem Mars ve dne ještě neviděl!!
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Děkuju za pár fotek, přijedu zase příště!
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Pěkná akce, díky všem organizátorům a těším se na nové kvalitnější prostředí!
Letošní DsD se opět vydařilo. Přednášky byly opět top. Tři noci, kdy se dalo pohodlně pozorovat, přičemž z pátku na sobotu to byla pecka.
Škoda jen stavu areálu, který při takovéto „údržbě“ zaručeně do několika málo let spadne, nebo ho zavře hygiena. O to více už se těšíme na novou lokaci.
Jako bonus přihodím pár snímků, jak je zachytil a zpracoval Seestar.
Škoda jen stavu areálu, který při takovéto „údržbě“ zaručeně do několika málo let spadne, nebo ho zavře hygiena. O to více už se těšíme na novou lokaci.
Jako bonus přihodím pár snímků, jak je zachytil a zpracoval Seestar.
- Přílohy
-
- 1723244559799.jpg (1.56 MiB) Zobrazeno 8367 x
-
- 1723241340599.jpg (1.59 MiB) Zobrazeno 8367 x
-
- 1722984314893.jpg (1.5 MiB) Zobrazeno 8367 x
Celestron NexStar Evolution 8, Celestron C6 SCT, Sky-Watcher HelioStar 76Hα, DayStar Solar Scout SS60-ds, Sky-Watcher AZ-GTiX, ZWO Seestar S50 a nějaké to další harampádí.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Zajímavé, že jsem si Seestara na louce ani nevšiml, viděl jsem tam jen vypnutý eVscope 

Vážení astro kolegové, dovoluji si vám jménem Hvězdárny v Rokycanech a Plzni nabídnout letošní již 35. Dovolenou s dalekohledem. Poprvé se bude letos konat v areálu Kemp Věšín Brdy. Jste srdečně zváni.
Veškeré potřebné informace najdete na stránkách: https://www.hvr.cz/dovolena-s-dalekohledem/
Shrnutí:
35. Dovolená s dalekohledem v termínu 16. až 23. srpen 2025
Areál Kemp Věšín Brdy https://www.kempbrdy.cz
Cena: 5910,- Kč (plná penze, ubytování v chatkách, doprovodný program)
Parkovné: 400,- Kč / týden / auto
Lze si (k základní ceně) připlatit ubytování v apartmánech.
Přihlášky je nutné poslat do 28.února. Po tomto datu nemůžeme zaručit přijetí.
V tuto chvíli pro vás připravujeme bohatý doprovodný program, jak pro dospělé, tak i pro děti.
Veškeré dotazy buď zde ve vláknu, nebo na mail hvezdarna@hvr.cz
Za organizátory se na setkání těší,
Mirek Poláček.
Veškeré potřebné informace najdete na stránkách: https://www.hvr.cz/dovolena-s-dalekohledem/
Shrnutí:
35. Dovolená s dalekohledem v termínu 16. až 23. srpen 2025
Areál Kemp Věšín Brdy https://www.kempbrdy.cz
Cena: 5910,- Kč (plná penze, ubytování v chatkách, doprovodný program)
Parkovné: 400,- Kč / týden / auto
Lze si (k základní ceně) připlatit ubytování v apartmánech.
Přihlášky je nutné poslat do 28.února. Po tomto datu nemůžeme zaručit přijetí.
V tuto chvíli pro vás připravujeme bohatý doprovodný program, jak pro dospělé, tak i pro děti.
Veškeré dotazy buď zde ve vláknu, nebo na mail hvezdarna@hvr.cz
Za organizátory se na setkání těší,
Mirek Poláček.
Newton 150/750 na HEQ5, TS 127/820. Astrokamera založená na projektu cam8 a cam10.
DsD 2025 je (konečně) takříkajíc za rohem. Abych předešel zklamání koupěchtivých zeptám se zde. Mám vyrobit nějaké sluneční hledáčky? Případně pro jaké uchycení, zda Vixen botka nebo na ližiny Weaver & Picatinny pro RedDot. Případně zda někdo nechce krytku, rosnici, či bahtinovu masku na SeeStar S50? Asi pište soukromou zprávu, určitě se domluvíme.
Celestron NexStar Evolution 8, Celestron C6 SCT, Sky-Watcher HelioStar 76Hα, DayStar Solar Scout SS60-ds, Sky-Watcher AZ-GTiX, ZWO Seestar S50 a nějaké to další harampádí.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Jistě se všichni balí, možná se bude hodit check list
případně někdo doplní!

Nepředvídatelné okolnosti mě zdržely, budu moci bohužel přijet až zítra.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Pár náladovek z letošního ročníku…
.
.

- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Minulá noc byla fakt nádherná, já jsem širokoúhlým SQM naměřil MSA 21.2, Martin úzkým naměřil 21.4. Každopádně kulovky na tmavé obloze v tomto refraktoru byly jako v 400 mm Newtonu
Řasy byly vidět v Nikon WX 10x50 bez filtru.

- Přílohy
-
- AP155_DsD.jpg (463.68 KiB) Zobrazeno 111 x
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Nějakou hodinku jsem tam na návštěvě pobyl, poklábosil… Určitě je to fajn akce (ale pro mne ty prázdninové pasé). Zdravím účastníky Dsd.