To ne, nepsal jsem to jako reakci na konkrétní příspěvek. Jen jsem se pokusil shrnout pocit, který obecně z reakcí na podobné snímky mám - a nemyslel jsem tím nic osobního.
Libor ze své techniky vymačkává maximum. Z podobné sestavy dřív získal své vynikající snímky například i honza.ho, který už dnes nechce DSLR podle vlastního prohlášení ani vidět. Podobně mě kdysi přesvědčoval o tom, že není nad požitel z manuální pointace a dnes už bez autopointeru nedá ani ránu (bodejť taky, při expozici trvající desítky hodin).
Nemám nic proti žádné technice a sestava, kterou má například Sasa3, mi připadá skoro ideální pro účel, který popisuje. Nechci do toho příliš kecat, protože moc svých fotrek sem poslední dobou nedávám - omluvou pro moje občasné podobné intervence mi budiž, že podstatě astrofotografie fyzikálně malinko hlouběji rozumím, protože mě hodně zajímá (lépe řečeno snad rozumím; nechci se rozhodně chlubit).
Proto má Liborova fotka můj obdiv. Vím, kolik precizní trpělivé práce za ní je. Ví to ale skoro všichni, kdo sem píší. Jenže když tohle člověk vidí ze stínu nové techniky, která "skoro nešumí", není ten pohled moc optimistický - přitom si skutečně jen málokdo uvědomuje, že výkonnost DSLR v oblasti širokopásmového focení v ruce šikovného astrofotografa je velmi blízká tomu, co v takovém případě nabízí CCD, jen je vše o hodně pracnější (o to je ale Liborova fotka i oceněníhodnější). Mnoho těch rozdílů není okem při normálním nastavení snímku ani vidět a tak mně trochu vadí, že většina hodnotitelů (obecně i v jiných vláknech, nejen zde) hypnotizovaně kouká do rohů fotek (kde skoro každý normální objektiv nadělá "paseku") a dělá velké kejkle s kontrastem, místo toho, aby koukali, co na fotce vlastně je - byť je M31 řazena - podle mě neprávem, o čemž svědčí třeba tahle Liborova fotka - k tak zvaným profláknutým objektům.
Svůj příspěvek jsem napsal spíš jen jako zamyšlení nad tím, proč vlastně Vesmír fotíme, co tím chceme říct, a tak - a pak trochu jako zklamání nad tím, jak rychle mnozí výborní DSLR astrofotografové zahazují flintu do žita s tím, že úzkopásmově se s DSLR dobře nefotí. Jenže tohle je krásná fotka širokopásmová...
Stejně za pár let bude i ta dnes trochu dražší CCD technika daleko dostupnější a pak nebude co řešit. Mně osobně by k úplnému štěstí stačilo jen chladit ten můj C350D, protože pořizování kompozitních LRGB, nxHalfa + mxOIII mě zatím moc nepřitahuje - ale třeba se to taky časem změní.
Psal jsem to fakt jako zamyšlení nad rychle se vyvíjejícím odvětvím hlavně proto, že snímek Libora má moje sympatie.