M31 v Andromedě

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

M31 v Andromedě

Příspěvek od Bíba75 »

hoci dosť vidieť následky odšumovania. Také to "akvarelové maľovanie".
No tak to s Tebou nesouhlasím na tento snímek nebylo použito žádné odšumovací metody! Při 30 expozicích je šum pohřben dost hluboko. ;)
Defakto snímek nebyl moc drasticky upravovaný jen vyvážení bílé neutralizace pozadí trochu potažení v úrovních a trochu zatáháno za sytost. nic víc nic míň. :)
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
BiF
Věk: 54
Kontaktovat uživatele:

M31 v Andromedě

Příspěvek od BiF »

Tak  gradient vyrovnán. Dám sem jen link pro zvědavce a zítra přehraju původní snímek at to tady nezaplevelujeme ;)
http://www.astro.cz/galerie/d/35228-1/M ... final+.jpg
Jinak ten střed jsem zkoušel ale nepodařilo se mi udělat tak precizní přechod tak jsem se na to vyprdnul. snad až budu mít více zkušeností s fotošopem tak pak si ji dám znova a se středem.

Bíba 75
Moc hezký snímek Libore, přesto mi to nedá.
V levém dolním rohu vidím nějakou diagonální čáru, myslím si, že by tam asi neměla být (stopa po družici?).
Ještě mi přijde, jako by ve všech rozích byly hvězdy lehce protáhlé. To je u toho SW normální a nebo je to pointací či nějaké stáčení pole?
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
MartinV.

M31 v Andromedě

Příspěvek od MartinV. »

To Fra:

klasická koma SW80ED + reduktor Vixen 0.67x

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

M31 v Andromedě

Příspěvek od Bíba75 »

Já bych jen upřesnil používám reduktor ne zrona stavěný pro Sw . Mám WO 0,8x Flattener II. A v rozích to ujíždí ale furt lepší než bez rovnače / reduktoru. Tam jsou ty rohy protáhlé mnohem více. ;)
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
MartinV.

M31 v Andromedě

Příspěvek od MartinV. »

To Biba:

Tak to jsem se splet. Já myslel, že máš Vixena. Takže WO. O.K.

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
FunTomas

M31 v Andromedě

Příspěvek od FunTomas »

Ten jav je vidieť len na pozadí, medzi hviezdami. Galaxia je úplne v poriadku. Keď si zväčšíš obrázok, tak to bude viac viditeľné. Pozadie medzi hviezdami je akoby rozmazané, okolo hviezd mierne tmavšie. Je to ale možno spôsobené JPG kompresiou. Ale je to drobnosť. Obrázok je tentoraz VÝRAZNE lepší. :-)
mail to:fun2mas(at)gmail.com
KDan

M31 v Andromedě

Příspěvek od KDan »

Snímek se mi moc líbí. Čas expozice udělal své. Pokud člověk navíc bere v potaz, jakou technikou byl pořízen, je fakt myslím výborný - nehledě na principiíální zkreslení jinak precizně zaostřené optiky, za které přece fotograf nemůže.

Začíná se potvrzovat to, co jsem tušil už dávno: Jakmile začnou všichni fyzikálně trochu nekriticky zavrhovat DSLR kvůli jejím některým těžko odstranitelným  parazitním artefaktům - byť jen mírným a doi velké míry odstranitelným - a jakmile se začnou z rohů astrofotek v měřítku 1:1 umanutě vytahovat nepodstatná jemná optická zkreslení, daná použitou sestavou (která je na svou cenu jednou z nejefektivnějších), zkreslení, jež divák v normálním měřítku absolutně nemůže vidět a esteticky mu vůbec nevadí, začíná éra drahé výkonnostní astrofotografie, v níž takové sestavy, jako DSLR a SWED80/600 s nějakým rovnačem jakoby už neměly místo?

To je přece ale dost škoda...

Časy se změnily. Dnes už jen málokdo řekne: Astrofotka se mi jako celek líbí, je z ní vidět, jak velkolepým přírodním dílem Vesmír je. První, co každého napadne, je zvětšit ji až na maximální možnou míru, stejně nesmyslně zvětšit kontrast a hledat pak jemné technické nepřesnosti. Tím ale člověk nedělá nic objevného; jen kvituje dávno a notoricky známé vlastnosti známých optických soustav.

Chápu, že je potřeba odlišit astrofotky pořízené přes sofistikované speciální korektory od těch pořízených za babku; jen mě trochu mrzí, že prakticky vnímatelńý estetický potenciál daného snímku válcují především technická kritéria.

Prazan
Věk: 50

M31 v Andromedě

Příspěvek od Prazan »

Libore, ten snímek je fakt skvělý a někdy bych rád viděl pod pokličku (nejen) Tvého zpracování. KDanovi dík za to, co od něj zaznělo.
Triedr 10x50, Canon EOS20D
http://astrofotky.cz/~Prazan/
MaG
Kontaktovat uživatele:

M31 v Andromedě

Příspěvek od MaG »

KDan: Díky, vystihl jsi to nádherně.

Všichni se pachtí za CCD kamerami, úzkopásmovými filtry, triplety a já nevím čím a zapomínají, že astrofotografie má pouze jiným způsobem přiblížit krásu oblohy nad námi. Často mi to už připomíná vrcholový sport, kde pokud tam mám šum, ujeté hvězdy a pod. tak už to není snímek, zasluhující si nejvyšší možné ocenění. Na druhé straně, podívám-li se na to z druhé strany, vídám zde fotky pořízené špičkovou technikou, které opravdu ukazují, že autor umí svou techniku použít a to je také třeba ocenit. Je někdy těžké rozlišit, kdy kritika snímku autorovi pomůže a kdy už je až trochu zbytečně moc velká. Záleží to od každého, já moc kritizovat neumím, ale jsou lidi, co se kritiky nebojí a také mají můj obdiv.

Ta Liborova galaxie je především velmi dobrá fotka. Gradientů a chyb zobrazení jsem si však všiml až po upozornění. Nabízí se tedy otázka, zda kritizovat něco, co díky vhodnému zpracování není na první pohled vidět?
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

M31 v Andromedě

Příspěvek od Bíba75 »

Ano Karel (KDan) to ve svém příspěvku napsal uplně přesně.Plně se s tím souhlasím. Podle mě astrofotografa nedělá vybavení , ale trpělivost a zkušenosti, né že bych byl zrovna z nejtrpělivějších a zkušených.Protože pokud máš super vybavení a nemáš  trpělivost a zkušnosti tak ti je technika  na nic. Ale to už sem asi nepatří. To by bylo na jiné vlákno. sem patří snímky. :)

To Pražan. tak až budu pořádat nějakou soukromou astro sejšn tak jsi zván a můžeš nakouknout , já tajnosti nemám. ;D
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

M31 v Andromedě

Příspěvek od Sasa3 »

Souhlas s KDanem, přesně z těchto důvodů jsem Liborovi snímek pochválil. Dobře se na něj kouká a je jedno, čím byl pořízený a jestli jsou na něm technické nedostatky.

to MaG: Chápu co chceš říct, lidi fotí tím, co mají a fotku nedělá jenom použitá technika. S tím taky souhlasím. Ale zase zastávám názor, pokud se něčemu chci věnovat, tak proč si rovnou nepořídit kvalitu (pokud na ni člověk má - mě to trvalo 4 roky dát takovou sestavu dohromady). Ušetří se tím spoustu časů, nervů a většinou nakonec i peněz. Proto bych strategii triplet+mono CCD takhle nehanil. Ať děláš, co děláš, pokrok nezastavíš a tohle je typ cestovní sestavy téměř bez kompromisu. S úzkopásmovými filtry velmi slušně použitelná i ve městě. Není to o honění se za něčím (aspoň v mém případě) - je to jenom logický výběr z možností, které se dnes nabízejí. Prostě s takovou sestavou ta technická stránka prakticky vymizí a je už jen na fotografovi, jestli dokáže ten potenciál využít.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
BiF
Věk: 54
Kontaktovat uživatele:

M31 v Andromedě

Příspěvek od BiF »

To KDan:

Ten tvůj příspěvek byl asi reakce na ten můj.
Já to ale nemyslel jako kritiku. Fotku jsem si zvětšil, abych si ji mohl porovnat se svou (a abych zjistil, že ta Liborova je daleko lepší). Pak jsem si všiml těch protáhlejších hvězd v rozích a jen jsem se zeptal, čím to je (chci si koupit něco takto krátkého). Nebyla to kritika. Proto jsem začal svůj příspěvek slovy: "Moc pěkná fotka Libore...".
Přesto se tímto všem omlouvám...
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
KDan

M31 v Andromedě

Příspěvek od KDan »

To ne, nepsal jsem to jako reakci na konkrétní příspěvek. Jen jsem se pokusil shrnout pocit, který obecně z reakcí na podobné snímky mám - a nemyslel jsem tím nic osobního.

Libor ze své techniky vymačkává maximum. Z podobné sestavy dřív získal své vynikající snímky například i honza.ho, který už dnes nechce DSLR podle vlastního prohlášení ani vidět. Podobně mě kdysi přesvědčoval o tom, že není nad požitel z manuální pointace a dnes už bez autopointeru nedá ani ránu (bodejť taky, při expozici trvající desítky hodin).  

;)

Nemám nic proti žádné technice a sestava, kterou má například Sasa3, mi připadá skoro ideální pro účel, který popisuje. Nechci do toho příliš kecat, protože moc svých fotrek sem poslední dobou nedávám - omluvou pro moje občasné podobné intervence mi budiž, že podstatě astrofotografie fyzikálně malinko hlouběji rozumím, protože mě hodně zajímá (lépe řečeno snad rozumím; nechci se rozhodně chlubit).

Proto má Liborova fotka můj obdiv. Vím, kolik precizní trpělivé práce za ní je. Ví to ale skoro všichni, kdo sem píší. Jenže když tohle člověk vidí ze stínu nové techniky, která "skoro nešumí", není ten pohled moc optimistický - přitom si skutečně jen málokdo uvědomuje, že výkonnost DSLR v oblasti širokopásmového focení v ruce šikovného astrofotografa je velmi blízká tomu, co v takovém případě nabízí CCD, jen je vše o hodně pracnější (o to je ale Liborova fotka i oceněníhodnější). Mnoho těch rozdílů není okem při normálním nastavení snímku ani vidět a tak mně trochu vadí, že většina hodnotitelů (obecně i v jiných vláknech, nejen zde) hypnotizovaně kouká do rohů fotek (kde skoro každý normální objektiv nadělá "paseku") a dělá velké kejkle s kontrastem, místo toho, aby koukali, co na fotce vlastně je - byť je M31 řazena - podle mě neprávem, o čemž svědčí třeba tahle Liborova fotka - k tak zvaným profláknutým objektům.

Svůj příspěvek jsem napsal spíš jen jako zamyšlení nad tím, proč vlastně Vesmír fotíme, co tím chceme říct, a tak - a pak trochu jako zklamání nad tím, jak rychle mnozí výborní DSLR astrofotografové zahazují flintu do žita s tím,  že úzkopásmově se s DSLR dobře nefotí. Jenže tohle je krásná fotka širokopásmová...

Stejně za pár let bude i ta dnes trochu dražší CCD technika daleko dostupnější a pak nebude co řešit. Mně osobně by k úplnému štěstí stačilo jen chladit ten můj C350D, protože pořizování kompozitních LRGB, nxHalfa + mxOIII mě zatím moc nepřitahuje - ale třeba se to taky časem změní.

Psal jsem to fakt jako zamyšlení nad rychle se vyvíjejícím odvětvím hlavně proto, že snímek Libora má moje sympatie.
KDan

M31 v Andromedě

Příspěvek od KDan »

PS: Uvědomil jsem si, že jsi si vzal "do huby" honzu.ho, aniž on by se této disluze jakkoliv účastnil - ale udělal jsem to jen proto, abych (na všem známém astrofotografovi) ukázal, jak neuvěřitelně rychle se amatérská astrofotografie rozvíjí.

Pokud někoho teoretické úvahy příliš neberou, doporučují následující odstavec shovívavě přeskočit:

Zkuste si na lineární časovou osu nanést mezníky v astofotografii za posledních deset let a na svislou osu pak výkonnost techniky, která byla v danou dobu k dispozic a zkuste si sami odhladnout, jak daleko a kde vlastně jsme od dosažitelných limit - a to i s kvalitní DSLR...

Maser
Věk: 45

M31 v Andromedě

Příspěvek od Maser »

Zkoušel sem M31 přez 300mm objektiv na EOSe s vyjmutým filtrem.
No hvězdy jsou sice pěkný koule, ale jinak se mi to líbí. ;)
podrobnosti na klik
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Odpovědět