M31 v Andromedě

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

M31 v Andromedě

Příspěvek od Psion »

Já myslím Honzo, že to je zbytečná skromnost. Pokud se to vyváží (WB) a doostří, tak je to skvělý snímek!

honza.ho

M31 v Andromedě

Příspěvek od honza.ho »

No jo ... ale ta modrá tam není jen tak ;D.
Hádej čeho jsem chtěl dosáhnout. Když to nešlo technikou, dotlačil jsem si to tam pro oko aspoň v PS.

Poprvé jsem to fotil přes h-alfu, už nevím kolik hodin, tipuju tak 7. Jenže jsem v té době nevěděl jak bojovat s pruhy a taky jsem je tam hezky měl. I po složení ale bylo nutné extrémní zpracování, aby se emisní mlhovinky pořádně vyhouply. To ale nedovolily právě pruhy. Stejný problém pak potkal sérii focenou na 1600 ASA RGB. Jako řešení jsem viděl přefocení na 800 ASA (to je tenhle snímek).
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

M31 v Andromedě

Příspěvek od Psion »

Chápu, to pak ale stačí vytáhnout samotné mlhoviny a nemusíš obarvit celou fotku :)

Bíba75
Kontaktovat uživatele:

M31 v Andromedě

Příspěvek od Bíba75 »

Ahoj Honzo.
Někdy opravdu nechápu co ty vlastně chceš.Vždyť je to perfektní snímek.Buď opravdu nevíš co chceš a nebo jsi bezohledný perfekcionista.Nevykládej si to zle Bíba 75. ;)
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
MaG
Kontaktovat uživatele:

M31 v Andromedě

Příspěvek od MaG »

Libore, ta fotka jde udělat ještě o něco lépe. Jak co se dosahu týče, tak co do červených mlhovin. Nicméně jak píšeš, Honza je prostě na sebe moc tvrdý a pokud tohle se mu zatím nelíbí, máme my ostatní holt smůlu. (nebo vlastně štěstí, že se podělil i s nehotovým snímkem).

Honzo díky a nebuď vždy takový perfekcionista i když bez toho by asi řada tvých fotek nebyla tím čím jsou. ;)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

M31 v Andromedě

Příspěvek od Sasa3 »

Takhle zmenšené a po úpravách od Psiona je to jedna z nejlepších fotek v tomhle vlákně. Ale pokud Honza čekal, že bude mít pěkně prokreslenou galaxii a dobře definované barvy i při plném rozlišení, tak chápu jeho zklamání. Já jsem měl podobně velké oči a taky si vylámal zuby...
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
GaP

M31 v Andromedě

Příspěvek od GaP »

Sasa3 napsal: Ale pokud Honza čekal, že bude mít pěkně prokreslenou galaxii a dobře definované barvy i při plném rozlišení, tak chápu jeho zklamání. Já jsem měl podobně velké oči a taky si vylámal zuby...
Jasně to přece chce každý a bohužel i každý si občas natluče hu.., ale Honza má zajímavý přístup ke svému snažení. Jediné rozumné vysvětlení mám, že prostě Honza má tak moc volného času, že mu nedělá velké potíže jen tak zahodit hromadu hodin expozičního materiálu, aniž by se spokojil i s polovičatým výsledkem (do té doby než to prostě nafotí znovu - ovšem u většiny kolegů včetně mě nejdříve za rok ). Protože stejně než zjistí, že se něco zcela nepovedlo, to musí prohnat standardním procesingem a to je již jen krůček od vystavení alespoň té polovičaté fotky.
Stejně tak nerozumím, proč neukázat Ha verze snímků ve větším rozlišení. Když takový snímek bude chtít někdo zneužít ve prospěch vlastní fotografie, tak mi to těžkou hlavu nedělá. To je jen boj s jeho vlastním svědomím. Mě to může být jedno.

Ale, každý jsme jiný a každý máme jiné priority a tak prostě chápu, že Honza má jasný i když neobvyklý postoj a mě nezbývá stejně jako ostatním jej respektovat a smířit se s ním, bohužel :'(.

Pavel Gaugg
SeeStar_S50
honza.ho

M31 v Andromedě

Příspěvek od honza.ho »

Nejde ani tak o nějaké zneužití, ale spíš o to, že snímek obsahoval pruhy které totálně znehodnotí fotku. Teď už vím jak je 100% eliminovat již při focení a tak by mně spíš vadilo, že prezentuji snímek vadný. Je totiž neporovnatelné, jaké je pozadí u korigované fotky a u fotky s pruhy (např. Kalifornie vs Srdce).

S tím volným časem, už to čtu několikrát a nedá mi to nereagovat ... jediný volný čas který mám je ten noční, během kterého se musím nejlépe i trochu vyspat. Věřím, že na tom jste většinou podobně. Zbytek času trávím ve škole - v práci (5.00-18.00) a o víkendech na brigádách. Bez těchto činností bych neměl čím fotit. Mám jediné štěstí, že nemusím peníze strkat jinam. Volný čas přes den není tedy žádný a to se člověk musí ještě aspoň trochu učit, stavět observatoř atp :).

Nevidím ale důvod prezentovat něco, co nesplnilo moje představy s kterými snímek vznikal, když vím, jak ty chyby odstranit. Byla to jen moje blbost, že jsem u dalekohledu spal a nepřehodil občas polohu kříže. Člověk se u toho ale aspoň hezky spálí a příště si dá bacha.

Další, poslední ošemetný technický problém který mi zbývá, je stáčení pole. Když se ukáže i s FSQ, budu to chtít co nejrychleji vyřešit.
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
MartinV.

M31 v Andromedě

Příspěvek od MartinV. »

honza.ho napsal: Další, poslední ošemetný technický problém který mi zbývá, je stáčení pole. Když se ukáže i s FSQ, budu to chtít co nejrychleji vyřešit.
Třeba se konečně naučit přesně ustavovat montáž a seřídit polární dalekohled vuči polární ose ;D. Jiné řešení neexistuje. ;)

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
honza.ho

M31 v Andromedě

Příspěvek od honza.ho »

MartinV napsal:

Třeba se konečně naučit přesně ustavovat montáž a seřídit polární dalekohled vuči polární ose  ;D. Jiné řešení neexistuje.  ;)

MartinVMartine sám asi nejlíp víš, jak ustavuju montáž a že mám seřízený polární hledáček vůči ose, přebral jsem to od Tebe  ;)
MartinV.

M31 v Andromedě

Příspěvek od MartinV. »

Pouze jsem jen konstatoval, když už něco takového vznikne tak kde je problém. Otázkou je jestli montáž vůbec ustavuješ správně. Pochybuji, že by na montáži byla nějaká konstrukční chyba ta by se projevila při seřizování polárního dalekohledu. Montáž EQ6 na které jsem ještě donedávna fotografoval v Grygově jsem ustavoval podle návodu co zde na AF v sekci montáže uvedl Milan a tento postup si nemohu vynachválit. Co jsem si však u montáží tohoto typu všiml (především když byla montáž někam transportována) tak došlo k rozosení polárního dalekohledu vuči polární ose montáže. Takže při každém novém ustavení jsem musel ještě provést seřízení destičky s vyznačením polohy pro umístění polárky resp. seřízení křížku. No myslím si ,že pokračovat dál v tomto tématu je v této sekci další zahnojení nesouvisejícími příspěvky.

MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
Rob_B

M31 v Andromedě

Příspěvek od Rob_B »

Toto je trosku starsieho data, este z leta. Povodne to bol "odpad", kedze pocas fotenia mi nevydrzala baterka a nemal som po ruke dalsiu nabitu (daleko od civilizacie bez elektriny), mam z nej len 4 zabery, tak som sa na to povodne vykaslal. Viem, kompozicia je nanic, ale po odfoteni prveho zaberu som sa rozhodol, ze to necham tak, vedel som, ze baterka uz dlho nevydrzi, takze to bolo jedno... :-/
Minuly vikend som len tak nahodou na to narazil v archive, tak som to hodil aspon do DSS, darky som pouzil z ineho dna (aj trosku ina dlzka expozicie, teplota a dokonca ISO :D) Potom som sa rozhodol, ze sa s tym pohrajem este vo Photoshope a tu je vysledok...okrem toho zjavneho mnozstva sumu som tam bol vyrazny gradient od luminiscencie, ktory som mierne potlacil v gradientXterminatore. Kto chce vidiet 75 percentnu zmenseninu povodneho a aky tam je bordel (okrem sklenutia pola na krajoch) nech si klikne ;D

Mníšek nad Hnilcom (meteorarska expedicia Aurigidy 2008 )
1.9.2008 1:22-1:55 LSEČ
4x6 min ISO 800 manualna pointacia
(pouzite nekorektne DF)
SW ED80 f/7.5, EOS 350D nemod.
http://astrofotografia.sk/
SW Newton 203/1000, SW ED 80, refr. 102/500, tr. 10x50, EQ-6 Syntrek, EQ-5M, Canon EOS 350D mod., Philips SPC900NC, QHY-5, Olympus C-760 UZ, clip CLS, okuláre 25, 10 (SW Plossl) a 5, 9mm (SW Planetary Pl.)
ccerdo

M31 v Andromedě

Příspěvek od ccerdo »

Ahoj,
včera v rámci nauky ostření jsem to namířil na M31 a prubnul jsem několik záběru, než mne vyhnala mlha....

Jura

info:
11 x 8 min, 800ISO
10" NWT SW, ATC CCF 5A, CLS, EQ6 SS, TVguider MMys, Canon 350Da.
DSS, Photoshop
Slabý vítr, 8°C, mlha
Havířov za domkem
cacik

M31 v Andromedě

Příspěvek od cacik »

A co sem dáš až nebude mlha? ::) Je to super
refr. 70/325,SC 6,triedr Zeiss 7x50,SW Flexi-tube 300,Lumicon UHC,barlow Ultima,
okuláry: ATC 4,Speer waler 7,6mm,Nagler 11,Ultrascopic 15,TV Panoptic 24,TV plossl 25,ATC 32, Hyperion 31, Explore 4,7 a 6,7

ve výstavbě ultralight 178/890 ATC optika
Vabra

M31 v Andromedě

Příspěvek od Vabra »

Tak jeste posledni snimek z velmi vydarene pondelni noci 3-4/11/08.

Neupraveny Canon 40D na CG-5 ADV, Pointace MMys TV AG, 8x 320s + Darky (DSS). Fotograficky teleobjektiv Canon 100-400mm @300mm 5.6.

Plna velikost:
http://www.vabrousek.cz/astroforum/2008 ... 20copy.jpg
Pavel Vabrousek
Odpovědět