Počasí

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
rys

Re: Počasí

Příspěvek od rys »

U mě doma 625m.n.m je teď poslední týden inverze pořád, tedy vyjímkou včerejška, nesčetně za cca 10let jsem vyjel až pod Javořici 730m.n.m, a tam to bylo kolikrát ještě horší. Ale když někdy jedu níže, směr na J.Hradce tak tam naopak mizí.
Používám jen apku Windy, která je absolutně přesná, ale jen na oblačnost. Bude to přesně jak psal Martin, ta inverze se dá špatně odhadnout.
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Musím si zde taky ulevit. Včera jsem měl naplánováno zpracovat minimum jedné proměnky, které mělo nastat kolem 22,30 hod. Předpovědi hlásily oblačnost, ale ještě před 21 hod, bylo krásně jasno. Měsíc schovaný za štěrbinou, seeing slušný, tak jsem spustil stroje. Padaly hezké snímky až do doby tak 40 minut před minimem, kdy se začalo zatahovat. Zkoušel jsem štěstí dál, ala za dalších 10 minut přišla deka. Ta vydržela další 1,5 hodiny. Ovšem když jsem otráveně lezl o půlnoci do postele, svítila mi střešním oknem nad hlavou opět čistá obloha.
Co k tomu dál dodat...Dnes bych data v klidu zpracoval a odeslal. A tak mne čeká další nekonečné čekání a mezitím mi ten objekt bude ujíždět pryč.
midars
Věk: 70
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midars »

Už po několikáté mě oblačnost nezasáhla jen o kousek. Viděl jsem ji na východě a váhal jsem, jestli začít fotit. Ale zůstalo to takhle prakticky celou noc. Asi se drží Moravské brány a řeky Odry.
OblačnostNízkáOVA.jpg
OblačnostNízkáOVA.jpg (71.16 KiB) Zobrazeno 1325 x
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Samuelkyn
Věk: 48

Příspěvek od Samuelkyn »

Hezký večer. Také se připojuji se stížností :)
U nás to takhle vypadá prakticky od začátku prosince.
Nezbývá než doufat, že se to časem zlepší. Přeji všem co nejjasnější oblohu.
Screenshot_2025-01-20-20-58-40-569_de.wetteronline.wetterapp-edit.jpg
Screenshot_2025-01-20-20-58-40-569_de.wetteronline.wetterapp-edit.jpg (419.56 KiB) Zobrazeno 1244 x
Miloš Žák
Věk: 45

Příspěvek od Miloš Žák »

TomKocanda píše: 08. 01. 2025, 01:33 Jà už ani nevím, jak vypadají hvězdy..
Letošní zima tragická. Jedno focení (výjezd na frýdlantsko) a jinak inverze, mraky, déšť nebo sníh..
Moje pozorovací místo je kousek od Svijan - 320mnm - ale nad inverzi to je málo.
Já to tedy nechci zakřiknout, ale u nás to celkem jde. Vysočina, Havlíčkova Borová. Až jsem si říkal, že je to nějaké divné. Inverze se nám proti jiným rokům celkem vyhýbá. V kuse tady byla oblačnost tak dva týdny. Nebýt lenoch, mohl bych fotit jednu, dvě noci minimálně každé dva týdny. Jen tu často fouká vítr, takže si z auta musím delat větrolam....
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbych »

Obří "vír" na Polskem: (tlačítko CE): https://www.chmi.cz/files/portal/docs/m ... gview.html.
Odpovědět