Fotky našich miláčků...:-))
- Stanislavxyz
Re: Fotky našich miláčků...:-))
Jistěže je to dnes již překonané, vzhledem k cenám a výkonům současných chromosférických dalekohledů, ale je je to jakási kuriozita a mě tyhle staré vynálezy baví. Je to technická zajímavost a kousek historie.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Už jsem v přes jeden koronograf koukal. No jako zajímavý, ale protože jsem rád, že nadále vidím, tak si to asi vícekrát odpustím. Ano, protuberance jsem tam viděl, ale...
Teď vážně, je to zajímavý historický exkurs, možná stojí za to se přes něj jednou za život podívat, aby člověk věděl, jak se pozorování Slunce historicky vyvíjelo, dokud ještě existují funkční kusy této historické techniky. Ale myslete na to, že moderní chromosférické dalekohledy mají bezpečné filtry na UV/IR záření. Vzhledem k tomu, že oči mám jen dvě a zrak se mi zhoršuje celkem razantně, tak se snažím si jej chránit co to jde.
Mimochodem, věděli jste, že u běžných fólií (Baader a podobné) pro pozorování Slunce v bílém světle je varování, že by se přes ně nemělo pozorovat bez přestávky déle než dvě/tři (jak který výrobce) minuty? A to je neozbrojeným oknem, jak to může být třeba s 8" dalekohledem?
Takže v první řadě opatrně a chraňte si zrak!
Teď vážně, je to zajímavý historický exkurs, možná stojí za to se přes něj jednou za život podívat, aby člověk věděl, jak se pozorování Slunce historicky vyvíjelo, dokud ještě existují funkční kusy této historické techniky. Ale myslete na to, že moderní chromosférické dalekohledy mají bezpečné filtry na UV/IR záření. Vzhledem k tomu, že oči mám jen dvě a zrak se mi zhoršuje celkem razantně, tak se snažím si jej chránit co to jde.
Mimochodem, věděli jste, že u běžných fólií (Baader a podobné) pro pozorování Slunce v bílém světle je varování, že by se přes ně nemělo pozorovat bez přestávky déle než dvě/tři (jak který výrobce) minuty? A to je neozbrojeným oknem, jak to může být třeba s 8" dalekohledem?
Naposledy upravil(a) vogo dne 25. 04. 2025, 12:42, celkem upraveno 1 x.
Celestron NexStar Evolution 8, Celestron C6 SCT, Sky-Watcher HelioStar 76Hα, DayStar Solar Scout SS60-ds, Sky-Watcher AZ-GTiX, ZWO Seestar S50 a nějaké to další harampádí.
Stanislavxyz: Jasně, koho by to nezajímalo. Pamatuji, jak mi před více než 40 lety padala čelist při pohledu do podobného většího koronografu. Stáli jsme v řadě za sebou a nemohli se dočkat krátkého pokoukání. Dnes beznadějně překonané stejně jako mobily s baterií v kufříku nebo počítače ZX Spectrum.
Chromosférickým dalekohledem s umělým Měsícem jsem se díval 25. května 1978 ve Valašském Meziříčí. V sadě bylo několik kovových komolých kuželů, na výběr podle aktuálního úhlového průměru Slunce. Protuberance na okraji disku byly vidět slušně. Dnes je v malém Luntu vidím lépe a hlavně celý disk s filamenty, aktivními oblastmi supergranulací atd. Parametry dalekohledu bohužel nevím, ale byl větší než Telementor.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Ano Vladimíre, díval jsem se tamtéž stejným přístrojem, jen o nějakých 6 let později. Zástiny byly vyrobeny v sadě s odlišnými průměry tak, aby to odpovídalo měnícímu se průměru slunečního disku během roku.
Tehdy úžasné podívání, dnes jsem zmlsaný svým chromosférákem ( objektiv Bresser 127/1200 - výroba MMys ) s double-stackem. Máš pravdu, pozorovat celý disk je jiná káva.
Tehdy úžasné podívání, dnes jsem zmlsaný svým chromosférákem ( objektiv Bresser 127/1200 - výroba MMys ) s double-stackem. Máš pravdu, pozorovat celý disk je jiná káva.
Možná bude těchto zařízení po republice podstatně více, třeba na Kleti jsme ho používali pro návštěvníky běžně.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Několik jich možná bude, něco takového mi mezi řečí kdysi naznačil Zbyněk Melich. Nedivil bych se, kdyby byly nějaké sady optiky vyrobeny ve VOD Turnov. Zkusím mu pro zajímavost poslat mail s dotazem.
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Michal napíše možná víc, ale je to z německého bazaru, původem zřejmě opravdu v Německu. Loni ve stejnou dobu tam byly na prodej dva koronografy a Michal jeden vzal. Jinak se tam objevují vzácně. Taky jsem nad tím uvažoval, ale nakonec jsem experiment přenechal Michalovi
.

Jestli mne paměť neklame, tak asi tak před rokem na koronografu pracoval Robert (BertCZ) a na loňském jarním MHV ukazoval i nějaké části, které už měl hotové.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Dnes konečne došlo na finalizáciu Newton 250mm. Už som tento ďalekohľad uverejnil aj tu na AF, ale od vtedy dostal modrý náter, ktorý pri červenom svetle pekne stmavne, tyčky sú obalené matným čierným izolantom kúpeným v elektro a z vnútra okolo sekundáru je tenká čierna karimatka. Základom bol bazárový SW 250/1200.
TS-Optics 125/975 SD APO, Newton SW 250/1200-domoUL, Achromat 90/900, EQ5, Nikon Action 10x50, Fujiyamy 25mm, 18mm, 12,5mm, Nagler 16mm, 9mm, Panoptic 24mm, TV 2x
Krásná práce, palec nahoru!
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Dík.
TS-Optics 125/975 SD APO, Newton SW 250/1200-domoUL, Achromat 90/900, EQ5, Nikon Action 10x50, Fujiyamy 25mm, 18mm, 12,5mm, Nagler 16mm, 9mm, Panoptic 24mm, TV 2x
Konečne sa dostávam k odpovediam ohľadne koronografu, tak postupne.
Midars: vezmem, ho sebou určite. A samozrejme ten dátum zatmenia... no písal som to po polnoci
Homer. StanislavXYZ: Ano, presne o toto mi šlo - taký hostorický exkurz. Za ten filter neručím, že je skutočne 1A. Možno po tých rokoch už viac, ale funguje, vrátanie ladenia náklonom.
Mike: Ano, BertCZ mi tento koronograf ukazoval, bohužiaľ som ho nestihol vidieť v prevádzke. V každom prípade vzbudil vtedy môj záujem. Dovtedy som nevedel, že niečo také sa vyrábalo.
Midars: vezmem, ho sebou určite. A samozrejme ten dátum zatmenia... no písal som to po polnoci

Toto beriem ako dobrú poznámku. Takže: jednak na ďalekohľade je už presene z tohoto dôvodu nasadený ERF a pre ďalšie pozorovania pridám k okuláru ITF (modré sklíčko z bežného blokačného filtra) Mám jedno v zásobe. Ono to síce rapídne zníži jas, ale rozhodne nechcem ublíť ani sebe a už vôbec nie niekomu, kto s dôverou priloží oko.vogo píše: ↑25. 04. 2025, 12:00 Teď vážně, je to zajímavý historický exkurs, možná stojí za to se přes něj jednou za život podívat, aby člověk věděl, jak se pozorování Slunce historicky vyvíjelo, dokud ještě existují funkční kusy této historické techniky. Ale myslete na to, že moderní chromosférické dalekohledy mají bezpečné filtry na UV/IR záření. Vzhledem k tomu, že oči mám jen dvě a zrak se mi zhoršuje celkem razantně, tak se snažím si jej chránit co to jde.
....
Vašu pamäť by som chcel, pane!
Homer. StanislavXYZ: Ano, presne o toto mi šlo - taký hostorický exkurz. Za ten filter neručím, že je skutočne 1A. Možno po tých rokoch už viac, ale funguje, vrátanie ladenia náklonom.
Je to pravda, kupoval som to v nemeckom bazáre, vcelku dosť som si s pôvodným majiteľom písal, skenoval mi návod, ale vyšo z toho, len že to má po otcovi, no sám tým nepozoroval. Vzhľadom na vek som sa obával hlavne o Ha filter, ostané vyzeralo komplet a v dobrom stave tak som risknul.Zbych píše: ↑25. 04. 2025, 18:14 Michal napíše možná víc, ale je to z německého bazaru, původem zřejmě opravdu v Německu. Loni ve stejnou dobu tam byly na prodej dva koronografy a Michal jeden vzal. Jinak se tam objevují vzácně. Taky jsem nad tím uvažoval, ale nakonec jsem experiment přenechal Michalovi.
Mike: Ano, BertCZ mi tento koronograf ukazoval, bohužiaľ som ho nestihol vidieť v prevádzke. V každom prípade vzbudil vtedy môj záujem. Dovtedy som nevedel, že niečo také sa vyrábalo.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Vlado paráda, na to je radosť pozerať.
Vixen SD 103S, TS Optics 72/432 SD APO, SW 150/750 achro, okulare TV Plossl + Delite, Fujiyama HD Ortho, Vixen SSW/SLV, Meade HD60, Barlow Takahashi 2x a TV 2x,3x
David1: Dík