Jaký koupit okulár?
Re: Jaký koupit okulár?
Zdravím, tak jsem nakonec zakotvil u malého ED 70/420 (f6) a zatím tam mám Zoom okulár 8-24mm.
Rád bych teď postupně rozšířil flotilu okulárů a má myšlenka je takováto:
Přehledový okulár:
Přemýšlím o variantách:
OMEGON 25mm FLAT FIELD 65° ED 1.25” (má vzdálenost výstupní pupily 23mm) - zvětšení 17x, zorné pole 3,9, průměr výstupní pupily 4,16mm
nebo
EXPLORE SCIENTIFIC 26mm LER 62° AR 1.25” (má vzdálenost výstupní pupily 20mm) - zvětšení 16x, zorné pole 3,8, průměr výstupní pupily 4,37mm
Jako další okulár na větší přiblížení na Deep Sky objekty:
T-S PLANETARY HR 7mm FMC 58°(má vzdálenost výstupní pupily 20mm) - zvětšení 60x, zorné pole 0,97°, průměr výstupní pupily 1,17mm
Pak asi nejčastěji používaný okulár na planety, Měsíc, apod.:
T-S PLANETARY HR 4mm FMC 60°(má vzdálenost výstupní pupily 20mm) - zvětšení 105x, zorné pole 0,57°, průměr výstupní pupily 0,67mm
A poslední na detaily na Měsíci a na dvojhvězdy:
Omegon LE Planetary 3mm 55° 1,25″ (má vzdálenost výstupní pupily 20mm) - zvětšení 140x, zorné pole 0,39°, průměr výstupní pupily 0,5mm
nebo
Binorum Planetary Deluxe LE 3mm 55° 1,25″ (má vzdálenost výstupní pupily 20mm) - zvětšení 140x, zorné pole 0,39°, průměr výstupní pupily 0,5mm
Je pro mě důležitá ta vzdálenost výstupní pupily, z důvodu astigmatismu pozoruji s brýlemi.
Pojali byste to ještě nějak jinak, nebo mi tam něco chybí?
Chtěl jsem zůstat u čtyř okulárů, ale pokud byste si mysleli, že by se více využilo 5ks, tak bych možná volil pak trochu jinak tu řadu a to zvětšení:
16x - 35x - 70x - 105x -140x
Díky zkušeným za postřehy.
Rád bych teď postupně rozšířil flotilu okulárů a má myšlenka je takováto:
Přehledový okulár:
Přemýšlím o variantách:
OMEGON 25mm FLAT FIELD 65° ED 1.25” (má vzdálenost výstupní pupily 23mm) - zvětšení 17x, zorné pole 3,9, průměr výstupní pupily 4,16mm
nebo
EXPLORE SCIENTIFIC 26mm LER 62° AR 1.25” (má vzdálenost výstupní pupily 20mm) - zvětšení 16x, zorné pole 3,8, průměr výstupní pupily 4,37mm
Jako další okulár na větší přiblížení na Deep Sky objekty:
T-S PLANETARY HR 7mm FMC 58°(má vzdálenost výstupní pupily 20mm) - zvětšení 60x, zorné pole 0,97°, průměr výstupní pupily 1,17mm
Pak asi nejčastěji používaný okulár na planety, Měsíc, apod.:
T-S PLANETARY HR 4mm FMC 60°(má vzdálenost výstupní pupily 20mm) - zvětšení 105x, zorné pole 0,57°, průměr výstupní pupily 0,67mm
A poslední na detaily na Měsíci a na dvojhvězdy:
Omegon LE Planetary 3mm 55° 1,25″ (má vzdálenost výstupní pupily 20mm) - zvětšení 140x, zorné pole 0,39°, průměr výstupní pupily 0,5mm
nebo
Binorum Planetary Deluxe LE 3mm 55° 1,25″ (má vzdálenost výstupní pupily 20mm) - zvětšení 140x, zorné pole 0,39°, průměr výstupní pupily 0,5mm
Je pro mě důležitá ta vzdálenost výstupní pupily, z důvodu astigmatismu pozoruji s brýlemi.
Pojali byste to ještě nějak jinak, nebo mi tam něco chybí?
Chtěl jsem zůstat u čtyř okulárů, ale pokud byste si mysleli, že by se více využilo 5ks, tak bych možná volil pak trochu jinak tu řadu a to zvětšení:
16x - 35x - 70x - 105x -140x
Díky zkušeným za postřehy.
SVBONY 70/420 ED (f6)
No a nechceš si pořídit ten SVbony 3-8, ev. Nagler 3-6?
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Řada zvětšení mi přijde OK, určitě bych ji nezahušťoval dalším okulárem.
Osobně mám odstupňováno po 40-50x a ty rozdíly mi přijdou akorát, menší skok, než 30x, bych určitě nedělal.
Zvaž ale pořízení 80°+ okulárů, klidně bazarových.
S TS Planetary jsem toho nakoukal opravdu hodně, jsou to dobré okuláry, ale koukat do mých současných ES 82° je něco úplně jiného.
Ne z důvodu lepšího obrazu, ale právě kvůli tomu širokému poli, pohled je mnohem příjemnější, více tě to tak nějak "vtáhne" do obrazu.
Připlatit si za větší zorné pole za to rozhodně stojí, i když člověk pozoruje jen na jeho středu (osobně okraje pole prakticky nevyužívám).
Osobně mám odstupňováno po 40-50x a ty rozdíly mi přijdou akorát, menší skok, než 30x, bych určitě nedělal.
Zvaž ale pořízení 80°+ okulárů, klidně bazarových.
S TS Planetary jsem toho nakoukal opravdu hodně, jsou to dobré okuláry, ale koukat do mých současných ES 82° je něco úplně jiného.
Ne z důvodu lepšího obrazu, ale právě kvůli tomu širokému poli, pohled je mnohem příjemnější, více tě to tak nějak "vtáhne" do obrazu.
Připlatit si za větší zorné pole za to rozhodně stojí, i když člověk pozoruje jen na jeho středu (osobně okraje pole prakticky nevyužívám).
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Byl by fajn, ale s brýlemi už těch 10mm výstupní pupily není ono.
Na ty ES 80° + se mrknu.
SVBONY 70/420 ED (f6)
ESka jsou určitě dobrý okuláry, nicméně pokud z nějakého důvodu vyhovovat nebudou, můžeš zvážit i třeba oblíbené Morpheusy.
Z Číny se případně o něco levněji dají koupit klony těchto ES okulárů (které podle mého názoru dělá stejný výrobce, má to naprosto stejný obraz, jen to má jiné tělo - jeden mám doma).
Moje rada nebyla mířená ani tak konkrétně na ES 82°, ale na širokoúhlé okuláry obecně
Z Číny se případně o něco levněji dají koupit klony těchto ES okulárů (které podle mého názoru dělá stejný výrobce, má to naprosto stejný obraz, jen to má jiné tělo - jeden mám doma).
Moje rada nebyla mířená ani tak konkrétně na ES 82°, ale na širokoúhlé okuláry obecně

Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
No neviem. Tv zoom má vzdialenosť výstupnej pupily len 10mm, svbony na tom nebude o veľa lepšie a čo sa týka 82° tak tam mám vážne pochybnosti či bude celé zorné pole pozorovateľné s okuliarmi. Kedysi som si pre seba robil tento experiment a dopadlo to dosť zle. Máloktorý zo širokouhlých okuliarov to reálne poskytol. Viem že DeLite (62°) áno, ale širšie nie z tých čo som mal k dispozícii. Lenže i tak to celé môže byť individuálne a závisieť od anatómie tváre/oči, konštrukcie okuliarov (pre istotu prekladám slovo do češtiny: od konstrukce brýlí) a samozrejme samotného okuláru. Ideálne vyskúšať ako sa dá.
Edit: vidím že tie krátke zoomy už Fanda zamietol. Ok.
Edit: vidím že tie krátke zoomy už Fanda zamietol. Ok.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
armichael: máš pravdu, pozoruju bez brýlí, při doporučování těch širokoúhlových okulárů mě tohle nenapadlo. Pokud nemá osobní zkušenost někdo odsud, nezbývá než poradit to vyzkoušet.
Okulár pro deepSky
Zdravím,
potřeboval bych poradit s výběrem okuláru pro pozorování DeepSky objektů.
Vlastním dalekohled Dobson 8"/1000 Delta optics GSO
mám okuláry:
základní Super 25mm Long eye relief
základní Super 10 mm Long eye relief
Planetary HR 6 mm
filtr N96-0.9
Prosím poraďte mi, jaký okulár by bylo dobré koupit pro lepší pozorování DeepSky (hvězdokupy, mlhoviny, galaxie) - chtěl bych lepší kontrast a ostrost obrazu. Cena tak do 2000kč
Případně jestli nekoupit nějaký filtr?
Předem dík PB (amatér)
potřeboval bych poradit s výběrem okuláru pro pozorování DeepSky objektů.
Vlastním dalekohled Dobson 8"/1000 Delta optics GSO
mám okuláry:
základní Super 25mm Long eye relief
základní Super 10 mm Long eye relief
Planetary HR 6 mm
filtr N96-0.9
Prosím poraďte mi, jaký okulár by bylo dobré koupit pro lepší pozorování DeepSky (hvězdokupy, mlhoviny, galaxie) - chtěl bych lepší kontrast a ostrost obrazu. Cena tak do 2000kč
Případně jestli nekoupit nějaký filtr?
Předem dík PB (amatér)
Na mlhoviny má určitě smysl pořídit kvalitní UHC filtr, rozdíl je propastný (pro planetární a emisní mlhoviny, reflexní to zhorší).
Zdravím,
kolega "vpadysak" tady prodává v sekci Bazar následující:
26mm Bresser PLOSSL - bude mít nějak podstatně lepší obraz (kontrast, ostrost)?
15mm Celestron Omni PLOSSL - byl by vhodný na deepSky při větším zvětšení?
případně ještě další:
12mm Meade PLOSSL
15mm Svbony?
20mm No name RK
20mm Svbony
díky za radu.
Petr
kolega "vpadysak" tady prodává v sekci Bazar následující:
26mm Bresser PLOSSL - bude mít nějak podstatně lepší obraz (kontrast, ostrost)?
15mm Celestron Omni PLOSSL - byl by vhodný na deepSky při větším zvětšení?
případně ještě další:
12mm Meade PLOSSL
15mm Svbony?
20mm No name RK
20mm Svbony
díky za radu.
Petr
No a co to máš za Dobson. Není to 8"/1200 ?
Všechno to jsou obyčejné okuláry kup ten 10 mm Luminos z bazaru.
Všechno to jsou obyčejné okuláry kup ten 10 mm Luminos z bazaru.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Pekné ako hovorí Artaban, zober ten Luminos. Poslúžim vlastnou skúsenosťou: mal som tento okulár ako jeden z prvých lepších a do setového plosslu som sa po ňom už odmietal pozerať. Tak veľký rozdiel to bol aj pre začiatočníka. Krásne veľké zorné pole, pohodlný pohľad. To sa s tým základným fakt nedá zrovnať.
Ak máš k ďalekohľadu plossl 25mm, tak ten je fajn. Možno budeš časom chcieť širokouhlý (tiež odporúčam) ale taký v tomto inzeráte nie je.
Ak máš k ďalekohľadu plossl 25mm, tak ten je fajn. Možno budeš časom chcieť širokouhlý (tiež odporúčam) ale taký v tomto inzeráte nie je.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
82°okulár k Newtonu1:5 bez komakorektoru mi nedává moc smysl. Maximálně tak okulár 62-68°, pokud oželíš tvar hvězd v kraji zorného pole.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
82° k F5ce newtonu je na vizuál v pohodě.
Celá moje sada okulárů, používaných na 10" F5, kromě jediného, jsou ES 82° a nepociťuju žádné problémy, komakorektor nemám.
Krásné široké zorné pole, hvězdy mírně deformované pouze vyloženě u kraje, většina zorného pole je bez omezení použitelná.
Naopak třeba 58° TS Planetary měly i při užším zorném poli okraje na F5ce mnohem horší, než moje současná širokoúhlá ESka (i při jejich úzkém zorném poli).
Já tedy naopak nevidím důvod pro komakorektor a osobně radím kvalitní širokoúhlé okuláry.
Nicméně - všichni víme, že tohle je subjektivní věc, co jednomu může vadit, druhému nemusí.
Celá moje sada okulárů, používaných na 10" F5, kromě jediného, jsou ES 82° a nepociťuju žádné problémy, komakorektor nemám.
Krásné široké zorné pole, hvězdy mírně deformované pouze vyloženě u kraje, většina zorného pole je bez omezení použitelná.
Naopak třeba 58° TS Planetary měly i při užším zorném poli okraje na F5ce mnohem horší, než moje současná širokoúhlá ESka (i při jejich úzkém zorném poli).
Já tedy naopak nevidím důvod pro komakorektor a osobně radím kvalitní širokoúhlé okuláry.
Nicméně - všichni víme, že tohle je subjektivní věc, co jednomu může vadit, druhému nemusí.
No súhlasím s vami obidvomi.
Sám komakorektor používam, odporúčam a zabudol som ho pripomenúť. Na druhú stranu, mnohým pozorovateľom tá kóma nevadí a naviac tu ide zrejme o f/6, kde bude o málinko menšia.
Sám komakorektor používam, odporúčam a zabudol som ho pripomenúť. Na druhú stranu, mnohým pozorovateľom tá kóma nevadí a naviac tu ide zrejme o f/6, kde bude o málinko menšia.