Jarní a letní pozorování
Re: Jarní a letní pozorování
Co má Cassi za dobsona, proč je lepší?
Petr
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Cassi má plnotubus, klasiku od Milana Antoše - nádhernej stroj.
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
Ale kdo je výrobce?
Milan to nevyrábí, nebo ano?
Petr
Milan to nevyrábí, nebo ano?
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Jo, Milan jich udělal v minulosti několik, a tohle je fakt parádní, kousek v téměř původním stavu.
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
Hezké pozorování, zaujalo mě několik věcí - a sice, NGC: 3198, 3521, 4725, 4747 a to že ES-ko ukazovalo horší detaily!
Já šel dnešní noc podruhé za sebou pozorovat a kvůli tomu jsem se před tím skoro nevyspal - jak jsem o tom musel přemýšlet....
Už jsem na netu skoro hledal novou 400-ku.
No hlavně že se to vysvětlilo
!! Bez rukávu se nepozoruje !!
Petr
Já šel dnešní noc podruhé za sebou pozorovat a kvůli tomu jsem se před tím skoro nevyspal - jak jsem o tom musel přemýšlet....
Už jsem na netu skoro hledal novou 400-ku.

No hlavně že se to vysvětlilo

!! Bez rukávu se nepozoruje !!
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Tip na pozorování - v NGC 7331 v Pegasu se objevila supernova SN 2025rbs.
Má okolo 13mag, je bez větších problémů vidět v 10" pod Bortle 4 oblohou.
Má okolo 13mag, je bez větších problémů vidět v 10" pod Bortle 4 oblohou.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Ráno jsem o ní četl na Novinkách a tam psali, že má 17.07m. Ale in na Latest Supernovae už je 13.8m. Komplikace asi bude, že podle fotek je dost blízko jádra.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Pozorování to mírně ztíží, ale není to velká překážka.
Supernova je znatelně jasnější, než jádro a trochu vzdálená je - lze je (SN a jádro) od sebe tedy vzájemně rozlišit.
Supernova je znatelně jasnější, než jádro a trochu vzdálená je - lze je (SN a jádro) od sebe tedy vzájemně rozlišit.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
- L@dis
- Věk: 47
- Kontaktovat uživatele:
Dnes jsem ji okolo půlnoci zkusil a ve 12" dobsnu zv. 170x je pěkně viditelná.
Oproti jádru, které je mlhavého vzhledu je jasnější a je viditelná jako jasný bod kousek od jádra galaxie..
Oproti jádru, které je mlhavého vzhledu je jasnější a je viditelná jako jasný bod kousek od jádra galaxie..
12" dobson s OnStep GoTo, SW 80/400mm,
okuláry Explore Scientific 68°/82°, 2” Baader Aspherical 36mm. 2” filtry UHC, OIII, CLS, RED.
Binokuláry 8x32, 10x50.
SkySafari 7 PRO
Hvězdárna Benátky nad Jizerou
okuláry Explore Scientific 68°/82°, 2” Baader Aspherical 36mm. 2” filtry UHC, OIII, CLS, RED.
Binokuláry 8x32, 10x50.
SkySafari 7 PRO
Hvězdárna Benátky nad Jizerou
NGC 6819 - Výrazný zhustek slabých hvězd na mlhavém pozadí ve velmi bohatém zorném poli. S narůstajícím zvětšení ubývá mlhavosti a přibývá drobných zářících bodů. Při 109x již je možno spatřit asi 25 stálic ve tvaru, který mi připomíná jásajícího člověka nebo letadlo.
NGC 6766 - Malá, téměř stelární planetarka. Až pri 224x je zřejmý nestelarni vzhled. Centrální hvězda velmi jasná.
NGC 7261 - Nenápadná hvězdokupa poblíž krásné barevné dvojhvězdy delty cephei. Jeví se jako skupina různě jasných hvězd (asi 10) vystupující ze slabého mlhavého podkladu. Vyšší zvětšení přidá pár slabších hvezd, ale mlhavost zůstává.
NGC 7234 - Nápadná sprška (ve 31x) hvězd o různých jasnostech, cca 15 zářících bodů. Je velmi kompaktní, nicméně ve 150 mm už s přibývajícím zvětšením ztrácí kouzlo, protože další hvězdy nepřibývají.
NGC 7226 - Na místě, kde by měla být, není po nějaké hvězdokupě ani stopy. Cca 0.5 stupně jižně je shluk slabých hvězd. Špatně zakreslená poloha v mapě?
NGC 7245 -Malá mlhavá skvrnka ve všech zvětšeních.
IC 1442 - Nenápadná sprška slabých hvězd okolo dvojice jasnějších (jedna z nich má naoranzovelou barvu), mezi nimi pak menší zrnitá mlhavá skvrnka.
IC 1434 - Při malém zvětšení (31x)se jeví jako těsná pětice slabších hvězd. 112x přidá dalších 10 slabých, nicméně ve 150 mm to není bůhví jaká podívaná.
NGC 7380 - Pěkná hvězdokupa, asi 30 zářících bodů na poměrně velké ploše. S UHC filtrem je v náznaku vidět i mlhovina.
NGC 7510- V malém zvětšení vypadá jako drobná, ale výrazná protažená skupIna několika hvězd na mlhavém podkladu. Při 224x má hvězdokupa trojúhelníkový tvar a zhruba 15 rozlišených stálic.
NGC 7086 - V malém zvětšení (31x) poměrně nápadná hvezdokupa, složená ze zhruba 30 slabších hvězd. Ve větším zvětšení ztrácí kouzlo.
NGC 7128 - Malinká hvězdokupa, 8 nejjasnějších hvězd tvoří tvar prstýnku s drahokamem v nejjasnější hvězdě.
NGC 7762 - Poměrně rozlehlá a nenápadná mlhavá skvrnka blízko hvězdy 5 mag, ze které v malém zvětšení (31x) problikava asi 8-10 bodů. Při 112x je vidět asi 30 slabých hvězd. Asi hude hezká ve větším dalekohledu,
NGC 188 - Poměrně velká zrnitá skvrna, ze které září cca 10 stalic a další problikávání ze slabého mlhavého závoje. Nejlépe vyditelna při nejmenším zvětšení (31x).
NGC 40 - Jasná, oválný prstýnek obklopující jasnou centrální hvězdu se dvěma protilehlými zjasněními.
NGC 6811 - Pěkná, velká hvězdokupa tvorena cca 30 hvězdami s podobným jasem, které vytváří tvar připomínající povislé poprsí. Nedaleko ní se nachází v zorném poli 24 mm ES 82° výrazný shluk jasnějších hvězd, kterému jsem dal název třínohá kočička.
NGC 6866 - Pěkná hvězdokupa, v centru jasnější hvězda, od které vybíhají 2 proudy hvězd. Ve 109x je vidět cca 20-25 stálic uspořádané do tvaru, který mi připomínal rozmachujiciho se koulaře.
NGC 6826 - Velmi jasná planetarka, v malém zvětšení jde rozeznat podle výrazné modré barvy. Tuto barvu neztrácí ani pri 224x, kdy je jasně patrná centrální hvězda, okolo ní malá jasná obálka a následně slabší vnější obálka. Celkově velice pěkný objekt pro malý dalekohled.
NGC 6946 - Tvoří hezký pár se sousední hvězdokupou. Je velká a nevýrazná, zdá se mi, jakoby nebyla všude stejně jasná, možná náznak některého z ramen.
NGC 6939 - V malém zvětšení (31x) zrnitá skvrnka, při 109x již vystupuje ze stale nerozlišeného podkladu asi 30 hvězd. Na plné rozlišení by to chtělo větší dalekohled.
NGC 6543 - Velmi jasná, v malém zvětšení výrazně nazelenalá planetarka. Při 224x je patrná výrazná vnitřní oblast, ve které občas problikává něco stelárního. Z této oblasti vybíhá neurčité slabé halo či výběžky.
NGC 6952 - Mlhavý flíček bez podrobností. Něco stelárního provolávalo z obláčku - hvezda, jadro?
Dobsony (16",10"), malokuky (3",4",5", 6"), SC 6" ,a nějaká drobotina.
Pokračování
NGC 7023 - Osvětlený prostor kolem hvězdy. Srovnání s ostatními hvězdami v zorném poli toto nemají. Celý prostor kolem hvezdy při přejíždění malém zvětšení dává pocit, jakoby nějaké mračno prachu zakrývalo celé širší okolí a z oblasti vysálo pozadí slabšich hvězd mléčné dráhy. Samotná mlhovina okolo hvězdy je z jedné strany více výrazná a jsou v ní nějaké neurčité nehomogenity.
NGC 7142 - Hrstka slabých hvězd, poměrně nenápadná. Tady by to chtělo větší dalekohled.
NGC 7129 - Skupina asi 7 hvězd, má být obklopená mlhovinou. S UHC (sic z města!) nic vidět není v žádném zvětšení, jen chudá hvězdokupa.
NGC 7160- Malá, ale jasná hvězdokupa. Není příliš bohatá, obsahuje jen asi 15 hvězd. Tvarem mi připomíná rybu, dvě nejjasnější hvězdy pak tvoří oči.
NGC 7008 - Velice zajímavá mlhovina. Přiléhá ke dvojhvězdě a jakoby je členěna na voce částí. Uhc na ni nepomáhá, naopak. Nejlépe vyditelna při 109x.
NGC 7354 - Středně velká PN, vypadá jako šedivé kolečko. Měl jsem dojem, že střed je tmavší. Další podrobnosti nevidno.
NGC 7023 - Osvětlený prostor kolem hvězdy. Srovnání s ostatními hvězdami v zorném poli toto nemají. Celý prostor kolem hvezdy při přejíždění malém zvětšení dává pocit, jakoby nějaké mračno prachu zakrývalo celé širší okolí a z oblasti vysálo pozadí slabšich hvězd mléčné dráhy. Samotná mlhovina okolo hvězdy je z jedné strany více výrazná a jsou v ní nějaké neurčité nehomogenity.
NGC 7142 - Hrstka slabých hvězd, poměrně nenápadná. Tady by to chtělo větší dalekohled.
NGC 7129 - Skupina asi 7 hvězd, má být obklopená mlhovinou. S UHC (sic z města!) nic vidět není v žádném zvětšení, jen chudá hvězdokupa.
NGC 7160- Malá, ale jasná hvězdokupa. Není příliš bohatá, obsahuje jen asi 15 hvězd. Tvarem mi připomíná rybu, dvě nejjasnější hvězdy pak tvoří oči.
NGC 7008 - Velice zajímavá mlhovina. Přiléhá ke dvojhvězdě a jakoby je členěna na voce částí. Uhc na ni nepomáhá, naopak. Nejlépe vyditelna při 109x.
NGC 7354 - Středně velká PN, vypadá jako šedivé kolečko. Měl jsem dojem, že střed je tmavší. Další podrobnosti nevidno.
NGC 7008 se přezdívá Fetus a za mě to je jedna z nejhezčích planetárek. Když jí pozoruji ve svém 11”, tak střídavě bez a s UHC - filtr jí ukáže maličko jinak.
Pěkných planetárek je ale více, např.:
6543, 6905, 6818, 7662, 7009, 3242
Chce to větší zvětšení, aby byly dobře patrné, cca nad 200x.
Pěkných planetárek je ale více, např.:
6543, 6905, 6818, 7662, 7009, 3242
Chce to větší zvětšení, aby byly dobře patrné, cca nad 200x.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Ano, na planetárky to chce více, nicméně pozoroval jsem světelným achromátem a v něm při větším zvětšení již obraz výrazně měkne. Příště na ni vytáhnu dobsona 400 mm, tam můžu naložit mnohem více, bude zajímavé to porovnat. Supr planetárky jsou i NGC 6572 v Hadonoši, NGC 6210 v Herkulu nebo NGC 7027 v Labuti. Jsou sice malé, ale zato fakt hodně jasné a mají hezkou barvu.
Buby pekné pozorovania. Tento achromát mám aj ja a napriek jeho nie najlepšej povesti ho mám veľmi rád. Ja som s ním pozoroval Eskimáka a aj iné planetárky pri 300x a ešte sa to dalo, aj keď to nebolo super. Viem, že so mnou mnohí nebudú súhlasiť, ale pri slabších objektoch a s filtrami to celkom ide.
Vixen SD 103S, TS Optics 72/432 SD APO, SW 150/750 achro, okulare TV Plossl + Delite, Fujiyama HD Ortho, Vixen SSW/SLV, Meade HD60, Barlow Takahashi 2x a TV 2x,3x
Taky s ním pozoruju rád, ale nejlepší je to fakt při malém zvětšení. Ve 24 mm okuláru (31x) mám skoro 2,7 ° zorné pole a to je v mléčné dráze fakt žrádlo. Krásně se s tím pozorují temné mlhoviny - např. B168 v Labuti, s UHC je (slabě) vidět i ten zámotek (IC 5146).