Hodně těžké družice na pozorování a focení
Re: Hodně těžké družice na pozorování a focení
Tak sem dám jednu těžší ( ne váhou), která odpovídá názvu vlákna. Je to cubesat AEROCUBE-7, velikosi 1,5U, ve vzdálenosti ne tak běžné pro cubesaty - 913 km.Je to jenm výřez 5 expizic , 0,1s expoziční čas
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Sonda k asteroidu _ HERA při odletu ze Země.
Vzhledem ke geometri dráhy a osvětlení poměrně malé sondy( FV panely mají plochu jen 13m2) a současné vzdálenosti nebylo vůbec jednoduché zachycení na snímku. Na jednostlicých snímcích 1 a 2 minuty, nebyly patrné žádné stopy. Teprve po kombinaci více snímků se zadařilo něco vytáhnout. Takže jak snímání, tak i skládání v první fázi bylo úplně jen naslepo. Pro porovnání je na snímku označena hvězda s jasností 14,2mag.

Vzhledem ke geometri dráhy a osvětlení poměrně malé sondy( FV panely mají plochu jen 13m2) a současné vzdálenosti nebylo vůbec jednoduché zachycení na snímku. Na jednostlicých snímcích 1 a 2 minuty, nebyly patrné žádné stopy. Teprve po kombinaci více snímků se zadařilo něco vytáhnout. Takže jak snímání, tak i skládání v první fázi bylo úplně jen naslepo. Pro porovnání je na snímku označena hvězda s jasností 14,2mag.

Skvělé!
A v pondělí na Europa Clipper, ne?
A v pondělí na Europa Clipper, ne?

Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 

Trochu jsem potrápil montáž AZ EQ6, resp. hlavně jsem se trápil já při poslouchání těch zvuků z montáže .
Tady je gif ze 6 snímků sledování cubesatu STRaND-1 (velikost 3U) dne 2.11. Jednotlivé expozice 0,5s
Tady je gif ze 6 snímků sledování cubesatu STRaND-1 (velikost 3U) dne 2.11. Jednotlivé expozice 0,5s
GAIA - sonda v libračním bodě L2. Za normálních okolností celmi těžký objekt na focení. V současné době sonda ukončila vědecký program, se zbytky paliva jsou s ní prováděny technické testy a do konce března bude odstraněna z bodu L2 na heliocentrickou dráhu z dosahu gravitace Země. A právě při těch testecxh docházá k natočení, které je výhodné z hlediska osvětlení a odražení paprsků k Zemi. Toto období potrvá (zatím podle původního plánu) do 1.2. , následně do 7.2 bude postupně opět otáčena do původní polohy s jasností cca 21. mag.
Včerejší foto, se změřenou jasností 14,9 mag. Foceno přes oblačnost

https://www.astrofotky.cz/gallery.php?s ... 939780.gif
Včerejší foto, se změřenou jasností 14,9 mag. Foceno přes oblačnost

https://www.astrofotky.cz/gallery.php?s ... 939780.gif
Vizualista Dobson ES 12" f5, SW Maksutov Skymax 150/1800 f12, EQ5, rysova AZ-dvojmontáž
-----------------------------
Ten pohled nahoru se nikdy neomrzí!
-----------------------------
Ten pohled nahoru se nikdy neomrzí!
Sonda GAIA už podle plánu měla změnit svoji orientaci vůči Slunci, ale zatím se tak nestalo a její jasnost zůstává na cca 15. mag
Na stopě je vidět jak se zakřivuje, vzhledem k paralaxe,vzniklé rotací Země během expozičního času

Na stopě je vidět jak se zakřivuje, vzhledem k paralaxe,vzniklé rotací Země během expozičního času

- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Teda Milane, ještě že tě mám, já bych si na Gaiu a její konec mise pomalu ani nevzpomněl, zatímco ty si najdeš její polohu a ještě to krásně zdokumentuješ. Výborné i jako inspirace pro téma měření vzdáleností na astrokroužek 

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
GAIA dne 18/2
V současnosti je orientace osy odkloněna o 5° a jasnost klesla na cca 16,5 mag. Stopa dráhy za 3h11m představuje kombinaci pohybu Lagrangeova bodu L2,dráhu sondy "kolem" něho a paralaxu danou rotací Země

V současnosti je orientace osy odkloněna o 5° a jasnost klesla na cca 16,5 mag. Stopa dráhy za 3h11m představuje kombinaci pohybu Lagrangeova bodu L2,dráhu sondy "kolem" něho a paralaxu danou rotací Země

satelit INTEGRAL (2002-048A)
Vzhledem k tomu, že tato sonda z roku 2002 právě ukončila svoji průzkumnou činnost, jsem si ji na památku chtěl vyfotit.Už proto, že v roce 2009 to byla moje první vyfocená družice za stacionární drahou.Nepříjemné je, že létá na polární dráze, a pokud jsem ji chtěl vyfotit daleko, tak se promítá na sever pod Polárku a je tak osvětlena "ze zadu a od spoda", a nad městem a v oparu.

A tady je v roce 2009:
Vzhledem k tomu, že tato sonda z roku 2002 právě ukončila svoji průzkumnou činnost, jsem si ji na památku chtěl vyfotit.Už proto, že v roce 2009 to byla moje první vyfocená družice za stacionární drahou.Nepříjemné je, že létá na polární dráze, a pokud jsem ji chtěl vyfotit daleko, tak se promítá na sever pod Polárku a je tak osvětlena "ze zadu a od spoda", a nad městem a v oparu.

A tady je v roce 2009: