Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
Re: Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
Zdravím, potřebuju udělat kabel k dálkové spoušti fotoaparátu. Jaký kabel by jste mi doporučili?
SW 305/1500, 200/1000 Celestron 102/1000, Bresser 60/800, TS 25x100UHC triedr 20x60
okuláry
Rád bych se dozvěděl,jaké okuláry dává BRESSER do sady Bresser Pollux 150/750 EQ3.Zda skleněné či plastové.Aby tam nebyla obyčejná Čína.Právě jsem si jej zakoupil a nevím,zda není vhodnější si koupit originál okuláry Bresser.Při zaostření při 20mm a Barlow lens3 nebylo vidět vůbec nic.Třeba na hvězdy není Barlow lens to pravé.Jsem absolutní nováček s informacemi jen z netu.
Je to 150/750, z obou Polluxů to menší zlo.
Okulár 20 mm + Barlow 3x = “jako okulár 6.6 mm, ale se spoustou skla a optických vad navíc”. Barlow na vizuál nemá smysl používat.
Celkově je to 113x zvětšení, to by v možnostech dalekohledu mělo být. Takže pokud “nebylo vidět vůbec nic”, bude chyba ještě někde jinde (pozor hlavně na různé redukce a tubusky, měnící délku optické cesty, podle popisu má Pollux 2” výtah s redukcí na 1.25”).
Bresser obvykle dává docela slušné Plössly nebo Kellnery, pokud něco nezměnili, zvlášť delší ohniska jsou dobře použitelná.
Okulár 20 mm + Barlow 3x = “jako okulár 6.6 mm, ale se spoustou skla a optických vad navíc”. Barlow na vizuál nemá smysl používat.
Celkově je to 113x zvětšení, to by v možnostech dalekohledu mělo být. Takže pokud “nebylo vidět vůbec nic”, bude chyba ještě někde jinde (pozor hlavně na různé redukce a tubusky, měnící délku optické cesty, podle popisu má Pollux 2” výtah s redukcí na 1.25”).
Bresser obvykle dává docela slušné Plössly nebo Kellnery, pokud něco nezměnili, zvlášť delší ohniska jsou dobře použitelná.
Jednoduchá odpoveď: zahoď ten Barlow a kúp si potrebné okuláre. Ak nepotrebuješ širokouhlé tak zrovna je zopár kúskov plosslov a podobných v bazáre: viewtopic.php?t=37184
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
- mirkovacik
- Věk: 53
Ahojte, polárne ustavenie...
Ustavil som cez EKos montáž, chybu po ustavení mi to vyhodnocovalo na nejakých 40". Po opätovnej kontrole tým istým nástrojom mi to dalo niečo viac, ale tiež pod 1'.
Potom som pustil cca. 24 minút guiding a PHD2 log analyzer mi povedal, že chyba ustavenia bola dosť vyše 1'.
Potom som to namieril tak, aby sa montáž prehodila na druhú stranu a zasa dal guiding na 24 minút. PHD log analyzer vyhodnotil ustavenie s chybou vyše 2'.
Ustavenie som robil primárnym dalekohľadom. Guiding samozrejme guiding hľadáčikom. Hľadáčik je na primárnom ďalekohľade v pätke hľadáčika. Montáž mám na betónovom pilieri a kovový podstavec je poriadne prišroubovaný k pilieru.
Kde môže byť chyba? Prečo sa to mení s polohou ďalekohľadu? Alebo je chyba vo vyhodnocovaní?
Ustavil som cez EKos montáž, chybu po ustavení mi to vyhodnocovalo na nejakých 40". Po opätovnej kontrole tým istým nástrojom mi to dalo niečo viac, ale tiež pod 1'.
Potom som pustil cca. 24 minút guiding a PHD2 log analyzer mi povedal, že chyba ustavenia bola dosť vyše 1'.
Potom som to namieril tak, aby sa montáž prehodila na druhú stranu a zasa dal guiding na 24 minút. PHD log analyzer vyhodnotil ustavenie s chybou vyše 2'.
Ustavenie som robil primárnym dalekohľadom. Guiding samozrejme guiding hľadáčikom. Hľadáčik je na primárnom ďalekohľade v pätke hľadáčika. Montáž mám na betónovom pilieri a kovový podstavec je poriadne prišroubovaný k pilieru.
Kde môže byť chyba? Prečo sa to mení s polohou ďalekohľadu? Alebo je chyba vo vyhodnocovaní?
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Stativ není dokonale tuhý, soustava má průhyby, těch nedokonalostí je hromada. Ustav to co nejpřesněji a neřeš to. Cokoli pod arcminutu je OK pro expozice do 15-20 minut, pokud pointuješ a nejsi extrémně blízko k pólu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Re: okuláry
Jak kolegové píšou výše, setový barlow není zrovna ideální na pozorování.LuckySAT píše: ↑21. 06. 2025, 11:43 Rád bych se dozvěděl,jaké okuláry dává BRESSER do sady Bresser Pollux 150/750 EQ3.Zda skleněné či plastové.Aby tam nebyla obyčejná Čína.Právě jsem si jej zakoupil a nevím,zda není vhodnější si koupit originál okuláry Bresser.Při zaostření při 20mm a Barlow lens3 nebylo vidět vůbec nic.Třeba na hvězdy není Barlow lens to pravé.Jsem absolutní nováček s informacemi jen z netu.
Ale pokud s pozorováním začínáš, je velmi často chyba v nedostatku zkušeností s prací s dalekohledem - přijde mi, že spousta lidí říká, že nic nevidí a hledá chybu v technice, ale problém je v tom, že nejsou zvyklí na relativně velká zvětšení a nedokážou objekt najít nebo ho zaměňují za něco jiného (nebyl jsem na tom jinak).
Takže - jsi si jistý, že jsi zamířil dalekohled správně na nějaký objekt? Co jsi viděl? Nic nebo hvězdné pole?
Věc další - odkud pozoruješ? V současných teplotách může být místo pozorování kámen úrazu kvůli sálání tepla a vlnění vzduchu.
Když dám v létě dalekohled na terasu, která je za celý den nahřátá sluncem, dalekohled snese jen malá zvětšení, ani střední zvětšení se už nedá doostřit. V kombinaci s nekvalitním barlowem to může být ona příčina.
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Děkuji za jakoukoli platnou radu.Nechtěl jsem s touto kombinací hned pozorovat planety či hvězdy.Zkoušel jsem to ve dne zaměřit na vzdálené vršky stromů a 20mm okulár i s Barlowem 3x - perfektní přiblížení.Až člověk žasne,co dokáže čistě zobrazit zrcadlo. Stejně už mám objednaný okulár 10 mm a Barlow 2x pro různé kombinace pozorování.Už pro začátečníka je zážitek,když pozoruje noční oblohu a přes zorné pole mu prosviští družice..Vím,že firmy se předhání a cpou do sad takové nesmysly jako okulár 4mm.Ten je možná tak na jasný měsíc.
To radši 4 mm okulár než kombinaci s Barlow!
Ten dalekohled by 187x zvětšení měl utahnout, měl by mít parabolické zrcadlo. Kromě Měsíce i na planety.
Limitace bude spíš tou slabou třaslavou montáží a případně vadami při broušení zrcadla (astigmatismus atd.).
Plössl a Kellner v delších ohniscích jsou dobré, ale v kratších ohniscích (cca pod 12 mm) něco pohodlnějšího na koukání (vzhledem k e třídě dalekohledu spíš levnějšího, HR Planetary, příp. SVBony UWA 6/9/15/20, …) aj z bazaru, jak radil armichael.
Zoom okuláry obecně ne, ale ty planetární (SVBony SV215) jsou dobré a zastoupí řadu kratších kousků.
Ten dalekohled by 187x zvětšení měl utahnout, měl by mít parabolické zrcadlo. Kromě Měsíce i na planety.
Limitace bude spíš tou slabou třaslavou montáží a případně vadami při broušení zrcadla (astigmatismus atd.).
Plössl a Kellner v delších ohniscích jsou dobré, ale v kratších ohniscích (cca pod 12 mm) něco pohodlnějšího na koukání (vzhledem k e třídě dalekohledu spíš levnějšího, HR Planetary, příp. SVBony UWA 6/9/15/20, …) aj z bazaru, jak radil armichael.
Zoom okuláry obecně ne, ale ty planetární (SVBony SV215) jsou dobré a zastoupí řadu kratších kousků.
Samotný okulár je samozřejmě lepší, ale i s tím barlowem se to dá, pokud je kvalitní
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4