Jupiter
- DejvStorm
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jupiter
Tak včera večer situace opět stejná. Velké procento snímků v každém videu na vyhazov, ale zbylých cca. 10-25 % celkem fajn i s detaily. I podle páry stoupající z okolních komínů bylo pěkně vidět, jak se v průběhu večera mění slabé lokální proudění a jak se s tím mění i ten seeing. To rozdílné radiační ochlazování různých ploch tomu nesedí, možná ale bude seeing fajn tam, kde je spíš plošší a homogennější terén a nebo na kopcích, kde je kolem rovinka.
Jinak velice zajímavé je, jak se po tom NTB outbreaku mění severní okraj NEB, NTrZ a samotný NTB.
Jinak velice zajímavé je, jak se po tom NTB outbreaku mění severní okraj NEB, NTrZ a samotný NTB.
- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Tak i dnes podmínky co do seeingu klasicky to samé, co poslední asi týden. Rychle proměnlivé, občas je toho vidět dost, ale většinu času se to maže a klepe. Jen dnes tomu na pr.. dal nástup postupně přibývající a postupně houstnoucí vysoké oblačnosti. S tou se horšila nejen průzračnost, a tedy kontrast, ale i seeing šel rychle totálně do kopru.
Pár videí ale šlo nějak zmasakrovat a vymlátit z nich něco málo. Je to ale takové divně "chlupatě" neostré a tak nějak spíše na dokumentační hodnotu než pro pokochání se. Škoda, že ta GRSka už zapadala, mohlo to být trochu hezčí s ní na meridiánu, ale co už.
Pár videí ale šlo nějak zmasakrovat a vymlátit z nich něco málo. Je to ale takové divně "chlupatě" neostré a tak nějak spíše na dokumentační hodnotu než pro pokochání se. Škoda, že ta GRSka už zapadala, mohlo to být trochu hezčí s ní na meridiánu, ale co už.
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
Jupiterova sezóna pomalu končí a bohužel zatím všechny moje pokusy kazí lokální seeing.
.
.
Karel
- KpS
- Kontaktovat uživatele:
Další z mých pokusů boje s proměnlivým seeingem. Deset tříminutových videí,
- Přílohy
-
- 20250307_Jup.png (299.99 KiB) Zobrazeno 2946 x
Karel
- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Souhlas, že seeing ty dny s velmi suchým vzduchem a tedy i velkou amplitudou teplot nějak nepřál. Využil jsem zase možnost vše ovládat dálkově z tepla a udělal alespoň menší kuk na Jupitera a nic extra, bohužel.
Odkaz na video Jupitera zde
- KpS
- Kontaktovat uživatele:
@vaclavII: Video se povedlo. Čím to bylo snímané? Seeing nebyl špatný, fotka by mohla vyjít dobrá.
Jupiter u mne už lepší nebude. Dokud byla deklinace nižší, mohl jsem snímat i hodinu před jeho kulminací. Teď je jen v mém západním výhledu ve směru nad Stodůlky a Zličín a tam je seeing špatný vždy.
.
Jupiter u mne už lepší nebude. Dokud byla deklinace nižší, mohl jsem snímat i hodinu před jeho kulminací. Teď je jen v mém západním výhledu ve směru nad Stodůlky a Zličín a tam je seeing špatný vždy.
.
Karel
- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Sezóna Jupitera mi začínala v červnu na denní obloze a vypadá to, že konec bude opět focením na denní obloze, ale tentokrát během podvečerů.
Včera jsem i přes očekávání nic extra seeingu vytáhl i C8, protože další dny počasí moc extra nevypadá a dnes GRS vidět být nemá. K nalezení Jupíka na denní obloze jsem využil blízký Měsíc na který jsem kalibroval GoTo montáž. Seeing se postupně během podvečera měnil a nejlepší byl asi půl hodiny před západem Slunce. Se západem Slunce se situace začala rychle zhoršovat. Na vině může být velmi suchý vzduch, který vedl k velmi rychlému radiačnímu ochlazování povrchu a přilehlých vrstev vzduchu, což mohlo vyvolat vznik lokálních cirkulací, které mi tu mršily obraz. No i tak je tam ještě něco málo vidět
Krásně se nám zase zviditelnil severní mírný pás (NTB). Zajímavé jsou tvary tmavé oblačnosti kolem GRS, ale i zdánlivé rozdělení SEB světlým pruhem na dva tmavé pásy. Uvidíme, kolik se toho podaří ještě nasnímat než Jupiter definitivně zmizí v záři Slunce (a v mém případě navíc i za střechou domu) a jaká překvápka přinese pak i druhá polovina roku s novou pozorovací sezónou. Pokud se prokáže pravidelnost některých cyklů na Jupiteru, tak by právě asi letos mohl SEB kompletně vyblednout na nějakou přechodnou dobu
Včera jsem i přes očekávání nic extra seeingu vytáhl i C8, protože další dny počasí moc extra nevypadá a dnes GRS vidět být nemá. K nalezení Jupíka na denní obloze jsem využil blízký Měsíc na který jsem kalibroval GoTo montáž. Seeing se postupně během podvečera měnil a nejlepší byl asi půl hodiny před západem Slunce. Se západem Slunce se situace začala rychle zhoršovat. Na vině může být velmi suchý vzduch, který vedl k velmi rychlému radiačnímu ochlazování povrchu a přilehlých vrstev vzduchu, což mohlo vyvolat vznik lokálních cirkulací, které mi tu mršily obraz. No i tak je tam ještě něco málo vidět

Krásně se nám zase zviditelnil severní mírný pás (NTB). Zajímavé jsou tvary tmavé oblačnosti kolem GRS, ale i zdánlivé rozdělení SEB světlým pruhem na dva tmavé pásy. Uvidíme, kolik se toho podaří ještě nasnímat než Jupiter definitivně zmizí v záři Slunce (a v mém případě navíc i za střechou domu) a jaká překvápka přinese pak i druhá polovina roku s novou pozorovací sezónou. Pokud se prokáže pravidelnost některých cyklů na Jupiteru, tak by právě asi letos mohl SEB kompletně vyblednout na nějakou přechodnou dobu

- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Tak včera jsem opět zkusil štěstí, když se konečně sešla kombinace skoro jasné oblohy, relativně už teplého večera a ještě větrného profilu, který by nemusel být až tak seeingokazičský. No, seeing i tak zázrak tedy nebyl, ale něco tam porát ještě vidět bylo. S postupujícím večerem se bohužel seeing znatelně zhoršoval a pozorování mi nakonec ukončil po půl desáté SELČ "západ" Jupitera za střechu domu

Jupiter afokalne AR 102/600 mm iPhone 13
- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Tak po dnešním odpoledním pozorování Slunce jsem si řekl, že využiju nakalibrovanou GoTo montáž a zkusím najít Jupíka za dne a nafotit ho. Povedlo se, ale musím říct, že v tom studeném suchém vzduchu seeing celkem na prd. Už když jsme fotil Slunce malým refráčkem, tak bylo vidět, že to není ono. C8 jsem tedy nevytahoval a jednou zase využil malého SW Maka 127/1500. Než mi Jupiter, stále ještě za denního světla, zalezl za střechu domu, tak stihla vyjít i GRSka, takže spokojenost. Tak co, povedou se ještě další snímky s GRS než mi definitivně skončí stávající sezóna jupíka?

- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Zkusil jsem chvilku fotit Jupitera i dnes večer před západem Slunce a ač odpoledne seeing na Slunci vypadal značně lépe než posledně, tak večer už nic moc a s klesáním JUpitera nad střechu domu se to rychle horšilo. I tak je tam něco vidět, ale je to z jediného snímku, protože další už byly mizerné a nešlo derotovat a skládat.
Mj. i seeing na Měsíci byl příšerný, bohužel
Mj. i seeing na Měsíci byl příšerný, bohužel

- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Tak ještě jedna sekvence snímků byla použitelná a zkusil jsem to složit a pro obě použít ještě trochu jiný postup a je to trochu lepší. Uvidíme jestli dneska navečer bude počasí přát aby byla ještě GRS O:)
- DejvStorm
- Kontaktovat uživatele:
Tak asi končím s Jupiterem.
Už je to problém ho nalézt na denní obloze aby byl ještě dostatečně vysoko. Předešlé dny mi ještě pomáhal Měsíc, ale tenhle luxus skončí a už to tak snadné nebude.
Včerejší pokus ještě vyšel, ale kazila ho vysoká oblačnost a nic moc seeing. Po tom co odtáhla vysoká, tak Jupiter byl už hodně nízko a zalezl mi za střechu domu. Tak asi zase za pár měsíců no. Ač... možná se vyhecuju na nějaký denní dvojitý tranzit stínů zase... uvidíme
Už je to problém ho nalézt na denní obloze aby byl ještě dostatečně vysoko. Předešlé dny mi ještě pomáhal Měsíc, ale tenhle luxus skončí a už to tak snadné nebude.
Včerejší pokus ještě vyšel, ale kazila ho vysoká oblačnost a nic moc seeing. Po tom co odtáhla vysoká, tak Jupiter byl už hodně nízko a zalezl mi za střechu domu. Tak asi zase za pár měsíců no. Ač... možná se vyhecuju na nějaký denní dvojitý tranzit stínů zase... uvidíme