Výběr dalekohledu
sky watcher 150/750 Dobson
dobrý den,
Jsem začátečník a potřeboval bych poradit jestli je sky watcher 150/750 Dobson vhodný k pozorování deep sky objektů. Popřípadě jaký jiný teleskop bych si měl pořídit.
předem děkuji za odpovědi.
Jsem začátečník a potřeboval bych poradit jestli je sky watcher 150/750 Dobson vhodný k pozorování deep sky objektů. Popřípadě jaký jiný teleskop bych si měl pořídit.
předem děkuji za odpovědi.
- stmare
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výběr dalekohledu
Určitě je možno se podívat i do sousedního vlákna, třeba na tuhle stránku, kde se ten dobson doporučuje
SW 100ED APO, EQ6-R, Nikon D5600 mod
https://astro.marencik.cz
https://astro.marencik.cz
Na DSO čím větší průměr, tím lépe bude vidět.
A čím větší průměr, tím obtížněji se s tím tahá.
150 mm je tak mezi, skladný a přenosný, ale už je tím slušně vidět. Dvoustovka a větší chce už buď sílu, u těch větších pak klidně i dvou lidí, nebo (u ultralightu) neustálé skládání a rozebírání.
Takže vybírat podle své fyzické kondice a místa v autě.
A čím větší průměr, tím obtížněji se s tím tahá.
150 mm je tak mezi, skladný a přenosný, ale už je tím slušně vidět. Dvoustovka a větší chce už buď sílu, u těch větších pak klidně i dvou lidí, nebo (u ultralightu) neustálé skládání a rozebírání.
Takže vybírat podle své fyzické kondice a místa v autě.
- mirkovacik
- Věk: 53
Ahojte, poradte, co vybrat...
chcel by som nejaky vacsi priemer povedzme 25 cm +-. Mam eq6-r... keby som ju nemal, kupil by som dobsona 25 alebo 30cm s goto. Ale kedze ju mam, tak sa mi nechce platit za goto.
Chcel by som to primarne na pozorovanie - obcasne planety a pripadne nejake jasnejsie DSO objekty. A keby sa z toho obcas dala spravit fotka dso, staci mi na cip 21x18mm, bol by to bonus.
Chcel by som nieco kratsie ako newtona, aj ked chapem asi nizsiu svetelnost. (Dlhsie ohnisko by som skor vyuzil na foto
na nejaku drobotinu - planetarky, galaxie...)
Pozeram na SC, CELESTRON EDGE HD, MEADE ACF, RC-cko...
Co by ste poradili Vy v takejto situacii?

Chcel by som to primarne na pozorovanie - obcasne planety a pripadne nejake jasnejsie DSO objekty. A keby sa z toho obcas dala spravit fotka dso, staci mi na cip 21x18mm, bol by to bonus.
Chcel by som nieco kratsie ako newtona, aj ked chapem asi nizsiu svetelnost. (Dlhsie ohnisko by som skor vyuzil na foto
na nejaku drobotinu - planetarky, galaxie...)
Pozeram na SC, CELESTRON EDGE HD, MEADE ACF, RC-cko...
Co by ste poradili Vy v takejto situacii?
Pořiď si 30 Dobsona a na to EQ pěkné APO…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Presne! Len dodám, že ten dobson vôbec nemusí byť GoTo - nemusíš zaň platiť 
A čo vlastne máš na tej EQ6 teraz?

A čo vlastne máš na tej EQ6 teraz?
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Pri EQ6-R to vyzerá na 9,25" Edge HD.
- Pepa217
- Věk: 38
Ahoj,
řeším koupi refraktoru pro vizuální pozorování planet a Měsíce, na DSO mám SW DOB 12" GoTo. Mám AZ-EQ6 a Bresser 127L, který mě ale úplně nepřesvědčil.
V ceně mezi 30-40k Kč se mi líbí napříč AF velmi dobře hodnocený TS-Optics Photoline 125/975 ED APO, který teď nový vychází na cca 35 500Kč a při pročítání rozdílů mezi různými typy skel a konstrukcí refraktorů, jsem narazil na triplet Explore Scientific Triplet ED Apo 127 mm f/7.5 Alu-Essential, který teď vyjde na cca 37 500Kč.
Kde si nejsem jistý, jestli je skutečně ten TS 125 se skly FPL-53 lepší než triplet se skly FCD-1/FPL-51.
Teoreticky by měl být lepší triplet, ale jak jsem zmínil výše, TS Photoline 125 je velmi vychvalovaný.
Předem díky za pomoc!
řeším koupi refraktoru pro vizuální pozorování planet a Měsíce, na DSO mám SW DOB 12" GoTo. Mám AZ-EQ6 a Bresser 127L, který mě ale úplně nepřesvědčil.
V ceně mezi 30-40k Kč se mi líbí napříč AF velmi dobře hodnocený TS-Optics Photoline 125/975 ED APO, který teď nový vychází na cca 35 500Kč a při pročítání rozdílů mezi různými typy skel a konstrukcí refraktorů, jsem narazil na triplet Explore Scientific Triplet ED Apo 127 mm f/7.5 Alu-Essential, který teď vyjde na cca 37 500Kč.
Kde si nejsem jistý, jestli je skutečně ten TS 125 se skly FPL-53 lepší než triplet se skly FCD-1/FPL-51.
Teoreticky by měl být lepší triplet, ale jak jsem zmínil výše, TS Photoline 125 je velmi vychvalovaný.
Předem díky za pomoc!
výhody doubletu podle důležitosti: jednodušší konstrukce s menším pnutím v zimě, rychlost temperace, nižší hmotnost, o trochu vyšší propustnost světla a obvykle mírně větší kontrast
U TS záleží jaké budeš mít štěstí na kus, měl jsem velmi, velmi povedený 125mm F7.8, ale viděl jsem i horší kusy, žádný však nebyl vyloženě špatný. U doubletu může být i šance na dobrý kus mírně větší. Triplet teoreticky přináší lépe korigované pole a snad se bude i více hodit na případné foto (ale to nevím)
U TS záleží jaké budeš mít štěstí na kus, měl jsem velmi, velmi povedený 125mm F7.8, ale viděl jsem i horší kusy, žádný však nebyl vyloženě špatný. U doubletu může být i šance na dobrý kus mírně větší. Triplet teoreticky přináší lépe korigované pole a snad se bude i více hodit na případné foto (ale to nevím)
- Pepa217
Děkuju - tyhle aspekty jsem moc neřešil. Rád bych časem postavil na zahradě pozorovatelnu, kam bych chtěl ten refraktor umístit dlouhodobě, takže asi nemusím řešit rychlost temperace, ani hmotnost a pak teda asi vede triplet? Foto je zatím úplně mimo z časových důvodů a jestli to někdy přijde, tak neznámo kdy.
- Pepa217
Zkouším už pár dnů vytěžit GPT a tady je shrnutí optických parametrů mých současných dvou favoritů v tabulce s vyhodnocením. Z toho, co jsem na AF zatím načetl, mi to sedí. Budu ale rád za opravu, pokud se někde GPT nebo já sekl:
Níže je přehledné srovnání všech klíčových optických parametrů pro vizuální pozorování při vysokém zvětšení a vyhodnocení, který z dalekohledů má v dané kategorii výhodu.
**Poznámka k vyhodnocení:**
* Explore Scientific ED 127 f/7,5 v drtivé většině parametrů nabízí lepší optický potenciál díky větší apertuře, difrakční limitaci a plné korekci chromatické aberace (λ/4 PV).
* Jedinou výhodou PhotoLine 125 f/7,8 je nepatrně delší ohnisková vzdálenost (vyšší zvětšení na stejný okulár) a vyšší Abbeho číslo kombinace FPL-53 + lanthanu.
Jediné, co vnímám jako negativní, jsou zmínky na kolísání kvality výstupní kontroly u ES:
Pro značku Explore Scientific (ED 127) je v diskuzích evidováno podstatně více negativních ohlasů (focuser, prach, dew-shield, úložné šrouby) než pro TS-Optics PhotoLine 125, u kterého se prakticky nevyskytují závažné závady.
Níže je přehledné srovnání všech klíčových optických parametrů pro vizuální pozorování při vysokém zvětšení a vyhodnocení, který z dalekohledů má v dané kategorii výhodu.
Parametr | TS-Optics PhotoLine 125 f/7,8 | ES ED 127 f/7,5 (FCD-1) | Lepší |
---|---|---|---|
**Apertura** | 125 mm | 127 mm | ES 127 f/7,5 |
**Ohnisková vzdálenost** | 975 mm | 952 mm | PhotoLine (vyšší mag.) |
**Světelnost (f-číslo)** | f/7,8 | f/7,5 | ES 127 f/7,5 |
**Optická konstrukce** | air-spaced doublet | air-spaced triplet | ES 127 f/7,5 |
**Typ ED skla / Abbeho číslo** | FPL-53 + lanthanum (ekvivalent Abbe \~95) | Hoya FCD-1 (Abbe ≈ 81–82) | PhotoLine |
**Teoretické rozlišení (Rayleigh)** | ≈ 1,10″ | ≈ 1,06″ | ES 127 f/7,5 |
**Vlnová vada (PV)** | neuvedeno | ≤ λ/4 PV | ES 127 f/7,5 |
**Difrakční limitace** | neuvedeno | λ/4 PV (difrakčně limitovaný) | ES 127 f/7,5 |
**Korekce chromatické aberace** | velmi dobrá, ale zbytková při > 250× | prakticky nulová | ES 127 f/7,5 |
**Max. doporučené zvětšení** | 250×–280× | 300× | ES 127 f/7,5 |
**Kontrast obrazu** | velmi vysoký, ale centrální překážka chybí | vynikající díky difrakční limitaci | ES 127 f/7,5 |
* Explore Scientific ED 127 f/7,5 v drtivé většině parametrů nabízí lepší optický potenciál díky větší apertuře, difrakční limitaci a plné korekci chromatické aberace (λ/4 PV).
* Jedinou výhodou PhotoLine 125 f/7,8 je nepatrně delší ohnisková vzdálenost (vyšší zvětšení na stejný okulár) a vyšší Abbeho číslo kombinace FPL-53 + lanthanu.
Jediné, co vnímám jako negativní, jsou zmínky na kolísání kvality výstupní kontroly u ES:
Pro značku Explore Scientific (ED 127) je v diskuzích evidováno podstatně více negativních ohlasů (focuser, prach, dew-shield, úložné šrouby) než pro TS-Optics PhotoLine 125, u kterého se prakticky nevyskytují závažné závady.
Z rozdílu v průměru 2 mm nelze vyvozovat nějaký poznatelný rozdíl. A to jak v dosahu, tak i rozlišení. Světelnost při vizuálu nehraje žádnou roli, pokud jsou korekce odpovídající. Triplet se bude výrazně déle temperovat
Ten rozdíl v rozlišení = to uváděné číslo- nemůže být větší než 0,02".
A vyvozovat závěry z toho, že někdo nějaké parametry udádí a druhý ne, opravdu nelze ( ani v tabulce za pomoci AI
Ten rozdíl v rozlišení = to uváděné číslo- nemůže být větší než 0,02".
A vyvozovat závěry z toho, že někdo nějaké parametry udádí a druhý ne, opravdu nelze ( ani v tabulce za pomoci AI

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Pepa217
Když pomineme dobu temperování (dalekohled skladuju v zahradním domku a do budoucna bude v pozorovatelně), řeším, jestli připlatit za triplet asi 2000Kč nebo ne.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Problém je, že tabulka je jedna věc a skutečné parametry dalekohledu věc druhá. Samozřejmě čínské dalekohledy mohu být super kvalitní anebo poměrně špatné a záleží na výstupní kontrole, co pustí a co ne a to mluvím o stejném modelu. Doublet 125/7,8 s FPL-53 nemůže být v principu čistý apochromát. Rovněž 127/7,5 s FCD-1 není apochromát. Pokud apochromát od ES, pak triplet model s FCD100.
- Pepa217
Tak to vypadá, že TS PhotoLine je mnohem jistější volba. ES s FCD100 je už mimo cenu, kterou jsem teď ochotný dát.
Pročetl jsem i část tématu Porovnání a kvalita ED objektivů, kde se ten TS 125/7,8 probírá.
Jelikož se mi zatím vždy vyplatilo poslechnout rady, které jsem tu dostal od zkušených členů, tak se poohlédnu po tom TS.
Děkuju Vám všem za Váš čas a ochotu poradit!
Pročetl jsem i část tématu Porovnání a kvalita ED objektivů, kde se ten TS 125/7,8 probírá.
Jelikož se mi zatím vždy vyplatilo poslechnout rady, které jsem tu dostal od zkušených členů, tak se poohlédnu po tom TS.
Děkuju Vám všem za Váš čas a ochotu poradit!