Čínské klony triedrů SWAROVSKI
Re: Čínské klony triedrů SWAROVSKI
Mne už príde, že najlepšie by bolo, aby to nestálo nič, bolo to ultra kvalitné, nerozbitné, a s 30 r. zárukou.
Potom to dopadne tak, že k tomu nie je ani krytka.
Potom to dopadne tak, že k tomu nie je ani krytka.
I tady platí oblíbené:
Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci…
Nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat levné věci…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

FOMEI ten jeden model, který má momentálně k dispozici měla i na výstavě v Lysé. Co jsem měl možnost skouknout jen v hale, kde je malý kontrast, nekouká to špatně. Pole široké, distorze minimální, barevnou vadu jsem nenašel. Originální očnice jsou dost hrozné, pro mne nepoužitelné. Do Swarovského to má ovšem daleko, desing dost trystní až humpolácký resp. levný a použité materiály.... Míří to na sice obrazově kvalitní, ale prostě spotřebku. Swarovského ani Zeisse to asi příliš neohrozí, kdo chce Audi, tak na něj má a neřeší. Hůře na to bude střední cenová třída binošů, kde je na trhu spousta dalekohledů v podobné cenové relaci, ale obrazově na míle daleko.
Na skutečné srovnání by to chtělo zase mít několik těch 10x42 vedle sebe a poklidné odpoledne.
Na skutečné srovnání by to chtělo zase mít několik těch 10x42 vedle sebe a poklidné odpoledne.
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Sky Rover byl celé jedno odpoledne na stativu na MHV v "bino koutku" u chatky č. 7 (štafeta po Honzovi K.
). Opticky byl špičkový. Designu nerozumím, v čem je hrozný (drží se stejně dobře jako ostatní
) a materiály mi nepřišly oproti jiným, třeba Kowě, nějak jiné. Třeba ostření oproti BD II mne osobně u Sky Roveru bylo příjemnější - lehčí.

Také jsem byl v Lysé nad Labem na výstavě Natura viva. Samozřejmě jsem navštívil i stánek Swarovski a mrknul jsem i do NL. Mohu potvrdit, že SRBC není Swarovski, už na první dojem působí SRBC tak nějak "lacině". Opticky je výborný, ale mechanicky je tam dost kompromisů. Třeba krytky objektivů jsou typu špunt a dost špatně se nasazují, ale pak tam moc nedrží, často se nechtěně otevřou. Když jsem s ním byl pozorovat v chladnu (pár stupňů pod nulou), stalo se mi, že vysouvání očnic ztuhlo natolik, že místo vysunutí jsem ji vyšrouboval. Jinak ty nové přepracované očnice jsou mnohem mnohem lepší. Také je SRBC na průměr 42 dost velký a těžký, i když NL také nepatří mezi nejlehčí, holt asi to široké pole potřebuje hodně skla. Ale na to NLko si stejně našetřím, i když mám doma SRBC.
APM 82-45 SD APO, APM UFF 18 a 10 mm, Sky Rover Banner Cloud 10x42 APO
Vyšroubovanie očníc je neduh, ktorý občas postihuje i high-end binokuláry - mal som tento problém na jednom Meostare. Je tam trochu "rovnováha" medzi silou potrebnou na vytiahnutie očnice a naopak na jej vyšroubovanie.
Zaujímal by ma Váš report o pozorovaní nočnej oblohy so SRBC. Z diskusií inde a recenzií som pobral, že ďalekohľad je (podobne ako Swarovski EL alebo Meopta MeoPro Air) korigovaný na úplne rovné pole a minimizuje rektilineárnu distorziu (línie zostávajú línie), čo vedie a) k javu valiacej sa gule, ale i b) bodovosti stálic.
Naproti tomu NL Pure 10x42 má zámerne trochu poduškového skreslenia a k=0.8, čo by malo minimizovať guľový jav (sám ho tam nevidím).
Podľa Holgera Merlitza sú ale v charaktere skreslenia oba 10x42 binokuláry skôr podobné: https://holgermerlitz.de/distortion_cor ... ulars.html
Diskusia guľového javu: https://holgermerlitz.de/distortion_cor ... imple.html
Plný matematicky popis: https://holgermerlitz.de/globe/distortion.html
Zaujímal by ma Váš report o pozorovaní nočnej oblohy so SRBC. Z diskusií inde a recenzií som pobral, že ďalekohľad je (podobne ako Swarovski EL alebo Meopta MeoPro Air) korigovaný na úplne rovné pole a minimizuje rektilineárnu distorziu (línie zostávajú línie), čo vedie a) k javu valiacej sa gule, ale i b) bodovosti stálic.
Naproti tomu NL Pure 10x42 má zámerne trochu poduškového skreslenia a k=0.8, čo by malo minimizovať guľový jav (sám ho tam nevidím).
Podľa Holgera Merlitza sú ale v charaktere skreslenia oba 10x42 binokuláry skôr podobné: https://holgermerlitz.de/distortion_cor ... ulars.html
Diskusia guľového javu: https://holgermerlitz.de/distortion_cor ... imple.html
Plný matematicky popis: https://holgermerlitz.de/globe/distortion.html
Na noční oblohu používám SRBC (nebo obecně triedr) na koukání z ruky, nejraději do Mléčné dráhy, to je pohled, který se neomrzí. Jinak mám bino APM na stativu, což je můj primární dalekohled na astro. Ale používám ho i třeba na letadla, beru ho s sebou na různé vyhlídky, kopce a rozhledny. Triedr mám samozřejmě i na denní pokuk - turistika, příroda, kulturní akce... O tom zkreslení asi nedokážu referovat tak zasvěceně, jako Holger Merlitz. Že by byly všechny přímky přímé v celém zorném poli bych neřekl, je tam nějaké poduškové zkreslení. Snad lepší než slova by mohly být obrázky. Pokusil jsem se vyfotit nějaké objekty, na kterých je charakter zkreslení dobře vidět. Níže přikládám i krátké video s posouváním pohledu.

Ďakujem - obrázky i video sú celkom názorné (najmä ten červenobiely s líniami).
Ako to kreslí hviezdy vo vonkajšej tretine poľa? NL ich má relatívne bodové, ale nie úplne.
Ako to kreslí hviezdy vo vonkajšej tretine poľa? NL ich má relatívne bodové, ale nie úplne.
Těžko říct takhle z hlavy, nerad bych si něco vymýšlel. Na astro jsem SRBC zatím použil pouze z ruky a pohled je to krásný, ale není to zrovna ideální pro posouzení kresby na kraji pole. Až zase vyrazím na hvězdy, dám ho na stativ, zaměřím se na to, jak kreslí, a napíšu, co jsem viděl.
Tak už mám hotové krytky okulárů verze 2 a verze 3. Verze 2 jsou víčka z 3D tisku podle modelu výše. Již pasují a drží bezvadně.

Verze 3 jsou pouze takové mezikroužky vlepené do původní krytky. Na tento nápad mě přivedl Perlufanda a funguje to taky bezvadně - toto provedení u mě nakonec vyhrálo.

Pokud by někdo měl zájem o STLka pro 3D tisk, pište SZ.

Verze 3 jsou pouze takové mezikroužky vlepené do původní krytky. Na tento nápad mě přivedl Perlufanda a funguje to taky bezvadně - toto provedení u mě nakonec vyhrálo.

Pokud by někdo měl zájem o STLka pro 3D tisk, pište SZ.
Som rád, že to máte vyriešené. Prezradíte nám ale prosím, čo je ten boltec naspodu?
Je to přesně toto: https://fanaue.com/products/fanaue-bino ... hread-head