Pokud nebudeš mít ramena držáku na středu, je celkově posunutá osa dalekohledu k jednomu kraji a vzniká to, co vzniká. Offset neznamená, že je pavouk mimo střed, ale jen sekundár je z něho vyosený
Kolimace newtonova dalekohledu
Re: Kolimace newtonova dalekohledu
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Chlapi, ja som uz totalne zmateny
Mne celkom dava zmysel to co napisal Martin...
Skusim to este raz podla nasledovneho postupu:
https://www.astro-baby.com/astrobaby/he ... reflector/
je tam obrazok ako by to malo vyzera v pripade f/4 sustavy, toho sa budem drzat:

... je tam vidiet, ze vertikalne ramena pavuka nepretinaju stred kruznice
Este je tu moznost si pozicat OCAL kolimator a tym to dat nejako doporiadku.

Mne celkom dava zmysel to co napisal Martin...
Ja to mam uz asi tak rozhasene po tolkom experimentovani, ze to asi vsetko rozoberem a nanovo poskladamMMys píše: ↑22. 02. 2025, 14:20 Tohle samozřejmě OK není. Podle mě máš sekundár moc vysoko, takže svazek z výtahu ho protíná mimo střed pavouka, a po kolimaci laserem máš hodně nakřivo primární zrcadlo. Což by opticky nevadilo, soustava je i tak zkolimovaná, pouze ne v pravém úhlu. Ale:
1) bude nesymetrická vinětace na zrcátku
2) bude to asi vinětovat o hranu tubusu
3) montáž bude mít kuželovou chybu, kterou sice vykompenzuje GO-TO systém, ale difrakční paprsky kolem hvězd s tubusem proložený na východ a západ na sebe nebudou pasovat (budou vzájemně pootočené)
4) obě vinětace způsobí hnusné difrakční jevy okolo obrazu hvězd (což je asi to co máš ve snímku)
...

je tam obrazok ako by to malo vyzera v pripade f/4 sustavy, toho sa budem drzat:

Este je tu moznost si pozicat OCAL kolimator a tym to dat nejako doporiadku.
TS-Optics ONTC 6" f/4
ZWO ASI533MM Pro, ASI290MM mini,
iOptron GEM28
ZWO ASI533MM Pro, ASI290MM mini,
iOptron GEM28
A nebo si najdi jiný návod a jiné obrázky, kde bude pavouk i střed se překrývat. Protože špatných návodů a obrázků je plný internet. Zrcátka se lepí na držák už s offsetem a tak při kolimaci se není potřeba na něj nějak zaměřovat. Osa držáku je na křížení pavouka a leží na optické ose-ne mimo.myXall píše: ↑24. 02. 2025, 10:39
lepší rada žádná než špatná
Ahoj, tohle mi leze ze zkolimovaného newtona f2.8
Dalekohled je opravdu zkolimovaný tak, že laser míří na terčík primáru a zpět se odráží do díry kolimátoru, při otočení kolimátoru se drží na místě. Nevím jak moc ta optická osa hraje z tou mechanickou, to teď neřeším. Přesto všechno mi v toho lezou takovéhle fotky.
Při otočení kamery o 90° se ta rozcapená část jen přestěhuje na kratší stranu čipu. Co je špatně, kolmost výtahu k tubusu při pohledu zepředu?
Dalekohled je opravdu zkolimovaný tak, že laser míří na terčík primáru a zpět se odráží do díry kolimátoru, při otočení kolimátoru se drží na místě. Nevím jak moc ta optická osa hraje z tou mechanickou, to teď neřeším. Přesto všechno mi v toho lezou takovéhle fotky.
Při otočení kamery o 90° se ta rozcapená část jen přestěhuje na kratší stranu čipu. Co je špatně, kolmost výtahu k tubusu při pohledu zepředu?
- Přílohy
-
- 2025-04-27_23-54-00_L_-14.80_180.jpg (2.79 MiB) Zobrazeno 157 x
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
nezkolimovaný kolimátor?
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Rozhodně ne, to jsem kontroloval taky, na delší vzdálenost cca 1.5m to neopisuje žádné kolečko. Mám i tu mastnou kolimační kamerku a i tak se nedostanu dál. Na kamerce vidím značku na primáru jak se kryje s čočkou té kamerky, ramena pavouka jsou na ose taky. Zkoušel jsem na na blbce vysunout výtah uplně ven zasunout laser a snažil "vaklat" výtahem z boku jestli tam neuvidím nějakou vůli. Nic tam není. To pole takhle blbé už od začátku co ten dalekohled mám a už mě to vážně nebaví. To přece není možné abych na tolik pokusů o kolimaci neuspěl a že jich bylo.
TS N305/1200 F4 Carbon, SharpStar 13028HNT, ASI1600MM-C, Canon 6D, Sigma ART 50mm f1.4, Sigma ART 24mm f1.4, Samyang 135mm f2.0, SW Star Adventurer, JTW Trident, ZWO AM5
- MMys
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Tohle už jde podle mě dohnat pouze náklonem kamery na korektoru na tilt adaptéru. U číňana vůbec není jisté, že je senzor rovně, a při f/2.8 je vidět všecko. Přeji pevné nervy.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM