Deep Sky v malých dalekohledech

Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie, supernovy,...
Odpovědět
David1

Re: Deep Sky v malých dalekohledech

Příspěvek od David1 »

28.4.2025 - u nás bola krásna jasná bezmesačná noc a aj napriek únave som sa premiestnil do záhrady ( výhoda malého ďalekohľadu, s veľkým by som sa asi neodhodlal a ostal by som pri telke :D ). Asi pred týždňom som pozoroval M3 a včera som sa k nej znovu vrátil. Je to z môjho pohľadu jedna z najkrajších guľových hviezdokôp. V 103mm refraktore zo záhrady blízko väčšieho mesta bolo vidieť veľké husté jemne zrnité jadro nedefinovateľného tvaru (určite nebolo kruhové), v ktorom sa občas mihlo niečo stelárne. V hale bolo rozlíšiteľných množstvo hviezd. Hviezdokopa je dosť veľká, vypĺňa v podstate priestor v trojuholníku medzi hviezdami 9mag zhruba z juhu a dvoma 10mag zhruba zo severu. Po M3 som sa presunul cca 5°východne k ďalšej guľovej hviezdokope NGC 5466 v Pastierovi. Predpokladal som, že objekt jasnosti 9mag a priemere 9´by som mohol celkom dobre vidieť, ale po guľovke ani stopa. Radšej som sa presvedčil, či sa pozerám na správne miesto, ale aj tak nič. Po asi pol hodine pozorovania som asi zbadal veľmi jemný náznak slabého zjasnenia, ale bolo to veľmi nepresvedčivé. NGC 5466 som uzavrel ako nespozorovanú. Posledným objektom večera bola galaxia NGC 5557 takisto v Pastierovi. Tu som práveže s úspechom moc nepočítal, ale opak bol pravdou. Galaxia sa nachádza asi 5´ juhovýchodne od hviezdy 10Mag takže sa dobre hľadá a udržuje v zornom poli. NGC 5557 je eliptická galaxia a bola jednoznačne viditeľná už pri strednom zväčšení. Najlepšia bola pri zv.132x, kde už bolo tušiť aj centrálnu koncentráciu a občas v jadre prebliklo niečo stelárne. Väčšie zväčšenia už boli skôr na škodu.
Pozoroval som s Vixen SD 103S.
Vixen SD 103S, TS Optics 72/432 SD APO, SW 150/750 achro, okulare TV Plossl + Delite, Fujiyama HD Ortho, Vixen SSW/SLV, Meade HD60, Barlow Takahashi 2x a TV 2x,3x
armichael
Věk: 54

Příspěvek od armichael »

Počas veľkonočného víkendu, konkrétne v sobotu 19.4.2025 som mal dilemu: vytiahnem Dobsona 300 a idem na galaxie, alebo na ne pozriem svojim malým binom. Bino vyhralo a bola to zábava. Žiadne pecky a detaily, všetko bolo malé a nejasné, ale užil som si to. Začal som Leo tripletom a na moje prekvapenie som naozaj videl všetky tri, potom aj tri galaxie v Levovi hneď vedľa (M95, 96 105). Všetko samozrejme malé nejasné machule. Aby som videl niečo poriadne tak som ďalej hľadal M81 a M82, pamätajúc si, že i v Telementore ich bolo pekne vidno. Nesklamali! Boli to najjasnešie galaxie toho večera. Len mi dali trochu zabrať, pretože mi došla baterka v tablete a bol som lenivý isť pre papierovú mapu. Ale po chvíli som ich našiel.

Výzvou bola Makarianov retiazka. Pamätám ako na mňa nečakane zažiarila kedysi vo veľkom dobsone. Vtedy som ešte netušil, čo všetko sa dá takým "veľkým" ďalekohľadom vidieť. Samozrejme som v nič tak ohromné nedúfal, ale taktiež mi nenapadlo, že to bude ťažšie než som si pôvodne myslel. Tak jednak v tej oblasti je spústa galaxií a potom okrem dvoch messierových galaxií sú v retiazke ďalšie NGC a teda menej jasné. To už som si šiel pre Deep Sky Reiseatlas. Bez neho by som mal problém zorientovať sa a identifikovať kam pozerám. Takže: videl som úplne v pohode a jasne M84, M86, Podarilo sa mi po sústredení pozorovať NGC 4438 a 4435. A tie ma prekvapili lebo jedna má 9.9 a druhá 10.8m. Tie ďalšie dve (NGC 4461, 4458) sú slabšie než 11m, takže nič, ale posledné dve (NGC 4473 a 4477) boli veľmi neisté a pritom ešte 10.2 a 10.4m. Tie ma však privádzajú na myšleinku či ma môj mozog nepodvádzal: videl som teda skutočne NGC4458 (10.8m) alebo som si to len namýšľal?? Budem toto pozorovanie musieť zopakovať v lepších podmienkach (napr na MHV ak to pôjde) a zrejme si aj pomôžem väčším ďalekohľadom.

V okolí som identifikoval pár ďalších galaxií z Messierovho katalógu. No a cestou k Makarianovej retiazke na mňa vyskočila (chce sa mi napísať, že ma oslepila) guľová hviezdokopa. Chvíľu mi trvalo, kým som mi došlo, že pozerám do súhvezdia Pastiera a guľovka je M3. Bola fakt skvelá. O rozložení na hvezdy sa hovoriť nedá, ale i tak paráda.

Info o technike: bino APM SD 70mm, dvojice okulárov APM FF 24mm, TS ED 12mm a TS ED 8mm
No, musím povedať, že ma toto bino začalo veľmi baviť!

Dodatok: pozorovanie so sa pokúsil zopakovať o týždeň, ale kombinácia únavy, vlhkosti vo vzduchu a svietiacej oblohy mi ani Dobsonom neumožnila vidieť oveľa viac. Len tá M3 bola naozaj krajšia. A v malom bine to nestálo za reč.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
MiniMistr
Věk: 56

Příspěvek od MiniMistr »

Leo triplet malým binem?
Klobouk dolů, pamatuju si, jak je ta nejslabší galaxie vidět ve 200-ce.
Je vidět dost špatně...
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra TS 125/975 ED APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
trpělivost....
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

70mm bino neni zas tak male... Ta treti galaxie z tripletu jde za dobrych podminek z Rican vykoukat i v 63mm Telementoru. Kadzopadne diky za report a pekne pocteni. Ja jsem asi pred mesicem zkousel Messierovy galaxie v kupe galaxii v Panne a hodne me zklamalo, ze jsem v 8x40 videl prakticky jen M87. Tenhle vikend jsem aspon vyducharil ve stejnem triedru M104.

Jinak jsem si o vikendu taky zapozoroval, tentokrat pres 100mm refrak, coz uz mozna neni tak maly dalekohled - i kdyz pro vykoukani detailu v galaxiich za maly povazovat jde. Stravil jsem dost casu vykoukavanim detailu v M51. Kupodivu se kusy spiralnich ramen vysilhat daly. Hruby nacrt primo od okularu dopadl takhle:

Obrázek
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

David1 píše: 29. 04. 2025, 09:37 28.4.2025 - u nás bola krásna jasná bezmesačná noc a aj napriek únave som sa premiestnil do záhrady ( výhoda malého ďalekohľadu, s veľkým by som sa asi neodhodlal a ostal by som pri telke :D ). Asi pred týždňom som pozoroval M3 a včera som sa k nej znovu vrátil. Je to z môjho pohľadu jedna z najkrajších guľových hviezdokôp. V 103mm refraktore zo záhrady blízko väčšieho mesta bolo vidieť veľké husté jemne zrnité jadro nedefinovateľného tvaru (určite nebolo kruhové), v ktorom sa občas mihlo niečo stelárne. V hale bolo rozlíšiteľných množstvo hviezd. Hviezdokopa je dosť veľká, vypĺňa v podstate priestor v trojuholníku medzi hviezdami 9mag zhruba z juhu a dvoma 10mag zhruba zo severu. Po M3 som sa presunul cca 5°východne k ďalšej guľovej hviezdokope NGC 5466 v Pastierovi. Predpokladal som, že objekt jasnosti 9mag a priemere 9´by som mohol celkom dobre vidieť, ale po guľovke ani stopa. Radšej som sa presvedčil, či sa pozerám na správne miesto, ale aj tak nič. Po asi pol hodine pozorovania som asi zbadal veľmi jemný náznak slabého zjasnenia, ale bolo to veľmi nepresvedčivé. NGC 5466 som uzavrel ako nespozorovanú. Posledným objektom večera bola galaxia NGC 5557 takisto v Pastierovi. Tu som práveže s úspechom moc nepočítal, ale opak bol pravdou. Galaxia sa nachádza asi 5´ juhovýchodne od hviezdy 10Mag takže sa dobre hľadá a udržuje v zornom poli. NGC 5557 je eliptická galaxia a bola jednoznačne viditeľná už pri strednom zväčšení. Najlepšia bola pri zv.132x, kde už bolo tušiť aj centrálnu koncentráciu a občas v jadre prebliklo niečo stelárne. Väčšie zväčšenia už boli skôr na škodu.
Pozoroval som s Vixen SD 103S.
Pekny report. NGC5557 jsem kdysi v 100mm refraku taky pozorovat. Dalsi zajimava galaxie v Pastyrovi je NGC5707. Je u ni udavana visualni jasnost 12.7, ale to musi byt nejaka chyba, protoze jsem ji vykoukal z Rican prave v 100mm refraku. Navic ji objevil Swift v 4.5 palcovem refraktoru.

K hvezdokupam, NGC5466 je zajimava tim, ze se z ni tahne asi 45 stupnu dlouhy retizek hvezd z toho, jak ji trha jadro nasi galaxie pri blizkych pruletech (pise o tom O'Meara v knize The Secret Deep). Mam pozitivni pozorovani v 100mm, a v 80mm dve nejista pozorovani. O vikendu jsem se venoval M53 (nejake detaily se podarilo vykoukat, viz. kresba https://www.fzu.cz/~kupco/astro/2025/20 ... 250426.png) a blizke NGC5053. NGC5053 je narocna a mam zatim jen nekolik pozorovani na hrane. Mel jsem opet stesti a podminky nebyly tak spatne a videl jsem ji v 100mm i z Rican.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Odpovědět