Pozoroval som s Vixen SD 103S.
Pekny report. NGC5557 jsem kdysi v 100mm refraku taky pozorovat. Dalsi zajimava galaxie v Pastyrovi je NGC5707. Je u ni udavana visualni jasnost 12.7, ale to musi byt nejaka chyba, protoze jsem ji vykoukal z Rican prave v 100mm refraku. Navic ji objevil Swift v 4.5 palcovem refraktoru.David1 píše: ↑29. 04. 2025, 09:37 28.4.2025 - u nás bola krásna jasná bezmesačná noc a aj napriek únave som sa premiestnil do záhrady ( výhoda malého ďalekohľadu, s veľkým by som sa asi neodhodlal a ostal by som pri telke :D ). Asi pred týždňom som pozoroval M3 a včera som sa k nej znovu vrátil. Je to z môjho pohľadu jedna z najkrajších guľových hviezdokôp. V 103mm refraktore zo záhrady blízko väčšieho mesta bolo vidieť veľké husté jemne zrnité jadro nedefinovateľného tvaru (určite nebolo kruhové), v ktorom sa občas mihlo niečo stelárne. V hale bolo rozlíšiteľných množstvo hviezd. Hviezdokopa je dosť veľká, vypĺňa v podstate priestor v trojuholníku medzi hviezdami 9mag zhruba z juhu a dvoma 10mag zhruba zo severu. Po M3 som sa presunul cca 5°východne k ďalšej guľovej hviezdokope NGC 5466 v Pastierovi. Predpokladal som, že objekt jasnosti 9mag a priemere 9´by som mohol celkom dobre vidieť, ale po guľovke ani stopa. Radšej som sa presvedčil, či sa pozerám na správne miesto, ale aj tak nič. Po asi pol hodine pozorovania som asi zbadal veľmi jemný náznak slabého zjasnenia, ale bolo to veľmi nepresvedčivé. NGC 5466 som uzavrel ako nespozorovanú. Posledným objektom večera bola galaxia NGC 5557 takisto v Pastierovi. Tu som práveže s úspechom moc nepočítal, ale opak bol pravdou. Galaxia sa nachádza asi 5´ juhovýchodne od hviezdy 10Mag takže sa dobre hľadá a udržuje v zornom poli. NGC 5557 je eliptická galaxia a bola jednoznačne viditeľná už pri strednom zväčšení. Najlepšia bola pri zv.132x, kde už bolo tušiť aj centrálnu koncentráciu a občas v jadre prebliklo niečo stelárne. Väčšie zväčšenia už boli skôr na škodu.
Pozoroval som s Vixen SD 103S.