Hvězdárna a planetárium prof. Fr. Nušla v Jindřichově Hradci

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
MilAN
Věk: 76

Re: Hvězdárna a planetárium prof. Fr. Nušla v Jindřichově Hradci

Příspěvek od MilAN »

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Tramvajak

Příspěvek od Tramvajak »

Děkuji za odkaz.

Z něj jsem pochopil, že hvězdárna byla vždy ve vlastnictví města. No...to je nešťastná situace.

T.
Ekolog

Příspěvek od Ekolog »

Máte někdo zprávy z Jindřichova Hradce? Jel jsem tuhle okolo pozdě večer. Na hvězdárně jsem se nestavěl. Nebylo proč. Mí známí, co se s nimi znám více než 50 let už jsou pryč. Ti co jsou tam noví, neznám. Obchodní centrum pod hvězdárnou je dokončeno. Reklamy svítí naplno. Směrem na hvězdárnu. Hvězdná obloha zmizela.
Teď už to tam funguje pouze jako kino. Fotit se nedá. Pozorovat se dá pouze Měsíc a když jsou planety. Ještě tak Slunce, ale co mám informace odborné programy tu nejedou. Vybavení na to je.
Město J. Hradec vyhodilo 8 miliónů za vybavení kopule. Nikdo za to nebyl potrestán a nikdo nemá zájem trisní situaci řešit. Hlavně, že si bývalý starosta Mrvka vybudoval pomník za 58 miliónů Kč od daňových poplatníků.
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Můj krátký komentář z loňské návštěvy v JH se schovává v obecném vlákně o hvězdárnách - cituji sám sebe:
Honza Ebr (honza42) píše: 24. 09. 2024, 18:32 Byl jsem o víkendu přednášet na hvězdárně v Jindřichově Hradci - trochu jsem se bál, co tam na mě čeká, ale našel jsem tam milé lidi, kteří dost nadšeně vyprávěli o tom, jaké dělají akce pro veřejnost. Neviděl jsem žádný provoz v akci - měl jsem čas jenom na přednášku a krátký pokec, pak jsem měl jiné povinnosti - ale celá instituce působila příjemně, přišlo až překvapivě mnoho lidí, z nichž část byla nadšenými štamgasty. Tak nevím, těžko soudit, ale možná to není tak zlé.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Zbyšek by se mohl vyjádřit, mívá tam pozorování a kroužek. Ale mrtvé to určitě není. Jaký vliv mají dokončené obchoďáky nedokážu odhadnout. Výhra to asi nebude. Nechápu, proč město nedalo investorovi nějaké požadavky na cloněná svítidla a reklamy.

Na druhou stranu, ztracené to není. EAA v půlmetru zredukovaném na f/3 půjde pěkně, kor s filtry. Takže objekty určitě zájemcům ukázat půjde. A mlhoviny s UHC a OIII filtrem taky. I plošně jasnější galaxie půjdou. Proto se tam ten velký přístroj dával, aby v té mizérii bylo něco vidět.

A 8M ten systém fakt nestál. Vyděl to tak třemi.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
kuceraz
Věk: 29

Příspěvek od kuceraz »

Hvězdárna má dohodu s provozovatelem nákupního centra, na požádání jim vypínají stojan s reklamami (to nejhorší) a to zbylé prý není až tak hrozné.

Zbyšek to pak nejspíš popíše podrobněji, ale dávám sem alespoň tohle krátké info, protože bývá o prázdninách dost vytížený a nevím, jak teď chodí na fórum.
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Ekolog

Příspěvek od Ekolog »

A půjde to fotit, když tam jsou LED svítidla se spojitým spektrem?

A je otázka kdo bude fotit. Zbyšek Prágr je zdaleka, nevím zda bude mít na to čas, je tam snad nový kluk co fotí a zkouší to, výsledky neznám, ale především na své hvězdárně, situované ve tmě, mimo Hradec. A ti dva zaměstnaci? Když jsem tam jezdil, viděl jsem je jen v planetáriu. A tipuji je na zaměstnance, nikoliv na srdcaře. A srdcaři? Ti byli za bývalé ředitelky odejití. Byli tam vychováni i jejich nástupci, taktéž srdcaři a ti jsou taky pryč.

Jo tohle vybavení mít v sedmdesátkách. Samozřejmě na klasiku. Jo a všechny desky co jsem tam dělal, co udělal nebožtík Slávek, co udělal Vlastík Talkner po revoluci rosekali. A vím kdo to byl. Někteří z nich mnohem později k hvězdárně měli velice blízko. A víc neřeknu, neboť nechci jít před soud.

Myslím, že už tam nikdy nebude taková parta jako tenkrát. Nikdy se tam nesejdou takoví srdcaři jako jsme byli my. A až skončí dotace, až město přijde na to, že to nevydělá peníze a že to budou muset dotovat, zavřou hvězdárnu.
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Plně chápu smutek v duši i vzpomínky na staré, dobré časy prožité na hvězdárně. Jen nesouhlasím s posledním souvětím - město má nepochybně víc podobných zařízení a jeho představitelé už jistě dávno ví, co musí dotovat a co nikoliv. Od toho se každý rok tvoří rozpočet města s jednotlivými kapitolami a zastupitelé jsou pravidelně informování o jejich bilanci. Pamatuji, že zdejší městské muzeum pokývalo svoji rozpočtovou kapitolu vlastními příjmy cca z 5% a nikdo jej nikdy nezavřel, ba naopak rekonstruoval. Zavřít hvězdárnu po masivní investici by byla politická sebevražda. Holt se to bude dotovat, zda tam jsou srdcaři nebo ne běžný návštěvník nerozezná a donátor ušetří nenápadně někde jinde. Třeba opraví o pár chodníků méně.
Odpovědět