Tak jsem včera testoval. Měl jsem teď boj s SS, protože mi pořád lezly na pozadí barevný červeno zelený fleky. Už jsem si nevěděl rady, protože jsem vyzkoušel změnu místa, vypnout vyhřívání... A nakonec jsem na to přišel. Pokud jedu v EQ na jedno pole, tak jsou tam barevné fleky. Pokud jedu na EQ na mozaiku, stačí dát 1,1 zvětšení, tak je po problému. U AZ nic nestává, pokud dám jedno pole, tak se stejně stáčí, takže se obraz na snímači posunuje. Zeptám se, dělá někomu EQ v jednom poli barevný bordel na pozadí? Stačí tak přes hodinu dat. Pro ukázku, co přímo vypadlo z SS bez úprav za 1,2 hod dat (a bylo by to horší za delší čas) a mozaice 1,1x za 2,2 hodiny.
LiH http://www.mychparfotek.cz
SCT 11", LUNT LS60T B1200, TS 80/560, NEQ-6 SS, SA mini, ZWO ASI183 MM & 462MC, SeeStar S50, Canon EOS R5, Canon EOS 5DIV, Canon EOS 6DmI, a pár objektivů
tomddd píše: ↑09. 04. 2025, 10:24
A ještě technický dotaz. Nemám v úmyslu brát notebook, jen mobil. Takže plán je stahovat fity do mobilu(Android). Ten má 1TB vnitřní uložiště, takže s tím bych měl vystačit. Jen to musím asi dělat ve Station mode, připojený do stejné Wifi mobilem i S50kou. To jsem zkoušel, to funguje ok. Při přímém připojení k S50 to asi nepůjde. (Ještě jsem to nezkusil). Nebo znáte nějaký jiný způsob jak stáhnout data z S50 pouze za použití mobilu?
Předem děkuji za rady.
I při přímém připojení lze data stahovat, jde se tam dostat přes album, v Seestaru se dá nastavit, aby se to ukládali všechny nafocený fitsy do uložiště - tomu bych se v případě cesty asi vyhnul - stačit budou stackovaný fitsy, do telefonu bych je stahoval pro případ zálohy.
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)
Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
K tomu stackingu. Je nějaký rozdíl mezi výslednými poskládanými fity? Seestar skládá jednou rovnou při focení, pokud ukládám všechny fit soubory mohu použít Deep Sky Stack přímo v apce na mobilu, nebo to mohu udělat v PC v DeepSkyStack Live nebo Siril.
Jsou výsledky totožné nebo se v kvalitě liší? Jediné co vím z praxe, že ten co dělá SS přímo při focení někdy obsahuje stopu satelitu a pokud nemám fity, tak s tím už nic neudělám.
Tak jestli tomu stackingu spravne rozumim,tak je to uzitecny pouze pro to kdyz mam na snimku treba caru od jasné druzice,pak máš moznost ten snimek rucne vyradit,coz by tedy mel udelat software sám.Pro nejakou úpravu snimku to nema smysl protoze z toho stejne vyleze po stacku format jpeg. Chápu to dobře?
z mého pohledu, pokus skládáš jednotlivé *.fit, tak to máš plně pod kontrolou. družice jsou jasné, ty vyházíš, ale občas přejde i nějaká vysoká oblačnost takže ty posílám taky do koše. občas je tam pár snímků kde je to malinkato pohybově máznuté, Za mě trocha strojového času navíc je plusem.
LiH http://www.mychparfotek.cz
SCT 11", LUNT LS60T B1200, TS 80/560, NEQ-6 SS, SA mini, ZWO ASI183 MM & 462MC, SeeStar S50, Canon EOS R5, Canon EOS 5DIV, Canon EOS 6DmI, a pár objektivů
Je to trochu jinak:
- vždy se uloží výsledný nastackovaný snímek z celého focení - jak do fits tak to jpg - fits zůstává v uložišti dalekohledu
- dalekohled vše stackuje sám a vyhazuje nehodné snímky - výsledek je vždy ve fitsu
- lze uložit každý jednotlivý snímek automaticky (volitelně) - byla to doplněná - výhoda pro extrémní případy - kometa nízko nad obzorem, kdy to algoritmy nejsou schopné poskládat.
-> na úpravy používám pouze ten složený fits, v úpravách jsem začátečník a siril mi vždycky dílčí expozice složí hůře nebo stejně než seestar
-> skládání dlouhých serií se stáčením pole nebo mozaiky je taky v seestaru lepší než v sirilu...
-> složený fits raději proháním sirilem a dalšími úpravami, protože se úpravy chci naučit
-> automatika seestaru skládá dobře, limity má v případě nejaký gradientů ,nebo slabá oblačnosti, ale jinak není třeba fotky výrazně upravovat, vše lze vyřešit přímo v aplikaci na fitsu.
-> výjimka je samozřejmě skládání pozorování z více nocí
Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
tomddd píše: ↑22. 04. 2025, 14:37
Jsou výsledky totožné nebo se v kvalitě liší? Jediné co vím z praxe, že ten co dělá SS přímo při focení někdy obsahuje stopu satelitu a pokud nemám fity, tak s tím už nic neudělám.
Moje zkušenost je, že vždy je lepší výsledek při skládání Fits v Siril nebo PixInsight. To se týká všech chytrých dalekohledů, které jsem testoval.
Asi hloupa otazka,jak dostanu ty snimky ze Seestaru s Androidem do Siril ve Windows 11? Stahl jsem si tedy Siril vcetne doplnku Seestar preproccesing, postupoval jsem dle tuttorialu a neseje .Na Siril se mi v tech skriptech moznost pro Seestar neobjevuje.Kde delam chybu? Navic notas s Windows moc neznam protoze si vsechno vcetene velkeho dalekohledu obslouzim z tabletu s Androidem.
Diky Petr
Přílohy
Resizer_17456673720841.jpg (1.13 MiB) Zobrazeno 1881 x
Data musí být na počítači - připoj Seestar k počítači pomocí USB kabelu, zapni ho, Ukáže se ti jako nový disk, data nakopíruj do vytvořených složek, a pak data můžeš používat na zpracování.
Pokud jedeš v Sirilu pomocí hotových skriptů, musí být data v předem určené složce. Pokud budeš řešit úpravy ručně, z Sirilu si otevřeš potřebnou složku a fotky zpracuješ.
Petrk1 píše: ↑26. 04. 2025, 13:40
Asi hloupa otazka,jak dostanu ty snimky ze Seestaru s Androidem do Siril ve Windows 11? Stahl jsem si tedy Siril vcetne doplnku Seestar preproccesing, postupoval jsem dle tuttorialu a neseje .Na Siril se mi v tech skriptech moznost pro Seestar neobjevuje.Kde delam chybu? Navic notas s Windows moc neznam protoze si vsechno vcetene velkeho dalekohledu obslouzim z tabletu s Androidem.
Diky Petr
Najprv si musíš v Siril zadať cestu k stiahnutému skriptu: vpravo hore máš tri vodorovné čiarky, tam daj "preferences", v okne, ktoré sa ti otvorí otvor záložku "scripts" a zadaj cestu do priečinka, kde máš stiahnutý skript uložený. Obnov to tou zatočenou šípkou. Následne v priečinok kde máš uložené fits súbory zo Seestaru premenuj na LIGHTS. Potom v Siril nastav domovský priečinok, v ktorom máš vytvorený priečinok LIGHTS s fits súbormi cez modrú ikonu domčeka vľavo hore. A nakoniec cez ponuku Scripts, kde už sa ti zobrazí aj stiahnutý skript pre Seestar spusti skript.
Hádam som to napísal tak, aby to malo hlavu a pätu
V cem je na tom porovnani chyba ,proc tam nedostanu ty barvy oba snimky porizeny S50 u toho mého doba asi 5 hodin u toho,jen o kousek lepsiho autor uvadí 42 hodin ,vyhazeny byly stacky vadne , lehke zpracovani v Lihtroom.Je to tou dobou snímání ??
Petr
Přílohy
Screenshot_20250429_113108_Photos.jpg (757.82 KiB) Zobrazeno 1262 x
Samozřejmě ten čas dělá hodně a dají se tím dosáhnout výrazně lepší detaily. Barvy je samozřejmě otázka práce s křivkami a musí se opatrně, aby se nesaturovaly hvězdy a objekt, a samozřejmě musí proběhnout barevná korekce, nějakou kalibrací barev.
Tiež sa niekedy divím, aké farby galaxií z toho dostanú. Ale postproces je asi minimálne polovica práce pre taký výsledok a druhá polovica je čas. Niekoľko mojich galaxií z nedávnej doby, spracovanie čisto len v Sirile, v ktorom sa pomaly učím. Všetko sú to hodinové integrácie, tak len pre ukážku.
M51 21.3.2025.jpg (1.43 MiB) Zobrazeno 1262 x
M100 26.4.2025.jpg (1.57 MiB) Zobrazeno 1262 x
M81, M82 3.4.2025.jpg (1.78 MiB) Zobrazeno 1262 x
Leo Triplet 2.4.2025 v2.jpg (1.77 MiB) Zobrazeno 1262 x
Petrk1 píše: ↑29. 04. 2025, 11:36
V cem je na tom porovnani chyba ,proc tam nedostanu ty barvy oba snimky porizeny S50 u toho mého doba asi 5 hodin u toho,jen o kousek lepsiho autor uvadí 42 hodin ,vyhazeny byly stacky vadne , lehke zpracovani v Lihtroom.Je to tou dobou snímání ??
Petr
Jasně, je to o:
- množství dat - máš jich několikrát méně
- taky to bude o kvalitě oblohy
- a taktéž o zpracování fotky
V tom je Seestar dobrý - máš stejná zařízení , ale liši se množství dat, obloha a zpracování, dá se porovnávat a da se přiučit...