M8 Laguna
Re: M8 Laguna
Ahoj, centrální část mlhoviny je celkem pěkná, ovšem okolní pozadí dostalo tím zpracováním a asi i odšumováním pořádně na frak
V menším to není vidět, ale na těch Astrofotkách už je to jiná.

Newton 200/600, NEXUS kk, ASKAR FRA 300, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF, SW EQ6-R Pro, ASI 2600mm, ASI 290mm, ZWO EFW, 36mm filtry Astronomik R/G/B,CLS CCD,Ha,OIII,SII 6nm https://www.astrobin.com/users/Daveone/
Mně se naopak zdá Jirkovo zpracování celkem citlivé, bez použití všech těch zbytečných funkcí, co Pixi obsahuje. Snímky zásadně prohlížím v měřítku, jak je dodal autor, nepitvám pixely a ani šum, neměřím hvězdy, nevytahuji si detaily
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Mě se to líbí. Je tam všechno, co tam být má, to slabé okolí je vylovené úměrně potenciálu těch dat. Celkový estetický dojem pro mne je pěkný. Myslím že zpracování nebylo úplně jednoduché, a funkcí bylo použito dost, aby to takhle vypadalo, ale důležité je, že byly použity správně a s rozumnou mírou.
Já osobně bych nepovažoval ty různé funkce v PixInsight za zbytečné, většina jich má opodstatnění (nekteré opravdu jen zřídka, a mnohdy úro úplně jiné účely než tvorba hezkého snímku). Ovšem když si pustím některé návody na zpracování v PI, tak mi to občas spíš připomíná závody, kdo použije víc funkcí
Od jisté doby (a že to je už let) na to prakticky nekoukám, a hledám si svoje cesty.
Je pravdou, že podle nějakého univerzálního návodu to moc nejde. Každý objekt, nebo spíš každý pokus o foto nějakého objektu, vyžaduje určité zpracování, a je potřeba znát, co jednotlivé funkce dělají, a podle toho je aplikovat. Přístup typu kuchařka (tedy udělej to a to a nakonec tohle) tady v žádném případě nefunguje. Vhodný postup je celkem jasně definovaný až po barevnou kalibraci, pak většinou nastává alchymie a to pravé umění podat snímek tak, aby se líbil
Já osobně bych nepovažoval ty různé funkce v PixInsight za zbytečné, většina jich má opodstatnění (nekteré opravdu jen zřídka, a mnohdy úro úplně jiné účely než tvorba hezkého snímku). Ovšem když si pustím některé návody na zpracování v PI, tak mi to občas spíš připomíná závody, kdo použije víc funkcí

Je pravdou, že podle nějakého univerzálního návodu to moc nejde. Každý objekt, nebo spíš každý pokus o foto nějakého objektu, vyžaduje určité zpracování, a je potřeba znát, co jednotlivé funkce dělají, a podle toho je aplikovat. Přístup typu kuchařka (tedy udělej to a to a nakonec tohle) tady v žádném případě nefunguje. Vhodný postup je celkem jasně definovaný až po barevnou kalibraci, pak většinou nastává alchymie a to pravé umění podat snímek tak, aby se líbil

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Dík za komentáře.
S tím ED80 f6 by to chtělo ještě nějakou tu hodinu na ten šum v okolí,hlavně SII a O3.
Takhle je nejlepší tu fotku zmenšit.Jen to na astrofotkách nedělám z důvodu,že se ty informace můžou někomu hodit tak ať má i fotku 1:1.
Jen teda nechápu proč se na astrofotkách zobrazuje větší 100% velikost než u mě ve win prohlížeči na 100%,ale nějak to neřeším.
Co se týče zpracování,tak největší vliv měla hned první funkce BlurXterminator v Lku,která vylovila detaily až jsem nechápal z čeho a taky se zmenšily hvězdy tak akorát,že jsem na ně už nesahal.Dál už klasika,masked stretch,local histogram,ACDNR,BackgroundEnh.Na vymazání hvězd u jednotlivých kanálů je super funkce StarNet2.
Jestli někoho zajímá jak vypadá Lko bez funkce BlurXterminator a sní,můžu to sem dát.
S tím ED80 f6 by to chtělo ještě nějakou tu hodinu na ten šum v okolí,hlavně SII a O3.
Takhle je nejlepší tu fotku zmenšit.Jen to na astrofotkách nedělám z důvodu,že se ty informace můžou někomu hodit tak ať má i fotku 1:1.
Jen teda nechápu proč se na astrofotkách zobrazuje větší 100% velikost než u mě ve win prohlížeči na 100%,ale nějak to neřeším.
Co se týče zpracování,tak největší vliv měla hned první funkce BlurXterminator v Lku,která vylovila detaily až jsem nechápal z čeho a taky se zmenšily hvězdy tak akorát,že jsem na ně už nesahal.Dál už klasika,masked stretch,local histogram,ACDNR,BackgroundEnh.Na vymazání hvězd u jednotlivých kanálů je super funkce StarNet2.
Jestli někoho zajímá jak vypadá Lko bez funkce BlurXterminator a sní,můžu to sem dát.
Letos koukám ještě žádná laguna, tož mně se povedlo loni touto dobou vyfotit 3 hodiny na F3/200mm Newton, což se mi zdálo málo, ale teď jsem doplnil 4,5h na FSQ85 F5,3 a už se mi to celkem líbí.. Zatím dávám mixované SHO, mám i nějaké RGB na hvězdy, ale ty ještě nemám zpracované.. F3 expozice po 60s, FSQ expozice 180s. Kamera ASI294Mpro, filtry SHO Astronomik MAXFR. Konstruktivní kritika vítána. PS. Lokality jsou komplet ČR- Rosovice u Dobříše (F3) a Bohdaneč (F5.3)
- Přílohy
-
- M8_SHO_GR2.jpg (1.74 MiB) Zobrazeno 693 x
-
- M8_SHO_GO1b.jpg (1.31 MiB) Zobrazeno 693 x
N300, Vixen R200SS, Takahashi FSQ86 a FC60, FMA180, EQ-HD-II a III, ASI294M, ASI2600M, ASI120MM, 2x AsiAir
Myslim, ze to nema chybu - velmi pekne...
M8 a M20
Kamarat nasnimal a stackol v PIXI, ja som len upravil. Snimane hyperstarom, dokopy 30 minut. Zmensene na 70% Cas: 21.06.2025
Lokalita: Suchohrad, Slovensko
Dalekohlad: Celestron C9,25 ST + Starizona HS ( 544 mm )
Montaz: ZWO AM5N
Kamera: ZWO ASI 1600 MC PRO 61 x 30 s, GAIN 100, 20 DARKS, 20 FLATS, 20 DARKFLATS
Processing: PIXI, PS
plne rozlisenie:
M8 + M20
Kamarat nasnimal a stackol v PIXI, ja som len upravil. Snimane hyperstarom, dokopy 30 minut. Zmensene na 70% Cas: 21.06.2025
Lokalita: Suchohrad, Slovensko
Dalekohlad: Celestron C9,25 ST + Starizona HS ( 544 mm )
Montaz: ZWO AM5N
Kamera: ZWO ASI 1600 MC PRO 61 x 30 s, GAIN 100, 20 DARKS, 20 FLATS, 20 DARKFLATS
Processing: PIXI, PS
plne rozlisenie:
M8 + M20
Celestron C-9,25 SCT
Rubinar 5,6/500
Sky-watcher EQ-6 R Pro
ZWO ASI 2600 MC PRO
ZWO ASI 585 MC PRO
ZWO Asiair Plus
Rubinar 5,6/500
Sky-watcher EQ-6 R Pro
ZWO ASI 2600 MC PRO
ZWO ASI 585 MC PRO
ZWO Asiair Plus
Pěkné pole a vzhledem k tomu času myslím citlivě zpracované. Jako ano, jasné hvězdy mají rezervy, ale beru to jako vlastnost této optické soustavy (podpis od kabelů). I tak .. za mě palec nahoru.
David
David
Newton 200/600, NEXUS kk, ASKAR FRA 300, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF, SW EQ6-R Pro, ASI 2600mm, ASI 290mm, ZWO EFW, 36mm filtry Astronomik R/G/B,CLS CCD,Ha,OIII,SII 6nm https://www.astrobin.com/users/Daveone/
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Překrásný snímek. Přes krátký čas prakticky ideální. Překvapilo mě, že toto lze ze Slovenska pořídit. Posun v technickém vybavení je znát.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Za 1/2 hod foceni takovahle pekna fotka.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Pani, dakujem za komentare, posuvam dalej aj kamaratovi.
Sam som bol prekvapeny, co z toho vyslo. Bolo to fotene ako "kapurkova" noci, uz
bol astronomicky sumrak.
Sam som bol prekvapeny, co z toho vyslo. Bolo to fotene ako "kapurkova" noci, uz
bol astronomicky sumrak.
Celestron C-9,25 SCT
Rubinar 5,6/500
Sky-watcher EQ-6 R Pro
ZWO ASI 2600 MC PRO
ZWO ASI 585 MC PRO
ZWO Asiair Plus
Rubinar 5,6/500
Sky-watcher EQ-6 R Pro
ZWO ASI 2600 MC PRO
ZWO ASI 585 MC PRO
ZWO Asiair Plus
Když jsem viděl Lagunu z jako první světlo z Vera Rubin dalekohledu (https://rubinobservatory.org/news/rubin ... fid-lagoon).
Nedalo mi to se na ni také podívat svou 90mm Kowou.
No mám ještě rezervy - zejména vidím že mi dualband Askar C1 filtr dost požral žlutou barvou pozadí Mléčné dráhy...
Technicko-taktická data na Astrofotkách:

Nedalo mi to se na ni také podívat svou 90mm Kowou.
No mám ještě rezervy - zejména vidím že mi dualband Askar C1 filtr dost požral žlutou barvou pozadí Mléčné dráhy...

Pavel Vabrousek