Spektrograf - Littrow design

Astronomická spektroskopie, diskuze o spektroskopech, pořizování a zpracování spekter, prezentace výsledků
host297

Re: Spektrograf - Littrow design

Příspěvek od host297 »

Díky za reakce. Difrakční mřížku mám 1000 čar/mm. Rovnoběžných čar. Difrakční mřížka z CD nebo DVD je má do oblouku, což je hodně nešikovné.
Nehledám hotový přístroj, chci si s tím pohrát a něco se naučit.
Theremino je fajn, ale chtěl jsem ho porovnat s jiným programem, proto jsem se zeptal, čím jsou generované velmi pěkné grafy v předchozích příspěvcích.
Je mi jasné, že jemné rozlišení a stabilita výsledků je dána celkovým uspořádáním, kvalitní kamerou i optikou.
Jenom mě zajímalo, co je to za program, jestli je placený a jestli by spolupracoval s levnou web kamerou, přestože je zjevně určen pro náročnější úlohy.
Když tak vyzvídám, dám do placu jednu drobnou vychytávku. Levná difrakční mřížka na fólii má nevýhodu v tom, že není rovná, vlní se.
Dá se to hodně vylepšit, když se hladkou stranou přilepí na sklo určené jako ochrana displeje patlafounu. Pokud možno bez UV filtru, aby se neomezil rozsah.
Standa

Příspěvek od Standa »

Většina, možná všechny, programy určené k "vážnějšímu" studiu spekter pracují s formátem fit/fits, který má oproji jpg z web kamery řadu výhod. Kromě Theremina je možné ještě zkusit třeba tento https://github.com/grillbaer/spectracle

Dřívější obrázky byly nejspíše vytvořeny pomocí programu RSpec, který umí pracovat i s webkamerami. Je však placený (109 USD). Více třeba zde: https://www.cloudynights.com/articles/c ... spec-r4517

Standa
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED, Vixen VC200L, Vixen R200SS na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500, 3D tištěný spektroheliograf a spektrograf, hvězdárna ScopeDome 3M, Dobson 355/1700
host297

Příspěvek od host297 »

To je zajímavé, už delší dobu kolem toho lozím po netu, ale na spectracle jsem nenarazil. Asi časem vyzkouším. Ale asi už jsem to OT, takže s případnými dalšími postřehy se přesunu do vhodnějšího vlákna. Díky !
Odpovědět