Ahoj,
protože se tu občas kromě krásných snímků Venuše objevují i různé pokusy s filtry, rozhodl jsem se dát sem schválně i jeden nepovedený snímek. Dobře ilustruje jev atmosférické disperze u objektu nízko nad obzorem (což Venuše typicky bývá) a zároveň existenci dvou pásem propustnosti i u filtru, který je na Venuši přímo určen: Baader U-Venus filtru.
Snímek vznikl loni 9. listopadu. Začalo se stmívat, koukám po obloze a říkám si: "není to támhle nad obzorem už vidět Venuše?" Než jsem si nachystal kamerku, vyndal z ní UV-IR blokovací filtr, připojil kamerku do dalekohledu a PC a trefil Venuši na čip, už skoro zapadala za protější nízký kopec. Stihl jsem jediné krátké video. Výsledkem jsou vlivem seeingu a nízké výšky nad obzorem (cca 5°) rozmazané dvě Venuše. Horní fialová je UV Venuše, spodní červená je z červené a blízké IR oblasti okolo 700-900nm, oba obrazy úplně oddělené atmosferickou disperzí.

Mám jen barevnou kamerku a samotná Bayerova maska UV záření dost zachytí, ale něco málo ho prochází v modrém i červeném kanálu. Červené a IR záření, kterého U-Venus filtr propustí jen velmi málo (viz křivka),
má na barevné kamerce zase mnohem větší odezvu, takže intenzita obou obrazů je tak 1:1.
Pokud by šly oba obrazy vlivem vyšší výšky nad obzorem částečně přes sebe, vznikne v červeném kanálu (nebo i na monochromatické kamerce) obraz rozmazaný atmosferickou disperzí. Mě se dost osvědčilo ten interferenční filtr doplnit ještě obyčejným modrým, který blokne tu IR oblast (ten jsem tam tentokrát zapomněl dát.)
Používáte na Venuši s monochromatickou kamerkou a Baader U-Venus filtrem ještě i ADC? Jak se případně chová při vzájemné kompenzaci UV a IR oblasti?
Nebo je na monochromatické kamerce s použitím Baader U-Venus filtru odezva v IR oblasti oproti UV zanedbatelná a ADC není nutný?
Refraktor 6" F/15 (objektiv Jaegers) , Celestron C-80ED, Newton 300/1200 GSO a 152/600 TS, Canon EOS20D, EOS650D, EOS6D modifikovaný, Triedr 20x80