Jaký koupit okulár?
- Beda
- Věk: 81
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jaký koupit okulár?
Diagramy velikosti komy v různě světelných newtonech.
- Přílohy
-
- Velikost komy v newtonech.png (725.66 KiB) Zobrazeno 1257 x
Kolega v dotazu uvádí 8"/1000...takže 1:5
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Měl by někdo z Plzně a okolí na půjčení nějaký kratší okulár (3,2 - 9mm) TS Planetary HR? Že bych se podíval, jak se do něj dívá? Děkuji.
SVBONY 70/420 ED (f6)
Zdravím prosím o radu zvažuji výměnu okularu hyperion za okuláry ES 82” k dalekohledu AR 102/600 mm jestli to je dobrá volba
i kdyby byl optický výkon ES 82° naprosto bezvadný a stejně tak i doublet 102/600, potom tak široké pole bude vykazovat v krajích viditelné rozostření (existují vzorce a lze jednoduše vypočítat) //zvlášť u delších ohnisek cca 20mm
Pokud zvážíš, že výkon hyperionu není nijak zvláštní a ani ES82° nepatří mezi excelentní s ohledem na kraj zorného polej, pak u levného achromátu s přirozenými vadami nečekej zázraky. Pokud chceš široký, cenově dostupný a velmi dobrý okulár, kup Morpheus, ale ani on přirozenost achromátu 102/600 nezvrátí (rozostření pro doublet F6 u Morpheus 17.5mm mezi středem a krajem pole dosáhne -0,35mm, tzn. bude zřejmé, ale může být překryto jinými vadami základního achromátu)
Pokud zvážíš, že výkon hyperionu není nijak zvláštní a ani ES82° nepatří mezi excelentní s ohledem na kraj zorného polej, pak u levného achromátu s přirozenými vadami nečekej zázraky. Pokud chceš široký, cenově dostupný a velmi dobrý okulár, kup Morpheus, ale ani on přirozenost achromátu 102/600 nezvrátí (rozostření pro doublet F6 u Morpheus 17.5mm mezi středem a krajem pole dosáhne -0,35mm, tzn. bude zřejmé, ale může být překryto jinými vadami základního achromátu)
Děkuji za odpověď jestli jsem to dobře pochopil byl by vhodnější Okular z menším zorným polem
Alebo inak. Z mojich skúseností: ak správne chápem o čo Ti ide, tak to bude aj na výmenu ďalkohľadu. ED prípadne lepšia optika objektívu pomôže viac než nový okulár. Odporučil by som aspoň pokúsiť sa porovnať napr TS ED102/714 (z lacnejších možností). Predviedol by som, ale zo Znojma to je ďaleko.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Je to také jedna z možností na šetřit a koupit lepší skekohked
Morpheus jsem s Kamilem (camel333) odsud z fóra docela intenzivně s mými ESkami porovnával na F5 10" dobsonu bez komakorektoru a shodli jsme se na tom, že ten obraz je identický. Testováno na mlhovinách, několik hvězdokupách...
Osobně bych Morpheus neřadil nijak extra výš, než ESka.
Viditelný rozdíl jsem viděl až při srovnání ES oproti 82° TeleVue.
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
viz odkaz výše od člena Beda - koma F5 a pohled 3mm od středu, u Morphea 17.5mm si lze jen těžko představit degradaci obrazu kraje pole komou cca 11,8mm od středu (pole Morphea 17.5 = 23,6mm). Každý slušný okulár zde bude bez komakorektoru téměř stejně "špatný" a to hovořím o pozorávání s LightBridge 10" F5 s Nagler 16mm s komakorektorem a bez. V refraktoru např. SD125 F7.8 lze porovnávat. ES82° však špatný není, to neříkám. Dobře vystihl #2137 "armichael". Morpheus 17.5mm hodnotím možná i lépe než Nagler 16mm (rozhodně pohodlím pohledu). Jde o individuální názory, tazatel si musí převzít podle svého.
//Pozor, nemám zkušenosti s TV paracorrem a Morpheus okuláry. Komakorektor TV fungoval znamenitě s TV okuláry, dobře i např. s ES 68°/82°, divně a až nedobře s Pentax XW (nedokázal jsem dobře nastavit), nicméně původní dotaz zněl na refraktor
//Pozor, nemám zkušenosti s TV paracorrem a Morpheus okuláry. Komakorektor TV fungoval znamenitě s TV okuláry, dobře i např. s ES 68°/82°, divně a až nedobře s Pentax XW (nedokázal jsem dobře nastavit), nicméně původní dotaz zněl na refraktor
Děkuji všem za odpovědi asi nejlepší varianta bude koupit ED dalekohled Petr
Jeste posledni dotaz je velký rozdíl mezi hyperionem 17 a morpheus 17,5
Hyperion 17mm považuji za nejlepší z celé řády 1.25", ale stejně výrazně (velmi!) nestačí na Morpheus 17.5mm a to ostrosti, brilanci, kontrastem a hlavně kvalitou v kraji pole. Původní Morpheus 17.5mm mi neseděl a pohled do něj mi vadil, ale současné provedení dovoluje skvěle pohodlný pohled. Velikost rozdílů může být indivuální a neznám jednotku, která by to vyjádřila, v současné nabídce okulárů by mě Hyperion naprosto nepřesvědčil.
Tady máš souboj šampiónů:
https://posec.astro.cz/index.php/clanky ... rove-delos
Pokud jej máš, netrápil bych se
Tady máš souboj šampiónů:
https://posec.astro.cz/index.php/clanky ... rove-delos
Pokud jej máš, netrápil bych se
Děkuji za odkaz jeto zajímavé srovnání , hyperion 17 nemám zkusím jestli z mého okolí nevlastni Morpheus 17,5 a domluvím se na vyzkoušení
Jeste mam dotaz ohledně okularu Morpheus jestli se vyplatí koupit jen 17,5 a nebo sadu k dalekohledu