Prosím o radu...................
POMOC s nastavením dalekohledu SW 150/750
Zdravím! Našel by se tu někdo ochotný mně pomoct s nastavením dalekohledu. Koupil jsem ho z druhé ruky a nevím kde dělám chybu, když nejsem schopný zaostřit na Jupiter, nebo i nějakou hvězdu
. Jsem z Prahy 6, Vokovic. Děkuji!

- Stanislavxyz
Re: POMOC s nastavením dalekohledu SW 150/750
Jaké jste použil zvětšení? Díval jste se určitě na Jupiter? Jak vysoko byl nad obzorem? Jak moc byl obraz neostrý- nebyly zřetelné ani dva hlavní pásy, nebo třeba měsíčky? Jak dlouho se dalekohled temperoval? Lze zaostřit něco jiného, např. vzdálený dům (ve dne)?
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
To je hodně otázek
ano díval jsem se na Jupiter (mám to v aplikaci). Teleskop jsem sestavil ještě za světla a to ve stínu. Hledáček je dodaný s dalekohledem 28 mm. Zvětšení ani nevím... otáčel jsem nadoraz tam a zpět
. A následně jsem zaostřoval v celém rozsahu. Bohužel jsem ale vůbec nic neviděl
.

Jaké tam máte ve výtahu redukce/tubusky? SW dodává dva, jeden 2" a jeden redukční na 1.25". Aby šlo zaostřit, tak musí být vždy použit jeden dle upínacího průměru okuláru.
Celestron NexStar Evolution 8, Celestron C6 SCT, Sky-Watcher HelioStar 76Hα, DayStar Solar Scout SS60-ds, Sky-Watcher AZ-GTiX, ZWO Seestar S50 a nějaké to další harampádí.
- Stanislavxyz
Nejdříve trocha terminologie: Okulár - to co se vkládá do okulárové šachty na dalekohledu. Hledáček - je "malý dalekohled" na těle tubusu a velmi pravděpodobně nemá výměnné okuláry, slouží pro zacílení dalekohledu na požadovaný objekt.
Otázek je více, ale je třeba na ně odpovědět, abychom zjistili, kde je zakopaný pes.
Okulár 28 mm je OK, zvětšení (cca 27 x) rozhodně není přehnané, takže zde problém nebude. Nevím, jak si vyložit větu: "Bohužel jsem ale vůbec nic neviděl
." - v okuláru byla tma? Nebo neostrý jasný objekt? Pokud tma, pak dalekohled nemířil na Jupiter. Je třeba sesouosit hledáček s dalekohledem, nebo se na hledáček vykašlat a namířit na objekt pohledem podle tubusu. Při tak malém zvětšení to lze provést. Zkuste přes den namířit na nějaký vzdálenější (pozemní) cíl, zaostřit a pak stavěcími šrouby nastavit hledáček, aby mířil tamtéž. A večer druhý pokus.
Otázek je více, ale je třeba na ně odpovědět, abychom zjistili, kde je zakopaný pes.
Okulár 28 mm je OK, zvětšení (cca 27 x) rozhodně není přehnané, takže zde problém nebude. Nevím, jak si vyložit větu: "Bohužel jsem ale vůbec nic neviděl

Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
A hlavně nezkoušet přes den pozorovat Slunce
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Jasně, použil jsem nepřesný termín... měl jsem n a mysli okulár
, hledáčkem jsem si zaměřil planetu Jupiter. Těch redukcí mám opravdu víc, ale před okulár jsem žádný nedával 

Ano, děkuji za upozornění! Slunce pouze s vhodným filtrem 

V okuláru jsem i přes opakované nastavení zrcadla viděl jen nejspíš oblohu, ale nijak ostrou asi... občas po přednadstavení zrcadla se objevoval stín z vnitřního vybavení tubusu (zkřížený kruh) jinak nic. Zkusím, jak radíte zaostřit na vzdálený objekt ve městě. Potom se ozvu! Děkuji!Stanislavxyz píše: ↑29. 04. 2025, 11:56 Nejdříve trocha terminologie: Okulár - to co se vkládá do okulárové šachty na dalekohledu. Hledáček - je "malý dalekohled" na těle tubusu a velmi pravděpodobně nemá výměnné okuláry, slouží pro zacílení dalekohledu na požadovaný objekt.
Okulár 28 mm je OK, zvětšení (cca 27 x) rozhodně není přehnané, takže zde problém nebude. Nevím, jak si vyložit větu: "Bohužel jsem ale vůbec nic neviděl." - v okuláru byla tma? Nebo neostrý jasný objekt? Pokud tma, pak dalekohled nemířil na Jupiter. Je třeba sesouosit hledáček s dalekohledem, nebo se na hledáček vykašlat a namířit na objekt pohledem podle tubusu. Při tak malém zvětšení to lze provést. Zkuste přes den namířit na nějaký vzdálenější (pozemní) cíl, zaostřit a pak stavěcími šrouby nastavit hledáček, aby mířil tamtéž. A večer druhý pokus.
Můžeš, prosím tě, nastínit, co a hlavě proč jsi dělal se zrcadlem? To, že může být z výroby dalekohled ne úpně precisně seřízen, nebo že se vlivem dopravy něco trochu jinak usadí, je samozřejmě možné. Ale ne asi tak, aby to bylo naprosto nepoužitelné nebo tak, aby to laik objevil nebo odstranil . Z tvého sdělení vychází, že to "nejde". A ty víš, co a proč jsi s tím dělal ?. Protože bez toho se bude teď těžko na dálku radit.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ano, k sestavě jsem dostal laserový kolimátor. A protože jsem tubus přepravoval na velkou vzdálenost, pro jistotu jsem zrcadlo seřizoval.MilAN píše: ↑29. 04. 2025, 14:22 Můžeš, prosím tě, nastínit, co a hlavě proč jsi dělal se zrcadlem? To, že může být z výroby dalekohled ne úpně precisně seřízen, nebo že se vlivem dopravy něco trochu jinak usadí, je samozřejmě možné. Ale ne asi tak, aby to bylo naprosto nepoužitelné nebo tak, aby to laik objevil nebo odstranil . Z tvého sdělení vychází, že to "nejde". A ty víš, co a proč jsi s tím dělal ?. Protože bez toho se bude teď těžko na dálku radit.
Přátelé díky moc za vaše rady a porady. Vše je nejspíš vyřešeno... mezi tubus a okulár jsem dal redukci a hele objekt v dáli byl nakonec zaostřen! Ještě jednou díky všem!