Prosím o radu...................
Re: POMOC s nastavením dalekohledu SW 150/750
Rádo se stalo. SkyWatcher tohle nemá ani v manuálu dobře popsané
. Pak nejde zaostřit, protože ohnisko je dál z tubusu než dosáhne výtah.

- Přílohy
-
- sw_manual.png (115.47 KiB) Zobrazeno 1658 x
Celestron NexStar Evolution 8, Celestron C6 SCT, Sky-Watcher HelioStar 76Hα, DayStar Solar Scout SS60-ds, Sky-Watcher AZ-GTiX, ZWO Seestar S50 a nějaké to další harampádí.
Montáž pro ED70/420
Ahoj,
včera jsem zjistil, že můj fotostativ je nepoužitelný, což jsem už předem tušil a tak bych se tu rád zeptal zkušených, co byste doporučili za montáž na ED70/420. S okulárem do 3kg váhy. Chci to používat na dvojhvězdy do max. zvětšení 2D a rád bych něco, co je ověřené, neklepá se to jako ratlík a nestojí to raketu. Vím, že u pozorování je také důležité pohodlí a rád bych kreslil, tak pokud bude možnost pohonu bylo by fajn. No a ideálně, když by nebylo potřeba protizávaží (další váha navíc).
Takže jsem zatím koukal na Sky Watcher AZ Mini
http://www.supra-dalekohledy.cz/montaz- ... 62898.html
nebo AZ-5
http://www.supra-dalekohledy.cz/montaz- ... 26237.html
U té bych tedy neměl pohon, ale asi by to žádné klepátko nebylo.
Máte, prosím, další tipy, co s podobně malými refraktory, či Mac/SC používáte na vizuální pozorování?
Děkuji.
včera jsem zjistil, že můj fotostativ je nepoužitelný, což jsem už předem tušil a tak bych se tu rád zeptal zkušených, co byste doporučili za montáž na ED70/420. S okulárem do 3kg váhy. Chci to používat na dvojhvězdy do max. zvětšení 2D a rád bych něco, co je ověřené, neklepá se to jako ratlík a nestojí to raketu. Vím, že u pozorování je také důležité pohodlí a rád bych kreslil, tak pokud bude možnost pohonu bylo by fajn. No a ideálně, když by nebylo potřeba protizávaží (další váha navíc).
Takže jsem zatím koukal na Sky Watcher AZ Mini
http://www.supra-dalekohledy.cz/montaz- ... 62898.html
nebo AZ-5
http://www.supra-dalekohledy.cz/montaz- ... 26237.html
U té bych tedy neměl pohon, ale asi by to žádné klepátko nebylo.
Máte, prosím, další tipy, co s podobně malými refraktory, či Mac/SC používáte na vizuální pozorování?
Děkuji.
SVBONY 70/420 ED (f6)
Re: Montáž pro ED70/420
Ahoj.
Na AZ5 se standartními hliníkovými nohami zapomeň - klepe se jako ratlík. Hlava je dobrá ale ty nohy.....
Vyměnil jsem je ta stativ Berlebach, hlavu jsem přešrouboval a už je to o něčem jiném.
Petr
Na AZ5 se standartními hliníkovými nohami zapomeň - klepe se jako ratlík. Hlava je dobrá ale ty nohy.....
Vyměnil jsem je ta stativ Berlebach, hlavu jsem přešrouboval a už je to o něčem jiném.
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
az-mini jsem měl 2x, s SW ED72 jde o dobrou dvojici, ale az-mini je vhodná jen pro ED72, cokoliv jiného (zkoušen VIxen SD81, ED80, SD80F7).
Určitě bych preferoval (pokud GoTo):
http://www.supra-dalekohledy.cz/montaz- ... 65753.html
hodí se i pro SD80 F7 APO a cenový rozdíl je malý (s ohledem na možnosti)
Určitě bych preferoval (pokud GoTo):
http://www.supra-dalekohledy.cz/montaz- ... 65753.html
hodí se i pro SD80 F7 APO a cenový rozdíl je malý (s ohledem na možnosti)
Super, moc díky za rady.
Ještě jsem narazil na Vixen Porta 2, ta by možná také byla ok?
Ještě jsem narazil na Vixen Porta 2, ta by možná také byla ok?
SVBONY 70/420 ED (f6)
Rektascenze a deklinace
Mám Bresser Pollux 150/750 na EQ3.Jsou ty stupnice na EQ3 vůbec k něčemu? Nastavení zeměpisné šířky na 49 stupňů je to nejjednodušší.Jak nastavit Rektascenzi,aby byla zarovnaná? Na číslo 20 a pod ním 4? Když je Ra OK,jak dle toho ustanovit přesně Deklinaci na střed,když stupnice Deklinace je volně posouvatelná?Pokud mám vše vyvážené a zarovnané na Polárku,jak mám nastavit parametry RA a Dec? Viz třeba: ORION M42 ,,RA: 05:32.9 a Dec: -05:25 . Nebo třeba opačně.LYRA M57: RA: 18:51.7 a Dec: +32:58 Na jakou stranu s tím vším vůbec točit?To člověk nikde nedočte.Možná jsou to pro někoho absolutní prkotiny,ale tohle člověk ne a ne nalézt.Ani ve videích na YouTube.Dík\ za všemožná vysvětlení.
Re: Prosím o radu...................
Při pozorování bych začal tím, že si DEC osu montáže nasměruji na pól a stupnici dám na 90°. Předpokládám že ustaveno na pól už je.
Počátek RA souřadnic je jarní bod (průsečík dráhy slunce a nebeského rovníku), možná to není na YT videích, ale třeba na wiki to je
Ten se někdy blbě hledá pokud je pod obzorem nebo za dne.
Takže bych to tolik neprožíval a vždy po výběru nějakého objektu začal s nastavením deklinace a pokud se aspoň rámcově vyznám v obloze a poznám konkrétní jasnou hvězdu tak si tam tu polohu stupnice můžu natočit poté, co tu hvězdu dostanu do zorného pole pohybem RA osy.
Počátek RA souřadnic je jarní bod (průsečík dráhy slunce a nebeského rovníku), možná to není na YT videích, ale třeba na wiki to je

Ten se někdy blbě hledá pokud je pod obzorem nebo za dne.
Takže bych to tolik neprožíval a vždy po výběru nějakého objektu začal s nastavením deklinace a pokud se aspoň rámcově vyznám v obloze a poznám konkrétní jasnou hvězdu tak si tam tu polohu stupnice můžu natočit poté, co tu hvězdu dostanu do zorného pole pohybem RA osy.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
Druhá možnost je na stupnice dlabat úplně a nastavit si je opravdu jen tehdy, pokud je budu k něčemu potřebovat.
Já bych v tom neviděl žádnou vědu. Pokud si polárním hledáčkem nastavím Polárku ( třeba i do středu), tak deklinační stupnici si nastavím jednou pro vždy. A nastavení RA stupnice na známou hvězdu( kterou mohu používat stejnou i několik měsíců), zabere méně než munutu na začátku pozorování.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Radivan Muller
Zdravim našiel som na internete Celestron GT: Celestron Advanced GT GOTO montáž zevraj to je niečo medzi CG5 a avx je vhodna pre Newtona 200p pre astrografiu ?
Ne, má malou nosnost. Pro Newton 200 to chce aspoň EQ-6 nebo ekvivalent aby se s tím dalo rozumně fotit.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
- Radivan Muller
Po pravde nechce sa mi dávať toľko peňazí do už kúpenej veci :/ aj keď tá montáž ma nosnosť 12kg
Chápu, taky jsem na na počátku myslel jak koupím za pár peněz a budu mít nádherné fotky. Vystřízlivění přišlo záhy. Nevybral sis levný koníček.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
- Radivan Muller
To áno všade to je tak že najdôležistejšia vec že najdrahšia teda teleskop a nie stojan ako už som si kúpil 200 Newton za 440€ čo je na mňa už veľká investícia a ešte do toho stojan no keď som bol malý tak som si zas predstavoval že keď budem mať 400 euro tak si postavím pc na ktorom budem gembliť a ako čas plnie tak už mám iné povinnosti a iné starosti a vždy sa zasmejeme na tom ako som mohol takú nepotrebnú bobosť chcieť zas o 10 rokov sa budem smiať na tomto