Vadné expozice, artefakty, detaily

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
Dansemacabre

Re: Vadné expozice, artefakty, detaily

Příspěvek od Dansemacabre »

alex píše: 08. 05. 2025, 11:04 Mne bolo ľúto tých slabých hviezd.
Možno je to už moc... :? Farby mi vyšli také zeleno-hnedé. Pozadie som trošku zretušoval. Výsledok by bol ideálny asi niečo medzi ;)
alex
Ty jo, nevěřil bych, že se v těch datech tohle schovává. Díky tobě i Martinovi za ukázku a ujištění, že moje nová technika není v mých podmínkách focení úplně marná (sice bortle 3-4, ale zato vysoká vzdušná vlhkost a často mizerný seeing). Vidím, že se jen potřebuju s novou sestavou naučit znovu pracovat v Pixi, protože co mi fungovalo dodnes na krátká ohniska, to s metrem a půl přestalo platit.
16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R
alex
Věk: 66
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alex »

MMys píše: 08. 05. 2025, 11:29 1/ Vždyť je tam šílená hromada různých artefaktů po odsšumování, taková různá vlákénka, červíkovité struktury. Tohle dělá noiseXterminator a blurXterminator, když po nich chceš odšumovat a zaostřovat něco za hranice reálných možností. Proste se stávajícím poměrem S/N už tohle nejde, je potřeba víc expozic. Tomu se říká fyzikální zákony, a o těch se naštěsí hlasovat nedá :)

2/ A barvy ? Na to stačí standardní barevná kalibrace v PI. Jako white reference vzít všechny hvězdy dohromady, a jako background reference kus pozadí. A následně background neutralization, a máš to barevně parádní.
OK, súhlasím.

1. Pozadie je aké je - a je to možné eliminovať len ak to celé stiahnem a tým stratím aj slabé hviezdy, alebo nasadím NoiseXT ale keď sa stretne šum so slabými detailami, tak vyrobí červy. Príp. áno, predĺžiť celkový čas, robiť dithering... OK.

2. No po drastickom vyťahovaní sa mi zdá že nenávratne strácam farby. Na tom ešte zapracujem.

Vďaka ;)
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://ameleg.webzdarma.cz
astar
Věk: 68

Příspěvek od astar »

No zkusil jsem si to rychlovkou zpracovat. Není to zázrak, ale nějak koukatelný snímek se z toho dá udělat, jen ořez. Ano problémů je tam dost, hlavně ta kresba optiky, špatná kalibrace a pod.
Přílohy
M3_Preview03.jpg
M3_Preview03.jpg (1.37 MiB) Zobrazeno 1336 x
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
janb1968
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od janb1968 »

Používám f/4 Newton (8 palců) od Teleskop Service (UNC) a nejsem úplně spokojený s tím, jak vykresluje difrakční kříž. Směrem ke krajům se rozšiřuje, až je nakonec jakýsi zdvojený. Na kvalitních fotkách od jiných lidí ale vidím, že zůstává krásně ostrý a spíš se ztenčuje a slábne.

Tohle je 2 minutová expozice na kameru ASI 183MM Pro s hvězdou Spica.

Čím to může být? Nedostatečně kolmé plechy pavouka?

Díky moc,

Honza
Spica_spikes.jpg
Spica_spikes.jpg (1.41 MiB) Zobrazeno 841 x
3" refraktor William Optics *** 10" Newton TS *** 11" SCT Celestron EDGE HD
https://www.astrobin.com/users/janb1968/
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

Toto už se tu řešilo několikrát, zkoušel jsi hledat? Třeba pomocí klíčového slova "zdvojené"?
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
janb1968
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od janb1968 »

dík, už hledám a omlouvám se... mám to smazat a neplevelit to tady?
janb1968
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od janb1968 »

Tak sem ještě doplním diagnózu a řešení (dohledávat to v diskusích není snadný).

Příčinou je zdvojená difrakce, protože protilehlá ramena kříže nejsou v přímce. Svírají přesně ten úhel, který je vidět na difrakci.

Srovnat se dají přitažením šroubů v úchytech na tubusu (pokud je dalekohled má).

Díky všem a přeji jasnou oblohu!
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Je otazka jestli se ti podari presne srovnat ty ramena. Nejlepsi reseni je vyfrezovany pavouk.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
janb1968
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od janb1968 »

Asi bych to rád zkusil... dělá to u nás někdo, třeba na objednávku? Nemám k tomu sám přístup ani dovednosti. H
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Nehal bych to být. To tam víc vadí a ruší ty další paprsky, nejspíše od okulárového výtahu, co jdou směrem dolů
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Dansemacabre

Posledně jsem tu řešil nesedící flaty na fotce M3 z kamery ASI 294. Během focení nových se kamera odebrala do křemíkového nebe, takže je na cestě do servisu a já pořídil novou barevnou ASI 2600 a zkusil s ní pro srovnání stejný cíl. Flaty bohužel nesedí dál (je ale otázka, jestli je to vina flatů, nebo to vzniká jinde v optické soustavě).

Vlevo je složený snímek přes WEBP s aplikovanými flaty (0,05sec proti obloze přes prostěradlo, kalibrované 0,05 sec darkflaty), vpravo úplně bez flatů, zato s extrakcí pozadí. Na tom prvním zkalibrovaném to vypadá, že se snímek flatem překorigoval na druhou stranu, na tom druhém mě znepokojuje ten tvar, který vypadá jako by na hraně OAG vznikal odraz. Oba snímky jsou extrémně stretchnuté, při běžném zpracování to skoro vidět není, tam vadí jen ta vinětace v rozích.

Nějaký nápad, jak to může vznikat a co s tím?

(pozn.: když jsem viděl hvězdy v rozích, objendal jsem nakonec i ten 0,63x rovnač od Starizony)
Přílohy
M3noflats.jpg
M3noflats.jpg (595.13 KiB) Zobrazeno 230 x
Naposledy upravil(a) Dansemacabre dne 29. 05. 2025, 15:53, celkem upraveno 2 x.
janb1968
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od janb1968 »

Ten stín/odraz od OAG úplně nevadí, to zkoriguje flat (leda bys ten optický hranol posunul ještě kousek výš, ale to může být zase na úkor hvězd, které zachytí). Podle mé zkušenosti tyhle "překompenzované" kalibrace vznikají tehdy, když ty flaty nejsou správně kalibrované darky. Máš u nich stejný gain? Chyby je podle mě někde tam...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Dansemacabre píše: 29. 05. 2025, 15:08 Vlevo je složený snímek přes WEBP s aplikovanými flaty (0,05sec proti obloze přes prostěradlo, kalibrované 0,05 sec darkflaty)
Jak přes prostěradlo ??? Jako prostěradlo natažené na vstupu do dalekohledu a fotil jsi prošlé světlo ? Kam na tyhle fyzikální nesmysly chodíte ? To fakt fungovat nebude. Světlo přicházející z nekonečna má úplně jinou směrovou charakteristiku, než světlo pronikající zčásti dírkami v prostěradle, a z části prošlé vlákny difůzně a tento zdroj světla umístěný ihned u dalekohledu. To je prostě nesmysl. Co funguje jakž takž solidně je difůzní plocha (prostěradlo) někde pověšené, třeba venku na rozptýleném světle, několik metrů od dalekohledu, a dalekohled namířený na něj. I to není dokonalé ale významně lepší než tohle. Naposledy jsem na MHV cvakal FF ve dne o fasádu budovy, cca. ze 2m při ohnisku 300mm. A dopadlo to velmi slušně.

Nafoť regulérní sky flaty za soumraku + darkflaty a bude to OK.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
hades
Věk: 42

Příspěvek od hades »

Ještě ti k tomu napíšu věc, kterou máme i ve FAQ: Délka expozice, zejména pro moderní CMOS čipy a zrcadlovky, by měla vycházet na jednotky sekund
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Dansemacabre

Díky oběma za korekci. To prostěradlo jsem okoukal na Cloudynights a krátký expoziční čas jsem měl zato, že konkrétně nové asi 2600 nevadí. Tak tedy znovu a lépe :)

Mmch: jak přesně musím mít na flaty zaostřeno? To je asi největší problém, že večer po vybalení zaostřeno není a ráno se mi na ty flaty nechce vstávat o půl páté. Přes den se na několik sekund není šance dostat a večer zas u několika sekund začnou být vidět hvězdy.
Odpovědět