Je tohle okulár dalekohledu, nebo něco jiného?

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
bflmpsvz

Je tohle okulár dalekohledu, nebo něco jiného?

Příspěvek od bflmpsvz »

Zdravím,
máme po dědovi velmi kvalitní lupu neznámého původu. Jako lupa to má perfektní ostrost v celém zorném poli a minimální barevnou vadu. Nemůžu sehnat srovnatelnou, ale možná bych neměl shánět lupu, ale nějaký okulár. Poradí mi někdo, co to je a kde sehnat ekvivalent? Zvětšení mi vychází 12x, jestli to dobře měřím (manuálně zaostřený foťák na 25cm vzdálenou šupleru, pak se stejně zaostřeným foťákem snímek přes lupu).
lupa_kota_21.5mm.jpg
lupa_kota_21.5mm.jpg (59.26 KiB) Zobrazeno 4806 x
lupa_rozborka_1.jpg
lupa_rozborka_1.jpg (355.34 KiB) Zobrazeno 4806 x
lupa_rozborka_2.jpg
lupa_rozborka_2.jpg (585.5 KiB) Zobrazeno 4806 x
zvetseni_lupy.jpg
zvetseni_lupy.jpg (133.22 KiB) Zobrazeno 4806 x
Fotomontáž
palkog
Věk: 32
Kontaktovat uživatele:

Re: Je tohle okulár dalekohledu, nebo něco jiného?

Příspěvek od palkog »

Vyzera to na okular nejakeho dalekohladu. Nieco podobne (ak nie rovnake) ma monokular Meopta Sport 20x50. Vonkajsi zavit potom sluzi na vysuvanie okularu a zaostrenie.
Web, Astrofotky
  • SW 200/1000, SW ED 72/420, Coronado PST
  • EQ-5Pro, StarAdventurer
  • Canon 600D, 6D, ASI224MC, Neptune-C II
  • 18-55mm, 28-80mm, Tamron 70-300mm, Zeiss Pancolar 50mm, Zeiss Sonnar 180mm, Takumar 135mm; Samyang 8mm fisheye, 14mm, 20mm, 500mm
Jacquess
Věk: 37

Příspěvek od Jacquess »

Mě to tvarem a i velkým hrubým závitem připomíná objektiv promitacky nebo diaprojektoru.
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
kamaka

Příspěvek od kamaka »

Zdravím.
Přikládám obrázek na němž je něco podobného.
Okulár k rektifikačnímu dalekohledu.jpg
Okulár k rektifikačnímu dalekohledu.jpg (1.07 MiB) Zobrazeno 2766 x
Je na něm okulár, který byl součástí tzv. "Rektifikačního zařízení" jenž sloužilo ke zpřesnění a synchronizaci zaměřovače 70mm kanónu a s ním zpřaženého kulometu na bojovém vozidle pěchoty (BVP). Tedy k vojenskému účelu. Je to něco jako seřízení hledáčku s hlavním dalekohledem.
Bohužel, jak je z obrázku patrné, v okuláru chybí některé prvky. K těm dvěma spojným čočkám patřily i rozptylky, aby to tvořilo klasický dublet. Také chybí očnice, která se šroubovala z levé strany. Takže tak.
zdenek
Věk: 55

Příspěvek od zdenek »

Pokud si mohu tipnout (musel bych si prohlédnout jednotlivé čočky):

První, s uspořádáním čoček ve třech skupinách (dublet - dublet - singlet) s celkem pěti optickými členy, odpovídá okuláru typu Erfle I. Tento design využívá dvě dubletové skupiny a jednu singletovou čočku k dosažení širokého zorného pole a korekce optických vad. První dublet koriguje chromatickou aberaci, druhý dublet řeší sférické vady a singlet zajišťuje dodatečnou korekci zkreslení (proto funguje skvěle i jako lupa :D).

Na nižším obrázku je pravděpodobně Huygensův okulár. Jednoduchý okulár dříve používaný pro jednoduchá zařízení s malým zorným polem.
kamaka

Příspěvek od kamaka »

zdenek píše: 24. 04. 2025, 18:44 Pokud si mohu tipnout (musel bych si prohlédnout jednotlivé čočky):

První, s uspořádáním čoček ve třech skupinách (dublet - dublet - singlet) s celkem pěti optickými členy, odpovídá okuláru typu Erfle I. Tento design využívá dvě dubletové skupiny a jednu singletovou čočku k dosažení širokého zorného pole a korekce optických vad. První dublet koriguje chromatickou aberaci, druhý dublet řeší sférické vady a singlet zajišťuje dodatečnou korekci zkreslení (proto funguje skvěle i jako lupa :D).

Na nižším obrázku je pravděpodobně Huygensův okulár. Jednoduchý okulár dříve používaný pro jednoduchá zařízení s malým zorným polem.
Tady bych chtěl ohledně toho nižšího obrázku oponovat. Jasně jsem k němu uvedl, že tam chybí dvě rozptylky, což ve výsledku tvořilo dva klasické doublety. Tedy doublet - doublet. V tom případě by se nejednalo o Huygensův okulár ale o symetrický okulár se širším zorným polem.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

A z čeho je patrné, že tam chybí 2 rozptylky ? Žádný mezikroužek tam není
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
kamaka

Příspěvek od kamaka »

MilAN píše: 25. 04. 2025, 10:14 A z čeho je patrné, že tam chybí 2 rozptylky ? Žádný mezikroužek tam není
Ty rozptylky byly každá z jedné strany a těsně přiléhaly (netmeleny) k těm jednotlivým spojkám a tvořilo to tak dva klasické dublety. Ten mezikroužek, co je na obrázku byl mezi něma. Vím to, protože, když jsem byl na vojně, tak jsme to používali jako okulár pro nástroj k rektifikaci zaměřovače toho kanónu, jak jsem to popsal v mém příspěvku, a měli jsme ho rozebraný. Přitom bohužel došlo ke ztrátě (už si nepamatuju jak..) těch rozptylek. Takže tak. ;)
kamaka

Příspěvek od kamaka »

Nakonec si mi podařilo dohledat schéma a průřez toho nástroje.
Přesný název zní: "Úsťový rektifikační dalekohled", a přikládám obrázek. :)
Schéma úsťového rektifikačního dalekohledu.jpg
Schéma úsťového rektifikačního dalekohledu.jpg (163.27 KiB) Zobrazeno 1196 x
zdenek
Věk: 55

Příspěvek od zdenek »

Aaa, jasně. Přehlédl jsem dovětek pod obrázkem a posuzoval to co vidím.

Opravdu to může být symetrický okulár, mám ale určité pochybnosti. U symetrického okuláru je standardní konstrukcí použití dvou tmelených dubletů se stejnou ohniskovou vzdáleností, které jsou umístěny symetricky vůči středové rovině okuláru. Právě tmelené dublety umožňují účinně korigovat chromatickou vadu a další optické vady, což je hlavní výhoda tohoto typu okuláru oproti jednodušším konstrukcím.

Oproti tomu jiná velmi podobná konstrukce - Plössl byl dokonce navržen původně jako netmelený. Původně byl asymetrický, od cca poloviny minulého století se (zejména kvůli nižší ceně při výrobě) objevuje i modernější symetrické či téměř symetrické uspořádání (z tohoto pohledu se pak oba názvy částečně překrývají).

Rozdíly jsou pak zejména v požadavcích na kvalitu zpracování jednotlivých čoček (bohužel vyšší právě u symetr. okuláru, resp. obou totožných dubletů) a ve vyšší ostrosti zorného pole u okraje u symetrického okuláru - a přiznejme s ohledem na určení rektifikačního dalekohledu to asi není stěžejní. Proto se tedy spíše kloním k druhé variantě - Plössl (levnější a méně náročný na přesnost výroby).
kamaka

Příspěvek od kamaka »

zdenek píše: 25. 04. 2025, 17:16 Aaa, jasně. Přehlédl jsem dovětek pod obrázkem a posuzoval to co vidím.

Opravdu to může být symetrický okulár, mám ale určité pochybnosti. U symetrického okuláru je standardní konstrukcí použití dvou tmelených dubletů se stejnou ohniskovou vzdáleností, které jsou umístěny symetricky vůči středové rovině okuláru. Právě tmelené dublety umožňují účinně korigovat chromatickou vadu a další optické vady, což je hlavní výhoda tohoto typu okuláru oproti jednodušším konstrukcím.

Oproti tomu jiná velmi podobná konstrukce - Plössl byl dokonce navržen původně jako netmelený. Původně byl asymetrický, od cca poloviny minulého století se (zejména kvůli nižší ceně při výrobě) objevuje i modernější symetrické či téměř symetrické uspořádání (z tohoto pohledu se pak oba názvy částečně překrývají).

Rozdíly jsou pak zejména v požadavcích na kvalitu zpracování jednotlivých čoček (bohužel vyšší právě u symetr. okuláru, resp. obou totožných dubletů) a ve vyšší ostrosti zorného pole u okraje u symetrického okuláru - a přiznejme s ohledem na určení rektifikačního dalekohledu to asi není stěžejní. Proto se tedy spíše kloním k druhé variantě - Plössl (levnější a méně náročný na přesnost výroby).
Dík za upřesnění.
Mě právě zaujala ta podoba s tím, co uvedl "bflmpsvz" ve svém dotazu. Proto jsem si vzpoměl, že něco podobného mám už pěknou řádku let z vojny.
Jinak jsem připojil obrázek, jak takový "rektifikační dalekohled" vypadal v řezu a jak se používal. Takže tak.
Odpovědět