Keby som sem náhodou málo písal, tak pokračujem, pardon, bude to dlhé... Ale o toto sa proste musím podeliť: pozoroval som proste fantastickú erupciu, od začiatku až do konca a v luxusných detailoch. Bolo to takto:
Sluníčkomet už bol od obeda vonku a dnes som mal chuť na H-alfu v detailoch tak som zostavu prekonfiguroval. Tlakový etalón z Lunta šiel na TS ED 102/714, k tomu Coronado BF10 a samozrejme ERF. Striedal som okuláre 10 a 7.5mm podľa toho čo dovolil seeing. Na malom Luntíku ostal predný etalón s pôvodným blokačným filtrom B600, doplnené o jednoduchý helikálny fokusér. Takto som mal dva single stack ďalekohľady. Jeden na širokouhlý pohľad - celý slnečný disk a druhý na veľké zväčšenia a detaily. Obetoval som pohľad v kontinuu, škvŕn je dnes pomenej. Seeing teda moc priaznivý nebol a i nejaká oblačnosť sa preháňala, ale nebo bolo ku mne celkom milosrdné. Ako tak ladím a skúšam okuláre všimol som si že na cca západnom okraji to intenzívne žiarilo, teraz som aktívnu oblasť identifikoval ako AR4086. Dúfam, že sa nemýlim. Pôvodne ma síce zaujímala veľlká sľučková protuberancia na hornom, cca severnom okraji. Ale...
Zrazu to prišlo, práve som sa díval na onu jasnú AR4086 keď sa zrazu niečo zmenilo - zjavila sa nad ňou bublinka. Fakt to vyzeralo ako malá priesvitná bublinka, pripomínala mi s prepáčením kamerové zábery z jadrových pokusov. No úprimne už toto ma ohúrilo, pretože sa mi zdalo že sa to stalo úplne náhle, niekedy v momente keď som sa nedíval do okuláru. Zrejme som vykríkol (čo sa počas nasledujúcich pár desiatok minút aj opakovalo) ale v každom prípade som už takmer neodlepil oko od okuláru. Bublinka mierne narástla a postupne sa vytratila, namiesto nej sa z povrchu dvíhal stĺp hmoty, krútil sa a neustále menil štruktúru. Už to nebolo ako hovorievam "pozorovať hodinovú ručičku" o ktorej človek vie že sa hýbe ale na prvý pohľad to nevidno. Toto bolo reálne v pohybe pred mojimi očami. Behom piatich minút stĺp hmoty dosiahol úctyhodnú výšku, ktorú ani nebudem odhadovať. Bolo by to skreslené emóciami. Ale aspoň som začal sledovať čas. Bublinku som zaregistroval cca o 17:30 (15:30 UT) nasledujúce minúty erupcia rástla, zo stĺpu sa oddeľovali kúsky plazmy a pomaly sa vzďalovali od Slnka. Stĺp sa začal prehýbať a padať nazad, pritom na ňom vznikali malé guličky, akoby také plody na konári stromu. Z času na čas som predsa len pozrel do malého ďalekohľadu na celý disk a i tam ten úkaz vyzeral úchvatne. V kontexte celého Slnka to bolo tak isto nesmierne krásne.
Zhruba tak medzi 17:40 až 17:45 erupcia slabla, z pokrúteného stĺpu hmoty sa stal slušne veľký oblak plazmy ktorý sa tiež zmenšoval a slabnul. Zdalo sa že je koniec. Bolo to hrozne rýchle! Ale vydržal som pozorovať a vyplatilo sa. Onedlho sa na mieste oblaku plazmy zjavili dva nové výtrysky a rástli. Síce už nie tak rýchlo, ale boli tam a okolo 18:00 sa spojili do krásnej sľučky. Tá sa tiež pomaly rozpadávala a strácala sa a zmizla niekedy medzi 18:05 a 18:10, v okolí to ešte bublalo, sem tam nejaký drobný výtrysk zo slnečného trávnika, ale už nič veľké a od 18:15 až 18:30 pohasla AR4086 úplne. A to už som považoval za skutočný koniec úkazu.
Vlastne za zmeinku stojí ešte pár drobností. Spoza okraja, neďaleko erupcie trčali kopce plazmy. Nesúvisiace s práve pozorovanou erupciou a neveľké v porovnaní s ostatnmi protuberanciami v okolí, zato jasné a veľmi pekné. Mali tvar prekrývajúcich sa trojuholníkov s jasnými vrcholmi. Bolo to akoby tam stáli zasnežené štíty Tatier. A naviac sa nad povrchom neustále vznášal a vzďaloval kúsok žiariacej plazmy.
Musím povedať že dnešné pozorovanie mi urobilo obrovskú radosť. Niečo také som v živote nevidel. Proste nádhera porovnateľná možno aj so zatmením. Až som z toho mal zimomriavky (v češtine husinu). Mal som obrovké šťastie, ďakujem Vesmíru! A vlastne vždy pri spozorovaní erupcie, spomeniem si aj na to ako ma pred pár rokmi Beda pekne poučil a povzbudil keď som opísal nejaké divné zjasnenie pozorované vtedy cez Coronado PST.
Vyhľadal som erupciu v sieti GONG. Je pekne zachytená na snímkach z Cerro Tololo, napr na tomto snímku z 15:41 UT (presne vpravo, na tretej hodine):
https://gong2.nso.edu/HA/hag/202505/202 ... 4142Ch.jpg Apropo: nenatočil to náhodou niekto? Midars, alebo Proky, Seestar? Chlapi, nemáte nejaký záznam, nech si to zopakujem?