Re: Lidové hvězdárny - slouží nám?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbych »

Zdeňku, nejdříve se musíme podívat do nového třebíčského planetária, ať máš srovnání :D .
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Předpokládám, že i cenovka bude "masakr", tak snad to alespoň dlouho vydrží. (V Brně planetárium po cca deseti letech rekonstruují za asi 30 milionů. Kolik to stálo předtím si už ani nepamatuji, ale nebyl to tehdy úplný pakatel... A pak, že se máme špatně.)
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Já to vstupné odhaduji tak 250,- až 290,- na osobu. Podle mě na to budou jezdit zdaleka protože to bude jediné planetárium v Evropě tohoto druhu. Samozřejmě existují různé reklamní plochy s podobnou technologií, ale to bych nepočítal k takovým projektů m.

Navíc si tam dokážu představit divadelní vystoupení a podobné kulturní akce, tady se z toho stane multikulturní centrum, které skvěle nahradí planetárium Zeiss a obrovsky rozšíří možnosti. Dokážu si také představit nějaké historické pořady, kde se na chvíli ocitnete uvnitř pyramidy, na chvíli v hustém pralese a podobně, prostě skvělé využití.
Přílohy
Resizer_17459193425291.jpeg
Resizer_17459193425291.jpeg (310.63 KiB) Zobrazeno 3146 x
Stanislavxyz

Psione, myslel jsem kolik stálo to zařízení, vstupné je věc druhá, i když pochopitelně související. Pak ještě tak živostnost.

To, že z planetária je rázem "lepší kino" je jasné, jestli to je dobře nebo špatně, nechám na posouzení každého. Z hlediska návratnosti investice a využitelnosti prostoru je to jistě plus.
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbych »

Mluvilo se tuším o 50 mil.? Návratnost ze vstupného je nesmysl, stejně jako kdekoliv jinde. Jen filmy do planetárií stojí v řádech stovek tisíc.
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Souhlasím. Sportovní a kulturní zařízení ( hvězdárny nevyjímaje ) jsou ztrátová - některá těžce. Ze svého dávného zastupitelského období pamatuji, že místní Městské muzeum si ze vstupného či dalších aktivit vydělávalo cca 5% z nákladů na svůj provoz. A to nemluvě o hluboce zanedbaných investicích do budov a inventáře, které si potom vynutily masivní celkovou rekonstrukci. Nemyslím, že jinde to je významně lepší.
Stanislavxyz

Zbyšku, nemyslel jsem, že by se ze vstupného měly vrátit všechny vložené prostředky (tak naivní nejsem), ale jestli to bude cca 5%, jako u Homerem zmiňovaného městského muzea, tak nic moc. Pokud tu bilanci může zlepšit poněkud komerčnější využití, tedy prosím. Jinak 50 mil. není tak moc, čekal jsem o dost více.

No nic, je to zajímavé, ale já tam asi nepojedu. Tyto moderní "wow" vymoženosti mě neoslovují, pokrok (lidstva) bych rád viděl v úplně jiných oblastech než pořád větší a lepší televize...
mike
Věk: 51

Příspěvek od mike »

Stanislavxyz píše: 29. 04. 2025, 12:01 To, že z planetária je rázem "lepší kino" je jasné, jestli to je dobře nebo špatně, nechám na posouzení každého.
Moje zkušenost je, že i u klasického planetária u většiny programů jen malá část opravdu využívá planetárium jako takové - tedy pokud vůbec. U většiny se většinu času taky jen promítá film, výjimkou jsou nejspíš jen programy typu "Co je vidět na aktuální obloze". Takže si nejsem vůbec jistý, jestli se v tomhle ohledu něco změní.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Celá ta sranda bude stát 350 mil. Kč (podotknu, že pro Prahu to nejsou velké peníze), minimální životnost systému 15 let, pak mi vycházela jedna hodina při obsazeném planetáriu z 60% asi 150 Kč/člověk (280 míst), 50-80 kW el. energie je zanedbatelná položka. Samozřejmě rekonstrukce probíhá i v předsálí planetária. Plánuje se, že návštěvnost dosáhne 300 tis. lidí ročně, tedy že se zvýší o 50%, což vidím naprosto reálně. Podle mě je návratnost takového systému prokazatelná zvláště oproti původnímu systému, který vyžadoval značné peníze na údržbu a provoz. Teplo z kopule bude značné a bude se ukládat do hlubokých vrtů do země (tím chladit kopuli) a v zimě čerpat zpět na vytápění a pomáhat bude teplo z kopule.
dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

Pepa uvedl správnou cenu. Z toho cca 180 mil. je ta LED technologie (včetně počítačů, SW a náhradních dílů) a zbytek je rekonstrukce budovy, klimatizace, nové expozice v hale atd.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
kuceraz
Věk: 29

Příspěvek od kuceraz »

Zbych píše: 29. 04. 2025, 10:47 Zdeňku, nejdříve se musíme podívat do nového třebíčského planetária, ať máš srovnání :D .
Máš pravdu, tohle jsem pořád ještě nestihl...je to ostuda :)
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Stanislavxyz

Psion píše: 29. 04. 2025, 17:13 Celá ta sranda bude stát 350 mil. Kč (...)
Psione děkuji za upřesnění a doplňující informace.
Jacquess
Věk: 37

Příspěvek od Jacquess »

Ahoj,
jsem rád že se moje "projekce" líbila :)
- všechno co návštěvníci uvidí, ještě budeme hodně ladit, jak je LED vysoce kontrastní a obraz je neskutečným tak pro člověka, který to nikdy neviděl je i "malá rychlost velká, ale jak říkal Jakub R., blicí pytlíky budou připraveny.
- můžete se přečíst článek s Jakubem Rozehnalem - https://www.idnes.cz/finance/prace-a-po ... ikani_daja?
- Obraz z LEDky je opravdu perfektní a strašně rychle se na něj zvyká a nemá to v podstatě obdoby, aktuálně probíhá instalace nové verze ovládacího programu, takže obraz vesmíru bude ještě lepší, než na ukázce.
- kreslené panorama je skoro jak skutečné - jedná se o panorama použité pro Cosmoramu. To se celé oskenovalo, používalo se i v přechozím systému, ale až na LEDce je fakt realistický.
- Kromě kopule a systému se vlastně rekonstruoval celý sál a všechny ostatní prostory planetária včetně technických věcí jako klimatizace a nebo přívod elektřiny pro novou kopuli.

Určitě se na nás přijde podívat :)
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Vše už bylo řečeno, ale vracím se obrazem k tomu, co jsem ukazoval v pondělním vysílání. Můj dojem je jednoduchý - když se vrátíte z míst s dokonalou oblohou zpět do Jizerek, ani se vám nechce pozorovat, ale nakonec se s tím smíříte. A tady po návratu pod laserovou kopuli libereckého planetária to bylo stejné. Obraz je sice zašedlý a nekontrastní, ale co už, lepší než žádný :-) Důležitý je i obsah a ten my máme (pro veřejnost je to sice hlavně ta sezónka a filmy, ale máme i jeden živák a další živáky pro školy, takže snad pořád držíme laťku).

Těším se, až mi kluci umožní ukázat v Praze přednášku o USA, z testů mých fotek se ukázalo, že podání je reálné, jakobyste tam opět stáli. Problém jsou noční fotky, u kterých pro naše planetko musím tahat jas a v Praze ze stejné fotky zbyla jen hromada šumu, takže pro pražskou sféru nebude potřeba tahat a bude stačit to nechat v přirozeném podání. Už se nemohu dočkat až se přednáška povede domluvit.

https://www.youtube.com/live/lPXIvIB-YRg?t=77s

Planetum-kvetouci-poust-srovnani-realita-LED.jpg
Planetum-kvetouci-poust-srovnani-realita-LED.jpg (1.45 MiB) Zobrazeno 2259 x
Planetum-Bryce-brana.jpg
Planetum-Bryce-brana.jpg (939.97 KiB) Zobrazeno 2258 x
Planetum-Bryce.jpg
Planetum-Bryce.jpg (823.59 KiB) Zobrazeno 2258 x
Planetum-bizon.jpg
Planetum-bizon.jpg (1.03 MiB) Zobrazeno 2258 x
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

Včera proběhlo slavností otevření (formou divadelního představení využívajícího LED stěnu ve foyer a pak hlavně v kopuli), dnes a zítra je speciální otevírací program a pak už se jede standardně.
Do konce června je už ale vyprodáno…
.
IMG_6469.jpeg
IMG_6469.jpeg (542.24 KiB) Zobrazeno 59 x
IMG_6475.jpeg
IMG_6475.jpeg (579.21 KiB) Zobrazeno 59 x
IMG_6479.jpeg
IMG_6479.jpeg (333.24 KiB) Zobrazeno 59 x
IMG_6481.jpeg
IMG_6481.jpeg (335.82 KiB) Zobrazeno 59 x
IMG_6483.jpeg
IMG_6483.jpeg (414.42 KiB) Zobrazeno 59 x
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Odpovědět