Binohlavy - zkušenosti, srovnání...

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
Artaban
Věk: 58

Re: Binohlavy - zkušenosti, srovnání...

Příspěvek od Artaban »

Samuelson: Já používám násobič 1,7x http://www.supra-dalekohledy.cz/t2-baad ... -4962.html a hranol http://www.supra-dalekohledy.cz/hranol- ... 18041.html. Násobič se dá našroubovat na obě strany hranolu a tím je možnost dvou variant násobícího faktoru. V binohlavě někdy používám ještě filtry. Tahle varianta není moc levná, ale zase často pomůže zmenšit barevou vadu. Ještě se případně ptej v SZ.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

To je nějaká malovýroba?
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
dex

Příspěvek od dex »

Známe. Jednu ještě mám, druhou jsem nejspíš už prodal.
Je to z mikroskopu Zeiss, s upraveným upínáním okulárů na 1.25” (můj kus je má ale vysoustružené málo hluboko) a nástavcem do výtahu 1,25”.
APO spočívá zřejmě v tom, že má zrcátka místo hranolů (hranol na rozdělení světla samozřejmě má).
Už si nepamatuju, jestli jsem je měl z Gruzie nebo Arménie, ale tyhle vypadají naprosto stejně, jen ty Baaderácké úchyty okulárů tam nemám, Gruzínec dával TwistLocky, já to vzal bez nich jen s přítlačným plíškem.

Podobná z USA třeba zde: https://www.ebay.de/itm/186760288209
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Díky za zprávu, zajímalo mě, co to vlastně je za výrobek :)
johny723

Příspěvek od johny723 »

ahojte je niekto z okolia ostravy kto ma Maxbright II a k tomu GPC 1,25?
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

... ad, binohlava inzerovaná na CN :

https://www.cloudynights.com/gallery/im ... -for-sale/

Autorem této vymazlené binohlavy je Denis Levatič z chorvatského Umagu... Na americkém Cloudy Nights má už mnoho let objemné vlákno, které se týká vylepšováním, či přestavbou, různých binonástavců, ve světě oblíbených. A mnozí, z USA především, jej pokládají za absolutního experta na binohlavy...

V nedávné době začal jeho binohlavu nabízet i známý švýcarský prodejce Astro Optik Kohler :

http://www.aokswiss.ch/

Základem tohoto binonástavce je skutečně stará dobrá mikroskopová binohlava vyvinutá v Carl Zeiss Jena. Ta se od počátku vyznačovala tím, že k odklonu paprsků používá zrcátka, což je zachováno i v malosériové výrobě od Denise L., který dále upravil i mechanické provedení. Čistá apertura je 24/23 mm, ale logicky se prodloužila celková optická délka. Nesouhlasím zcela s některými superlativy v inzerovaných vlastnostech, nicméně binohlava bude mít zcela určitě neoddiskutovatelné výhody :

1. Můžeme souhlasit s tím, že je to "APO", i když nemůže být zcela bezbarvá, protože na vstupu je dělič - hranol. Nicméně vnesená chromatická aberace bude několikanásobně menší, než u klasické binohlavy. Nemusíte navíc řešit světelnost refraktoru...
2. Použití zrcátek se zcela určitě projeví rapidním zmenšením počtu parazitních odlesků ( v klasické binohlavě jsou největším jejich zdrojem boky hranolů ) a viditelným zmenšením vinětace - i přes relativně malou aperturu 23mm budou okuláry typu TV Panoptik 24mm bez viditelné vinětace, kterou v i běžné binohlavě MarkV přeci jen pozorné oko najde... V důsledku tedy může tato binohlava vykazovat i lepší kontrast. Ostatní inzerované případné výhody zrcátek oproti hranolům budou záležet také na tom, jaký typ pokovení je na zrcátkách aplikován...
3. Binohlava je dramaticky lehčí, než hlava MarkV, i když je poctivě celokovová.

Celkově tedy můžeme očekávat lepší využití širokoúhlých okulárů pro dosažení minimálního zvětšení, čistší a kontrastnější obraz bez odlesků u Měsíce a planet, a naopak horší dostupnost ohniska , díky větší optické délce. V jasné výhodě budou tedy majitelé kvalitních APO refraktorů ( které zpravidla mají i lepší fokuséry s možností zaostřit binohlavu i bez barlowa ) a kvalitních katadioptrů...

Na astrofóru CN je k dispozici řada diskuzí a také jsem tam už před dávnější dobou četl fundovanou recenzi Billa Paoliniho.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Díky Borisi za info. Od toho března jsem si toho o binohlavě spoustu načetl a nakonec objednal, dorazí co nevidět. Je to jak píšeš, hlavně zanáší do kvalitních APO podstatně méně optických vad včetně chromatické aberace. Má o něco delší optickou délku než Baader (123 mm vs 138 mm s click-lock Baader). Catalin z CFF Telescopes ji doporučuje, protože využije potenciál hi-end refraktorů. Je potřeba myslet na to, že zrcátko + binohlava potřebuje poměrně velkou optickou délku a klasické 2" zrcátko má klidně i 110 mm + 138 mm binohlava a jsme na 248 mm. Takže to chce 90°zrcátko s krátkým úchytem do binohlavy, nebo kratší T2 provedení BBHS (71.5 mm BF). CFF 160 má sice 220 mm backfocus, ale běžné 2" zrcátko stejně nedá ani s Baader Mark V.
Evžen62

Příspěvek od Evžen62 »

Zdravím a prosím o radu. Neplánovaně jsem zakoupil TS APO 125/975. Někteří členové astrofóra zde psali, že s tímto refraktorem lze používat binohlavu bez násobiče.
Mám sestavu TS APO 125 + přes tubusek 2” zrcátko Baader T2/T2/BBHS#103 + Bino Maxbright II + 2 x Morpheus. Zaostřit nejde - chybí několik málo milimetrů.
Pomohla by výměna zrcátka za hranol Baader T2/T2 #95? Hranol by měl mít optickou cestu kratší o 12 mm – bude to stačit? - má s tím někdo zkušenost? Lze potom použít okuláry Morpheus?
Děkuji za pomoc.
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Vysrouboval jsi ten extender mezi tubusem dalekohledu a vytahem ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
g
Věk: 63

Příspěvek od g »

obraz s doporučovaným 1.25x barlow může být lepší než bez něj
Evžen62

Příspěvek od Evžen62 »

To "biker.fm"
Nic jsem nešrouboval. Pouze jsem vytáhl poslední díl dalekohledu (redukce na 1,25"). Dalekohled tak končí upínací objímkou (takový vroubkovaný plastový kruh s aretačním šroubem), do kterého vložím a upnu tubusek 2", který je našroubován na T2 závit v zrcátku. Toť vše.
Mám vyšroubovat ještě něco (nevím, jestli ještě něco vyšroubovat vůbec jde)? Není "zakopaný pes" v tom zrcátku (optická cesta je u zrcátka o 12 mm delší než u hranolu)?
Evžen62

Příspěvek od Evžen62 »

To "g"
Na TS APO 102/714 používám GWK 1,7 (1,6) a obraz je perfektní. S tímto násobičem (1,7) je obraz v TS APO 125/975 také skvělý. GWK 1,25 zatím nemám. Chtěl jsem vyzkoušet kombinaci bez násobiče, protože to tak někteří s tímto dalekohledem provozují. Ono malé zvětšení je také potřeba......
S násobičem 1,25 (1,28) by to bylo jistě funkční - chybí mi "kousek"...Spíše mi leží v hlavě to zrcátko (o 12 mm delší optická cesta než hranol)?
Evžen62

Příspěvek od Evžen62 »

A je to (ani to nebolelo). Prodlužovací tubusek (cca 60 mm) je vyšroubovaný a OV je zpátky.
"vpadysak" mi poslal v SZ foto a postup "jak na to". Děkuji moc za rady a pomoc. Jak to půjde, nasadím binohlavu a vyzkouším to (stále prší, stále prší,....)
Děkuji všem a přeji jasnou oblohu (tady stále prší, stále prší,....
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Vyreseno, dobra zprava a dobrych zprav neni nikdy dost :) Na test zaostreni nemusis cekat az bude jasno. Nasad binohlavu a koukni se dalekohledem nekam hodne daleko na nejaky pozemni cil (treba na strom na protejsim kopci, na nejaky vzdaleny komin, cokoli co je daleko aspon 1km).
Naposledy upravil(a) biker.fm dne 16. 06. 2025, 19:54, celkem upraveno 1 x.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Odpovědět