Prosím o radu...................
- Dansemacabre
Re: Prosím o radu...................
Pokud je to newton 200/800, tak by to CG5 s dobrým guidingem unést mohla. Teda za bezvětrné noci a ideálních podmínek. Bude to ale opravdu na hraně. Pokud zvažujete opravdu astrofoto, tak investicí dalekohled+montáž to teprve začíná 

16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R, ASI 2600mc
- Radivan Muller
Ahoj no ja mám 200/1000 takže asi tak ale ďakujem
- Stanislavxyz
Já tedy nejsem astrofotograf a budu-li snad psát nějaké nesmysly, pak doufám, že mě zdejší borci opraví, ale mám jaksi pocit, že metrové ohnisko není na začátek příliš vhodné. Jak už upozornil zkušený fotograf Hádes, astrofotografie není zrovna levný koníček, nicméně dá se jistě začít i s (relativně) nevelkými náklady, např. focením širokoúhlých "náladovek", startrails a pod.
Nevím, kdo Vám to poradil, začínat s tak dlouhým ohniskem, ale měl Vás rovnou upozornit, že do 50 000,- se nejspíš nevejdete ani s vybavením z bazaru...
Martin Myslivec má na svých stránkách pěkně popsaný úvod do astrofotografie pro začátečníky, přečtěte si to, ať získáte představu, do čeho se pouštíte! https://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/
Nevím, kdo Vám to poradil, začínat s tak dlouhým ohniskem, ale měl Vás rovnou upozornit, že do 50 000,- se nejspíš nevejdete ani s vybavením z bazaru...
Martin Myslivec má na svých stránkách pěkně popsaný úvod do astrofotografie pro začátečníky, přečtěte si to, ať získáte představu, do čeho se pouštíte! https://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
- Radivan Muller
Tak teleskop už mám nezmenšim ho nevyhodím ho tak chcel som 200 kôli planetárnej astrografii hlavne takže tam sa to ohnisko zvadčši, EQ montáž sa snažím postaviť použijem na to harmonickú prevodovku 120:1 a servomotorom nema 23 s 16bit enkoderom ale uvidím ako to dopadne neviem dobson ma tuším 200/1200 ale tam by som musel použiť EQ platformu
Prvý chybný krok určuje ďalšie chybné kroky ,až sa nesprávnou cestou dostaneme do nesprávneho cieľa.
Bresser N150/750 ,Ref.102/600,iEXOS-100 PMC-goto Wifi ,Omegon veLOX 178C Color, SV Bony 305,Seestar S30
- Radivan Muller
Tak ako ten teleskop nepredám už za 400 euro
- Radivan Muller
Čo by ste vy robili ? Čo som si mal kúpiť 150? Skoro za tie iste peniaze bola 200 tak som zobral 200 tak nechápem
Prv by som si vyskladal súpravu s cenami na papieri.Robil alternatívy,aby som sa vošiel do badžetu.Ja nechcem nikomu dávať nejaké super rady,na to nemám.Ten domáci pohon je podľa mňa vždy riziko funkčnosti a tak je asi lepšie kúpiť vhodnú bazárovú montáž.Ale na vizuál to bude trápenie.
Bresser N150/750 ,Ref.102/600,iEXOS-100 PMC-goto Wifi ,Omegon veLOX 178C Color, SV Bony 305,Seestar S30
- Radivan Muller
Ako u mňa to je tak teraz mám 140€ o týždeň 300 a o 2 tyždne nič ako je to riziko si urobiť vlastnú EQ montáž ale kúpiť také niečo hotove za 1000 euro je na jednu šupu ako niekoho výplata rád si niečo kúpim ale toto je trochu viac aj na mňa nieje to lacný koníček ale zas to ma svoje limity :/
Presne tak, aj a som bojoval pri držiaku,našťastie s inou cenou.Ešte že sú Vianoce.
Já teda nevím, píšeš, že si vyrobíš montáž, takže zřejmě máš výrobní vybavení a jsi k výrobě dostatečně schopný. Pak mi jako nejlevnější vychází dostavět si k tubusu dobson. montáž a poncetku. To je proti stavbě paralaktiky zásadně jednodušší a taky výrazně levnější. Píšeš o planetární astrofotografii, to by takovéto jednoduché zařízení zvládlo.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- Radivan Muller
To zas výrobnú nemám ale mám miesto na ro si niečo také postaviť a poznám človeka zo sustruhom a chcel som trochu ísť aj do tej Deep sky obiektov ale treba na to trochu viac buniek než mám ja ako snažím sa niečo vymislieť ale hmm mám vybranú prevodovku síce ma vôľu 10arc sekúnd áe neviem sám či to mám postaviť keď že každý tu píše že to by bolo náročné atd ako chápem nieje to jednoduché vsedko musí byť presne a bez vôle tak neviem
Je to všetko nejaké čudné čo píšeš.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
No, jen soustruh na to rozhodně nestačí.
A kdo to bude konstruovat ? Kdo bude dělat řídící elektroniku ?
Ty převodovky potřebuješ dvě, potřebuješ je spojit kolmo, zajistit tuhost celého systému, možnost jeho ustavení, a spoustu dalších drobností.
Až budeš mít 3D model nebo výkresy, tak to sem dej ke zkouknutí, do té doby určitě žádné převodovky nekupuj.
A kdo to bude konstruovat ? Kdo bude dělat řídící elektroniku ?
Ty převodovky potřebuješ dvě, potřebuješ je spojit kolmo, zajistit tuhost celého systému, možnost jeho ustavení, a spoustu dalších drobností.
Až budeš mít 3D model nebo výkresy, tak to sem dej ke zkouknutí, do té doby určitě žádné převodovky nekupuj.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Radivan Muller
V škole máme CNC, sústruh, frézu a máme 3D technicky program komplet prenosný sám ešte neviem ako to má vyzerať lebo tam chcem dať polarskop a keď tam má byt motor a aj polarskop tak buď ešte pred prevodovkou dám šnekovy prevod ale na to sa pozriem až za 11 dni lebo som momentálne preč a sám viem, že to nieje jednoduché postaviť ale pokusím sa to dako dať do kopy a uvidíme, samozrejme pošlem sem vsedko čo vymyslím
Naposledy upravil(a) Radivan Muller dne 04. 07. 2025, 23:55, celkem upraveno 1 x.