decmen píše: ↑12. 05. 2023, 12:46
ale to sklo je už dost těžký
Samotné hmotnosti bych se až tak nebál, 930g resp. 1260g není o tolik víc, než 900g, které už mám vyzkoušené, že ta montáž zvládne i bez toho, abych řešil vyvážení. Ale jsou samozřejmě oba o dost delší, zvlášť v pracovní poloze, takže tam už by to bez vyvážení určitě nešlo.
tak aby ti to adventurera neskácelo
To je spíš záležitost stativu, ten bych samozřejmě měl s nohami v širší poloze
světelnost taky nic moc.
To je holt daň za to, že cena není o řád vyšší. Je mi jasné, že to znamená násobně delší časy, a to i když zvednu citlivost. A to je právě důvod, proč se ptám: můžu si vyzkoušet, jak mi jedna nebo druhá montáž zvládne třeba pětiminutovou expozici při f=70mm, ale to mi moc neřekne o tom, jak to bude vypada s ohniskovou vzdáleností desetkrát delší.
MilAN píše: ↑12. 05. 2023, 12:50
Mě tedy vůbec nenapadá, na co v astronomii tyhle objektivy použít.
Třeba na celkový pohled na Slunce nebo Měsíc by to mohlo být tak akorát, někdy bych si taky chtěl zkusit udělat časosběrné video průběhu zatmění nebo vývoje slunečních skvrn během dne. Pak nějaké jasnější a větší objekty a takové ty kombinace typu planeta nebo kometa poblíž větší otevřenky. Pochopitelně si nedělám iluze, že by se tím dalo přiblížit tomu, co se tu prezentuje ve snímcích DSO; a ani nemám ambice se do toho pouštět, přeci jen mne pořád mnohem víc baví vizuální pozorování.
astar píše: ↑12. 05. 2023, 13:02
F 600mm nebo dokonce 800mm na Adventer je mimo i když je možné pointovat, ale jen v RA. Za další ta světelnost je mizerná 1:11 na DSO skoro nepoužitelná i při dlouhých expozicích. Na přírodu to bude jistě dobrý objektiv.
Dobře, díky všem za komentáře. Takže budu řešit spíš tu 70-200, která pro mne bude mnohem užitečnější ve dne, a v noci zůstanu u širších záběrů. Koneckonců i tam se dá užít dost legrace jako když se mi teď v úterý podařilo na fotce objevit M51 a M101.

TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah