Navzdory vsem divum se divim, ze tu vlakno "Polarni zare" jeste neexistuje? Pravda, neni to tak bezny jev. Kazdopadne chci MaGovi osobne rict, ze ta jeho fotografie v galerii na astrofotkach se mi desne libi a rad se o ni podelim i s Vami
Martinovi nelze než pogratulovat k takovéto fotce, nějak jsem ji zatím minul a dovolím si tvrdit, že je to jedna z nejpovedenějších co jsem z té doby a znašeho území viděl.
Ta polární záře v listopadu 2003 byla prostě přede mnou všude na nebi a já ji měl za úkol jen vyfotit. Na tom nebylo nic těžkého. (Teda krom toho, že jsem neměl stativ a tak jsem foťák držel opřený na střeše vodárny ).
Konihlav přece řekl, že tam máme nahrát to nejlepší co doma máme, tak jsem trochu prohrabal archív a zaplnil sekce, kde nic nebylo
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
To Konihlav: Sice už se na film moc nefotí, ale v té tabulce, popisující snímek, chybí možnost zadat druh a parametry použitého filmového materiálu. Nevím, třeba je to zbytečná připomínka. Každopádně, Tvoje galerie je výborný počin, díky za něj!
To Konihlav: Sice už se na film moc nefotí, ale v té tabulce, popisující snímek, chybí možnost zadat druh a parametry použitého filmového materiálu. Nevím, třeba je to zbytečná připomínka. Každopádně, Tvoje galerie je výborný počin, díky za něj!Ano na to me presne upozornil Libor, znamy to planetarni mistr (Saturn 2006 apod.) a typ filmu vyplnil do nazev-typ CCD cipu. Je pravda, ze kdyz jsem hledal pres toto policko Kodak, tak mi to naslo prave Liborovo snimky. Ale kdyz zadam ICX nebo KAF, tak to najde Sony, resp. Kodak cipy... takze snad by to mohlo takto fungovat (kdyz bude disciplina pri vyplnovani kolonek).
Během týdenního pobytu na Islandu jsme nejlepší záře viděli hned u letiště, tak jsme běželi někam do tmy kus od něj a trochu je pofotili.
To ale můžete na Islandu, který má pro pozorování září optimálmí polohu, vidět každou chvíli. Trochu méně často ovšem vidíte polární záře spolu s lávou ozářeným sopečným kouřem
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S