Astrofórum - nová verze
- HonzaStr
- Věk: 48
Re: Astrofórum - nová verze
A rovnou nastíním možnosti, co mě napadají:
1. Použít ten cloudflare, co tady kdysi někdo navrhoval. Mezitím s ním už mám i praktické zkušenosti odjinud - a myslím, že by to asi šlo použít. Nejsem si úplně jistý, jak moc dobře to bude fungovat nebo to pomůže, ale mohlo by.
Další opatření, co mě napadají, už jsou docela drastická:
2. Omezit přístup jenom na CZ/SK adresy.
3. Omezit přístup jenom pro přihlášené.
A nekonec něco trochu "sluníčkového", což ale nejspíš nebude fungovat:
4. Nadimenzovat a naškálovat to prostě tak, aby to ten server zvládnul.
Možnostem 2. a 3. bych se, pokud možno, chtěl vyhnout. Body 1. a 4. znamenají, že se AI napapá a fórum pojede, tj vlastně nikdo nepřijde zkrátka a pokud to tak půjde, bylo by to ideální. Bod 4 můžeme do jisté míry zkusit (máme nějaké rezervy), ale bojím se, že to dlouhodobě stejně nebude fungovat. Zbývá teda zkusit ten cloudflare - a uvidíme.
Další nápady vítám.
1. Použít ten cloudflare, co tady kdysi někdo navrhoval. Mezitím s ním už mám i praktické zkušenosti odjinud - a myslím, že by to asi šlo použít. Nejsem si úplně jistý, jak moc dobře to bude fungovat nebo to pomůže, ale mohlo by.
Další opatření, co mě napadají, už jsou docela drastická:
2. Omezit přístup jenom na CZ/SK adresy.
3. Omezit přístup jenom pro přihlášené.
A nekonec něco trochu "sluníčkového", což ale nejspíš nebude fungovat:
4. Nadimenzovat a naškálovat to prostě tak, aby to ten server zvládnul.
Možnostem 2. a 3. bych se, pokud možno, chtěl vyhnout. Body 1. a 4. znamenají, že se AI napapá a fórum pojede, tj vlastně nikdo nepřijde zkrátka a pokud to tak půjde, bylo by to ideální. Bod 4 můžeme do jisté míry zkusit (máme nějaké rezervy), ale bojím se, že to dlouhodobě stejně nebude fungovat. Zbývá teda zkusit ten cloudflare - a uvidíme.
Další nápady vítám.
Ahoj Honzo,
nejhorší na tom je, že nejde odhadnout, jak dlouho ta zátěž bude trvat a jak často se to bude opakovat…
AF je určeno primárně pro lokální členy a hosty, z toho bych vyšel. Takže můj návrh:
1. Okamžitě to zaříznout na Cz+Sk adresy jako operativní opatření.
2. Pustit se do nasazení Cloudfare a po jeho rozchození IP omezení vypnout.
3. Pokud to Cloudfare nevyřeší, ochranu na IP adresy znovu zapnout a hledat další řešení…
A dotaz na ostatní uživatele AF:
Byli byste pro to, aby na AF mohli jen ti, co budou mít účet?
Udělat si účet není nic složitého a nikdo nenutí nikoho, aby musel i přispívat. Klidně ať si jen čte, ne?
nejhorší na tom je, že nejde odhadnout, jak dlouho ta zátěž bude trvat a jak často se to bude opakovat…
AF je určeno primárně pro lokální členy a hosty, z toho bych vyšel. Takže můj návrh:
1. Okamžitě to zaříznout na Cz+Sk adresy jako operativní opatření.
2. Pustit se do nasazení Cloudfare a po jeho rozchození IP omezení vypnout.
3. Pokud to Cloudfare nevyřeší, ochranu na IP adresy znovu zapnout a hledat další řešení…
A dotaz na ostatní uživatele AF:
Byli byste pro to, aby na AF mohli jen ti, co budou mít účet?
Udělat si účet není nic složitého a nikdo nenutí nikoho, aby musel i přispívat. Klidně ať si jen čte, ne?

Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- Tomáš Grygarčík
- Věk: 36
- Kontaktovat uživatele:
Omezení jen na přihlášené uživatele by asi šlo, byť by to bylo trochu otravné.
Nešlo by zautomatizovat omezení na základě průměrného množství dotazů za hodinu? Pokud bude za hodinu průměrně bambilión dotazů, na hodinu omezit přístup pouze pro CZ+SK adresy. Po hodině omezení zrušit a opět počítat průměr.
Nešlo by zautomatizovat omezení na základě průměrného množství dotazů za hodinu? Pokud bude za hodinu průměrně bambilión dotazů, na hodinu omezit přístup pouze pro CZ+SK adresy. Po hodině omezení zrušit a opět počítat průměr.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž
FITS prohlížeč
Ještě dodám k předchozímu:
1. Udělali bychom pěknou úvodní stránku, kde bychom vysvětlili, proč je AF pouze pro přihlášené a text motivující k udělání si účtu.
2. AF běží v infrastruktuře Astronomického ústavu, bere si jeho zdroje, Honza jej spravuje v rámci své pracovní doby a to vše dostáváme zadarmo díky laskavosti AsÚ. Nevidím důvod, proč nechávat takový provoz bez omezení, navyšovat zdroje a zneužívat té laskavosti.
1. Udělali bychom pěknou úvodní stránku, kde bychom vysvětlili, proč je AF pouze pro přihlášené a text motivující k udělání si účtu.
2. AF běží v infrastruktuře Astronomického ústavu, bere si jeho zdroje, Honza jej spravuje v rámci své pracovní doby a to vše dostáváme zadarmo díky laskavosti AsÚ. Nevidím důvod, proč nechávat takový provoz bez omezení, navyšovat zdroje a zneužívat té laskavosti.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

- palkog
- Věk: 32
- Kontaktovat uživatele:
A nedala by sa spravit kombinacia blokovania IP a prihlasenia? Moja predstava je, ze pre CR+SR (podla IP) by to islo bez prihlasenia. A pri pristupe zo zahranicia by sa vyzadovalo prihlasenie. Len neviem, ci je to technicky realizovatelne...
Web, Astrofotky
- SW 200/1000, SW ED 72/420, Coronado PST
- EQ-5Pro, StarAdventurer
- Canon 600D, 6D, ASI224MC, Neptune-C II
- 18-55mm, 28-80mm, Tamron 70-300mm, Zeiss Pancolar 50mm, Zeiss Sonnar 180mm, Takumar 135mm; Samyang 8mm fisheye, 14mm, 20mm, 500mm
Pre začiatok by som nastavil iba SK+CZ IP adresy kým sa nenájde nejaké schodnejšie riešenie.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
- stmare
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Na GitHubu pokud klikám rychleji, tak mě to považuje za robota a musím 10min čekat. Tohle vlastně navrhuje Tomáš Grygarčík.
Je to nepopulární, nesnáším to, ale asi by to fungovalo.
Je to nepopulární, nesnáším to, ale asi by to fungovalo.
SW 100ED APO, EQ6-R, Nikon D5600 mod
https://astro.marencik.cz
https://astro.marencik.cz
- mirkovacik
- Věk: 53
Čo tak to spraviť opačne? Nehľadať zlých, ale identifikovať tých dobrých. A deployment rozdeliť na 2 časti - tých dobrých púšťať na jednu časť a tých ostatných smerovať na druhú časť. (Na tej druhej to možno aj trocha obmedziť a spomaliť, nech to negeneruje toľko dotazov na databázu...)
Len treba doriešiť pre tých ešte neidentifikovaných ako dobrých prihlásenie a registráciu.
Len treba doriešiť pre tých ešte neidentifikovaných ako dobrých prihlásenie a registráciu.
- HonzaStr
Zdravím, začnu tím, že uvedu na pravou míru tady tohle:
.
Je to pravda až na to "Honza jej spravuje v rámci své pracovní doby". Samozřejmě nemůžu tvrdit, že nikdy k ničemu takovýmu nedošlo, hlavně k krizovejch situacích, ale rozhodně tu nejsem placenej za to, že se starám o servery ČASdvader píše: ↑07. 05. 2025, 19:23 ...

- HonzaStr
A teď k současnýmu stavu. Jednak teda "útok" polevil, ale ne tak já
.
Pročetl jsem si vaše nápady a udělal jsem určitej kompromis. Každejch pár minut se spouští skript, kterej zkontroluje aktuální provoz a zátěž serveru. A když situace zhoustne, dostane celej svět kromě CZ a SK adres hodinovej ban ve firewallu.
Uvidíme, jak se to osvědčí, ale řekl bych, že by mohlo
.

Pročetl jsem si vaše nápady a udělal jsem určitej kompromis. Každejch pár minut se spouští skript, kterej zkontroluje aktuální provoz a zátěž serveru. A když situace zhoustne, dostane celej svět kromě CZ a SK adres hodinovej ban ve firewallu.
Uvidíme, jak se to osvědčí, ale řekl bych, že by mohlo

- HonzaStr
A ještě jsem zapomněl na ten cloudflare. Trochu jsem si to nastudoval, v našem případě by to zřejmě moc nepomohlo, tak jsem to zatím neřešil.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Honzo velké díky za záchranu Astrofóra. Vypadá to, že opět jedeme bez problémů
Byla to hrůza.

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
- Dansemacabre
Teď to dva dny nejelo vůbec. Boti vrátili úder?
Jinak za mně by bylo úplně fér, kdyby tu existovala i možnost sponzoringu nebo možnost pravidelné podpory fóra přes dobrovolný příspěvek. Admini s tím mají hafo práce, tak proč je alesoň nějak symbolicky neodměnit? Pár desítek lidí ochotných platit měsíčně třeba stovku na provoz fóra, kde leckdy trávíme i víc času než na sociálních sítích, by se určitě našlo
Jinak za mně by bylo úplně fér, kdyby tu existovala i možnost sponzoringu nebo možnost pravidelné podpory fóra přes dobrovolný příspěvek. Admini s tím mají hafo práce, tak proč je alesoň nějak symbolicky neodměnit? Pár desítek lidí ochotných platit měsíčně třeba stovku na provoz fóra, kde leckdy trávíme i víc času než na sociálních sítích, by se určitě našlo

16" SW goto dobson + C9.25 na EQ6-R
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
To musel být jen problém u tebe, mě to šlape jak hodinky.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Re: Obecně k moderátorům
Zdravím poslední čtyři dny jsem měl problém z připojením k astro fóru psalo mi to ze neni možné připojení k servu tak se chci zeptat jestli byla nějaká na serveru nebo umně Petr