Vzdálenost roviny snímacího čipu

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
host297

Vzdálenost roviny snímacího čipu

Příspěvek od host297 »

Máte prosím někdo informaci, jak je to se vzdáleností samotných světlocitlivých buněk ve snímacím čipu od jeho fyzického povrchu ? Předpokládám, že to bude dost málo a je jasné, že zaostřit se nakonec musí podle obrazu, přesto by mi taková informace pomohla.
Přiznám se bez mučení, je to na jinou aplikaci, než astrofoto, ale kde jinde bych našel někoho, kdo vůbec pochopí, na co se ptám ?
midars
Věk: 70
Kontaktovat uživatele:

Re: Vzdálenost roviny snímacího čipu

Příspěvek od midars »

Posílám odpověď AI
Pro astro kamery ZWO je pak dokumentaci tenhle obrázek ( ale o to Ti asi nejde)

Obrázek
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Tomáš Grygarčík
Věk: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

Bude to typ od typu a i v rámci jednoho typu odhaduji přesnost kolem 0.1 milimetru.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ale autor dotazu se ptal, jak daleko je křemíkový čip s fyzickými pixely od povrchu pouzdra senzoru. Pokud dobře chápu dotaz.

To by mohlo jít najít v datasheetu k senzoru. Odhadem to bude tloušťka skla, řekněme minimálně 0.5mm + nepatrná vzduchová mezera.

Půjde to zjistit i experimantálně. Stačí z kamery sundat krycí sklo, a na sklo senzoru umístit miniaturní zrníčko prachu (není problém, za chviku tam napadají sama, možná tam bude i nějaké z výroby.

Pak dáš na kameru objektiv se známou světelností, vyfotíš jednolitou plochu, a změříš si velikost tmavšího kolečka - stínu od smítka. Pokud si vybereš opravdu malé, lze jeho velikost skoro zanedbat. Přepočteš rozměr stínu z pixelů na skutečné mikrometry, a pak je poměr velikost kolečka ku vzdálenosti smítka od senzoru rovna světelnosti použitého objektivu. Tím se dozvíš slušně přesně, jak daleko je povrch skla od fyzického povrchu čipu.

Další metoda:
pokud máš k dispozici mikroskop pro pozorování v odraženém světle, tak zaostři na prach ležící na povrchu skla, nebo si tam udělej čárku lihovým fixem a zaostři na ni, odečti pozici zaostření. Pak přeostři na pixely (jsou krásně vidět) a odečti rozdílů v přeostření, a víš jak daleko jsou od sebe ty dvě roviny.

Pro extrémně přesný výpočet ještě potřebuješ započítat index lomu skla a zalomení dráhy svazku, ale vzhledem k tomu, že krycí sklo senzoru končí těsně u povrchu čipu, tak to nebude tak velký rozdíl.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
host297

Příspěvek od host297 »

Díky moc! Trochu jsem doufal, že to bude nějaká malá hodnota, kterou lze zanedbat. Takhle je jasné, že to budu muset otestovat na konkrétní kamerce, protože u každého typu to může být jinak. Ten mikroskop bych musel sestavit, posun s odměřováním asi nedám, ale třeba by to šlo metodou pokus-omyl, zaostřit na povrch skla a podkládat podložkami, až budou ostré pixely. Celková tloušťka podložek = hledaná korekce.
...
Vlastně mi došlo, že kecám, mám přesný stolek s jemným posuvem v ose Z. Stačí o něj opřít hodinky a bude to v setinách. Tak teď jenom ten mikroskop s dostatečně malou hloubkou ostrosti, aby šlo dobře odlišit povrch skla od čipu...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Mikroskop mám, tak v případě že neseženeš, můžeš mi to poslat, změřím.

Další možnosti:
Hromada mezikroužků + fotoaparát a nějaký foto-objektiv, aby to bylo makrofoto s velkým zvětšením, tam už je hloubka ostrosti malinká.

Nabastlit na foťák nebo jinou kamerku nějaký mikroskopický objektiv, což bude ještě lepší než makroobjektiv.

Dát na jakoukoli security kameru, webkameru a podobně její běžně používaný objektiv o kousek dál. Stejný případ jako mezikroužky na foťáku, stačí v C-mount objímce vyšroubovat objektiv, co to dá, pak už ostří třeba od 1cm a má to také maličkou hloubku ostrosti
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
host297

Příspěvek od host297 »

Díky za nabídku! Vynasnažím se to vyřešit vlastními silami, neboť cesta je cíl. Ale nikdy neříkej nikdy, takže je dobré mít v zádech případné alternativní řešení. Makroobjektiv k zrcadlovce mám. Nevím, jestli bych se dostal dost blízko, vyzkoušet se to dá snadno. Spíš bych ale sesmolil provizorní mikroskop. Nasyslil jsem v průběhu času nějaké okuláry, dokonce i pár objektivů na mikroskop by se našlo, tak třeba budu mít štěstí a něco bude k sobě pasovat.
Odpovědět