Vyčernění vnitřku tubusu
Re: Vyčernění vnitřku tubusu
Zakoupil jsem výše uvedenou matnou černou barvu od TS. Na ukázku přikládám foto okulárového výtahu GSO po a před natřením. Barva je ředitelná vodou, nesmrdí a v teple rychle zasychá. Na drobnosti lepší než sametka - neodlepuje se. V provozu zatím, díky počasí, nevyzkoušeno.
- Přílohy
-
- výtah 2.JPG (127.57 KiB) Zobrazeno 2090 x
-
- výtah 1.JPG (131.16 KiB) Zobrazeno 2090 x
A to si strikal nebo se to takhle pekne rozleje..
dob. SW 16" GoTo, N 254/1000 mod
Bylo to zatím spíš pokusné seznámení s barvou, tak jsem to patlal štětečkem. Jsou tam dvě vrstvy. Barvu jsem naředil tak, že jsem do obsahu lahvičky doplnil vodu po hrdlo. Štěteček zanechává bublinky, které po uschnutí zmizí. Povrch je zblízka trošku šmouhatý, ale ve tmě to není vidět
. Malá stříkací pistolka by byla určitě lepší, bohužel ji nemám.

u pistole by docházelo k ucpávání trysky, se širokou tryskou nevím, nevím.. štětec je fajn
Asi tak.
Většina vodou ředitelných barev nejde stříkat jak bezvzduchovou tak ani vzduchovou pistolí . Buď vytváří suspenzi nebo pění. Ke stříkání jsou určeny speciální průmyslové barvy, ale oni nejsou úplně na vodní bázi, jen jsou vodou ředitelné
Většina vodou ředitelných barev nejde stříkat jak bezvzduchovou tak ani vzduchovou pistolí . Buď vytváří suspenzi nebo pění. Ke stříkání jsou určeny speciální průmyslové barvy, ale oni nejsou úplně na vodní bázi, jen jsou vodou ředitelné

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Stanislavxyz
A taky pro toto užití není stříkání zrovna výhra i z dalších důvodů- vše co nechci začerněné bych musel pracně olepovat, aby to nebylo zaprášené od té barvy. Plus nevyhnutelný "prostřik", který by u tak drahé barvy také nepotěšil.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Se stříkáním nemám zkušenosti, děkuju za rady. Příležitostně vyzkouším různé druhy štětců nebo kousek houbičky na nádobí. Zatím jsem použil měkký kulatý školní štěteček, co se běžně prodává v papírnictví. Je ho kousek vidět na první fotce.
Při černění vnitřku 2" hranolu od Baaderů jsem zkoušel použít kousek houbičky na nádobí, ale manipulace s pinzetou, nános barvy do rožků či nabrání pouze určitého množství barvy není u těchto drobných věcí úplně to "pravé ořechové". Jak zkušeně podotknul kolega "g" - štětec je fajn.
- Přílohy
-
- zrcátko Baader2.JPG (94.45 KiB) Zobrazeno 1620 x
-
- zrcátko Baader1.JPG (112.93 KiB) Zobrazeno 1620 x
Jedna drobná aktualita. V řetězci s levným zbožím Action tedˇprodávají černou tabulovou barvu. Zdá se být pro naše účely celkem vhodná, je hezky matná. Za baťovských 99,90 Kč se to dá vyzkoušet.
https://www.action.com/cs-cz/p/2542126/ ... rum-cerna/
https://www.action.com/cs-cz/p/2542126/ ... rum-cerna/
Ahoj.Píšeš, že SE ZDÁ BÝT .... Tedy vyzkoušeno, aplikoval jsi? Nějaké vlastnosti z produktového listu? Díky.
Jenom doplním: podíval jsem se do svého oblíbeného shopu na makrofoto. Zlevnili velké balení Musou. Já osobně, i kdybych černil vnitřek tubusu většího dalekohledu, šel bych do osvědčeného. Dnes u skopčáků cena 299E za litr.
https://www.mjkzz.de/products/musou-bla ... 5674437962
Jenom doplním: podíval jsem se do svého oblíbeného shopu na makrofoto. Zlevnili velké balení Musou. Já osobně, i kdybych černil vnitřek tubusu většího dalekohledu, šel bych do osvědčeného. Dnes u skopčáků cena 299E za litr.
https://www.mjkzz.de/products/musou-bla ... 5674437962
Meade LX200 16", 14", 12", 8" ... Dobson Obsession 20" ... Celestron Rasa 8" ... eVscope Unistellar ... APM Bino 120 ... Coronado PST
Tak to se omlouvám. Chtěl jsem jen upozornit na velmi levnou barvu na pokusy. Žádný produktový list k tomu není. Je jisté, že konkurovat barvě za 299,- EUR namůže ani náhodou. Jediné, co si troufnu říct, je to, že je správně matná, třeba v porovnání s barvou nastříkanou sprejem. Velice rád bych v reálu viděl nějaký vzorek, jak vypadá MUSOU. Ale i ta menší lehvička za 35 EUR je pro pouhé ukojení zvědavosti příliš drahá.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Musou je mnohaletá kvalita a vůbec se to nedá porovnat s běžnou matovou černí, která je vedle Musou, jako šedá barva s velkou odrazivostí.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Vzal jsem běžně vyčerněné WO 2" zrcátko a vyčernil boky barvou Musou. Rozdíl není potřeba moc komentovat.
- Přílohy
-
- Test hranolů musou-2.jpg (131.61 KiB) Zobrazeno 328 x
-
- Test hranolů musou-1.jpg (152.26 KiB) Zobrazeno 328 x
- SIRIUS_758
Zdravím chlapi !
Když chválíte tuto barvu, tak se zeptám, jestli existuje hodnověrné srovnání - např. fotografie vnitřku tubusu bez optiky - natřeného touto barvou, a tubusem vylepeným sametkou ?
A dále - je spousta případů, kde lze vyčerňovat pouze štětcem - takže mne více zajímá rozdíl oproti sametce právě při aplikaci Musou zázraku štětcem.
Díky za zkušenosti
Když chválíte tuto barvu, tak se zeptám, jestli existuje hodnověrné srovnání - např. fotografie vnitřku tubusu bez optiky - natřeného touto barvou, a tubusem vylepeným sametkou ?
A dále - je spousta případů, kde lze vyčerňovat pouze štětcem - takže mne více zajímá rozdíl oproti sametce právě při aplikaci Musou zázraku štětcem.
Díky za zkušenosti