Slunce
Re: Slunce
Lokalita- Mikulášovice. Přední fitr Baader DERF 160mm, Daystar Quark combo + náklopný LS40. Blokační filtr je umístěn hned za telecentrický člen TV4x. Kamera buď IMX533,nebo IMX429, výjimečně i IMX178 ve spojení s reduktorem 0.5x přímo na kameře. Seeing tu není nic moc. Nejlepší je mezi 9-10. hodinou dopolední, pak je to už bída, i když tu převažuje zeleň a stromy.
- Beda
- Věk: 81
- Kontaktovat uživatele:
Máš zajímavou konfiguraci vybavení. A velmi dobré zpracování. Možná to bude inspirovat i jiné sluníčkáře. Ovšem ten seeing nás zlobí všechny stejně!
Vybavení jsem vždy používal to nejlevnější. AR150/F8 jsem teď nahradil ED150/F8, ale ne proto, že by AR nevyhověl, jen jsem chtěl zredukovat počet teleskopů a ED je univerzální na denní i noční focení. Double stack (DSII) vyžaduje Quark s nízkým útlumem na H-a, aby v kombinaci s LS40 zbylo dost světla.Zjistil jsem, že pro DSII se lépe hodí Quark prominence, kde se dá snáze najít kus s menším útlumem. Tato kombinace etalonů poskytuje velmi plastický 3D obraz slunečního povrchu a vyžaduje minimální postprocessing. Jediným omezujícím faktorem je světlost 20mm omezená Quarkem a BF. Nelze proto použít větší čip než IMX533 a i ten mírně vinětuje.
Zpracování je věcí vkusu. Je docela zajímavé, kolik lidí publikuje fotky slunce v monochromatickém provedení bez ohledu na to, že realita je zcela jiná.
Zpracování je věcí vkusu. Je docela zajímavé, kolik lidí publikuje fotky slunce v monochromatickém provedení bez ohledu na to, že realita je zcela jiná.
S první větou saouhlasím. Ale jaká je jiná realita? Fotíš v čáře H-alfa, čili monochromaticky.Tam by realitou by jeden odstín červené v různých syrostech. Nic jiného, žádná hnědá ani žlutáTakže ano , 1. věta souhlasí.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Slunce přece není černobílé. Je přece rozumnější nastavit barvy tak, aby to odpovídalo tomu, co vidí oko při pohledu na slunce a co je jaksi ustálené barevné podání. Proč fotíme? Asi proto, aby výsledek měl nějakou estetickou hodnotu. Nikdo dnes neřeší realističnost zobrazení mlhovin v bicoloru a Hubbleho barevnou paletu. Kdo je tady sluneční odborník a analyzuje černobílé snímky chromosféry? Fotíme pro radost.
No, bez filtriu je Slunce bílé a s H-alfa filtrerm jen červené. To jsou barvy. které odpovídají tomu pohledu na Slunce co vidí oko. Další barvy tam nejsou
. Ty si tam už dokresluje každý autor podle vkusu - ne tedy podle toho, co vidí oko 

lepší rada žádná než špatná
Tak on se jen idiot dívá do slunce v poledne. Barva slunce se obvykle bere při západu, kdy je červená a podle toho většina sluníčkářů coloruje černobílý snímek. Obvykle se jinak koloruje povrch a jinak prominence, pomíjím inverzní zobrazení na modrém pozadí. To je i na mě trochu moc.