astrolama píše: ↑30. 06. 2025, 13:01
Ukaž přípravek kde to děláš.
Som toho popisal, že netuším aky prípravok a kde...
No ale celý proces som urobil znova ale s flattenerom, pavuk vo vertikalnej polohe bol mierne pod križom, a dal som laser kolimator na kontrolu. sedelo to na milimeter. teraz som z toho mimoň. je to ok ? no už to nebudem hrotiť ale vyskúšam pár nocí o snímky a uvidím výsledok, pozdielam výsledky a uvidí sa čo ďalej bude to trvať lebo budem mimo pár týždnov... no stres, cesta je cieľ
Zdravím. Chtěl jsem si doladit Newtonův dalekohled Bresser Pollux 150/750 kolimací,ale asi jsem to tak rozhodil všechno,že se mi sice podařilo vše přesně vystředit,ale při kontrolním pohledu venku jsem zjistil,že obraz,aby byl kolmo dolů,tak je šikmo dolů.Viz třeba vršky stromů sice dolů jsou,ale ne kolmo dolů ale doprava dolů.Věž kostela není kolmo dolů,ale šikmo doprava dolů.Jak z toho ven? Děkuji za rady.
Musím odpovědět sám sobě za blbost začátečníka.Obraz,jak jsem tu hodněkrát vyčetl má takovou polohu dle polohy okuláru.Už jsem se lekl,že jsem dalekohled celý rozházel.
Měl bych dotaz na majitele OCALu. Rozhodl jsem si ho pořídit a zkusil zkolimovat (bez reduktoru). Chvilku to trvalo, ale kružnice postupně sedí s hranou výtahu až po primár. Když ale zasunu laser tak ukazuje úplně mimo .. zhruba 1-3cm mimo střed primáru a do laseru se vrací taky mimo než odkud vyšel. Je to správně nebo mám něco špatně a musí sedět perfektně i laser? Dnes jsem udělal test pod oblohou a kresba se zdá v pohodě, všechny rohy velice pěkné. Po cca 2h jsem fotku cvičně složil a zjistil, že mám na fotce 4 reflexy od té nejsilnější hvězdy. Může to s tím vším souviset?
Děkuji za případné reakce..
Přílohy
Screen Shot 2025-12-30 at 08.50.03.90 PM.png (2 MiB) Zobrazeno 313 x
integration_FHD.jpg (1.02 MiB) Zobrazeno 313 x
DSLR: ZWO ASI294MM Pro / Fujifilm X-T5 Dalekohled: TS-Optics 8" ONTC809 200/900mm f/4.5 Pointace: ZWO OAG + ZWO ASI120MM Mini Montáž: EQ-6 SkyScan / Star Adventurer Astrofotky.cz
Reflexy vôbec nesúvisia s kolimáciou. Hviezdy vyzerajú pekne podľa OCAL to vyzerá byť skolimované. Asi bude nakrivo laser. Treba ho skúsiť vložiť do výťahu a otáčať. Ak bude robiť na zrkadle kolečko tak nie je skolimovaný samotný laser.
Já to tak dělám, protože když zkolimuji dírkovým okulárem, aby vše bylo pěkně symetrické a pak použiji laser, dopadnu stejně jako ty. Když použiji nejprve laser, tak pak v dírkovém okuláru nevidím třeba kousek primáru. Osvědčilo se mi dorovnat ten laser kam patří vypodložením výtahu. Pak to sedí obojí a mám jistotu.
vla píše: ↑19. 01. 2026, 11:05
Problém kolimátorů jsem řešil podkládáním výtahu, pravděpodobně ti osa výtahu nemíří do osy tubusu.
Děkuji vla za myšlenku. Upravil jsem náklon výtahu aby po el. kolimaci seděl i laser, udělal vzájemně drobné korekce a nyní sedí el. kolimace perfektně s laserovou. Kočičí oko nyní krásně sjednocuje všechny 4 odrazy značky na primáru. Dokonce se mi elektronická kolimace povedla o něco lépe díky změně náklonu výtahu a mohl jsem lépe vycentrovat sekundár do příslušné kružnice.
Díky
DSLR: ZWO ASI294MM Pro / Fujifilm X-T5 Dalekohled: TS-Optics 8" ONTC809 200/900mm f/4.5 Pointace: ZWO OAG + ZWO ASI120MM Mini Montáž: EQ-6 SkyScan / Star Adventurer Astrofotky.cz